Η επιτυχημένη θητεία του Μώραλη φαίνεται ότι αναγνωρίζεται πλέον από εχθρούς και φίλους, ακόμα και από τους συντάκτες με ψευδώνυμα σε ανώνυμα sites που επικρίνουν για δικούς τους λόγους καθημερινά τη δημοτική αρχή. Στην προσπάθεια τους κάποιοι, οι  γνωστοί-άγνωστοι  με παρελθόν, να κάνουν κριτική στον Γιάννη Μώραλη έφτασαν στο σημείο να του κάνουν την καλύτερη διαφήμιση. Αναγνωρίζουν έστω και με καθυστέρηση πλέον το προφανές. Ότι η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Μώραλη κατάφερε να εξασφαλίσει πάνω από 110 εκατομμύρια για επενδύσεις και έργα στον Πειραιά σε τέσσερα χρόνια.

Ο κ. Μώραλης προεκλογικά το Μάρτιο του 2014 είχε δεσμευτεί για επενδύσεις, για αναπλάσεις, για οριστική λύση στο Μικρολίμανο, για την ανακατασκευή του Θεμιστόκλειου κ.ο.κ. Όταν τότε τον ρωτάγαμε οι δημοσιογράφοι που θα βρει τα χρήματα, μας απάνταγε με σιγουριά από Ευρωπαϊκά κονδύλια και κυρίως μέσω ενός σύγχρονου-άγνωστου τότε στο ευρύ κοινό-χρηματοδοτικού εργαλείου, την ΟΧΕ.

Οι παροικούντες όμως την Ιερουσαλήμ γνωρίζαμε ότι ο Γιάννης Μώραλης δεν ήταν ακόμα ένας πολιτικός που έλεγε λόγια στον αέρα, όμως αυτή η δέσμευση του ήταν πραγματικά μεγάλη και κρατάγαμε μικρό καλάθι αν θα μπορούσε να την υλοποιήσει. Περνώντας ο καιρός είδαμε να αλλάζουν κυβερνήσεις, τρεις τον αριθμό, υπουργοί να έρχονται και να φεύγουν, ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό με δημοφηφίσματα και αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα. Και σε αυτό το ασταθές πολιτικό περιβάλλον κατάφερε η Δημοτική Αρχή να  σχεδιάσει και να υποβάλλει ένα άρτιο πλάνο το οποίο εγκρίθηκε και εξασφάλισε ο Δήμος με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης, πάνω από 110 εκ για τον Πειραιά, τα οποία ξεκινούν να μετουσιώνονται σε έργα και φυσικά το επόμενο διάστημα θα ενταθούν.

Χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν ακόμα και οι ανώνυμοι “επικριτές”, αφού σχεδίασε και υπέβαλε μελέτη, άντλησε από την Ε.Ε.:

•80 εκατ. ευρώ μέσω της ΟΧΕ που αναμένεται να υλοποιηθούν σε έργα και παρεμβάσεις τα επόμενα πέντε χρόνια

•15 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση στον Άγιο Διονύσιο

•5,5 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση της παραλίας στο Μικρολίμανο

•2,5 εκατομμύρια ευρώ για την ανάδειξη του φυσικού κάλλους, της αρχαιολογικής, ιστορικής και τουριστικής αξίας της Πειραϊκής Ακτής και του Κονώνειου Τείχους

•1,3 εκατομμύρια ευρώ για ανακατασκευή Θεμιστόκλειου κι άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων κ.α.

Δεν αναφέρουμε δε τα κονδύλια που εξασφάλισε για την ασφαλτόστρωση του Πειραιά, για τη συντήρηση των σχολείων που όλα μαζί ξεπερνούν τα 115 εκ. ευρώ.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι μόνο τυχαία δεν έγιναν όλα αυτά. Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε όραμα και σχέδιο υλοποίησης, προκειμένου  να αντληθούν οι πόροι αυτοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση τους οποίους θα εκταμιεύσει η Περιφέρεια όπως συμβαίνει σε ολόκληρη τη χώρα και σε όλους τους δήμους πανελλαδικά.

Η αλήθεια είναι ότι η Περιφέρεια στάθηκε στο ύψος της, υιοθέτησε πλήρως το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής του Γιάννη Μώραλη για την άντληση αυτών των κονδυλίων που θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια την εικόνα του Πειραιά. Παρέλαβε και ενέκρινε ώριμες μελέτες για κάθε έργο. Η συνεργασία μάλιστα του κ. Μώραλη με την αντιπεριφέρεια ήταν άριστη σε όλα τα επίπεδα, γεγονός που φέρνει σε δύσκολη θέση και αμηχανία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο καθώς και το οποίο προεκλογικό τους αφήγημα.

 

 

ΥΓ 1. Η ΟΧΕ και τα εκατομμύρια που εξασφάλισε η Δημοτική Αρχή του Γιάννη Μώραλη για τον Πειραιά, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, είναι η ναυαρχίδα της πόλης και έχει ονοματεπώνυμο.

 

ΥΓ 2. Η ΟΧΕ δεν εγκρίθηκε από κάποιον όπως εξυπηρετεί κάποιους να παρουσιάζουν, αλλά η πρόταση του Δήμου διαγωνίστηκε και ήρθε πρώτη μεταξύ των υπολοίπων προτάσεων, λαμβάνοντας τον υψηλότερο βαθμό για την αρτιότητα της.