Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει τις πόρτες του με μια συμβολική χειρονομία συμμετέχοντας στη Νύχτα Πολιτισμού του Athens Culture Net και της «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων με το Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου από τα μεσάνυχτα έως τις 2 το πρωί.

Οι εργαζόμενοι του θεάτρου σε ένα διαφορετικό ρόλο, το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο με το Piraeus Guitar Ensemble, το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro, το 1 Ειδικό Σχολείο Πειραιά, οι άνθρωποι του περιοδικού Σχεδία, το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά είναι οι πρωταγωνιστές της νύχτας πολιτισμού.

Ιστορίες, αφηγήσεις και συμπεριφορές, λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα, ήχοι και τραγούδια σε μια ολονυχτία που αναζητά το “μόλις” της ζωής ….

Άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και ειδικοτήτων, οι οποίοι ζουν καθημερινά το θέατρο, δημιουργοί που γνωρίζουν και δρουν στην πόλη του Πειραιά, φωτίζουν τη Νύχτα Πολιτισμού του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Από τον πρόπυλο έως το θόλο και από την κεντρική σκηνή του θεάτρου έως την αίθουσα δοκιμών, το Θέατρο μεταμορφώνεται σε ένα Μουσείο Ανθρώπινης Συμπεριφοράς, όπου συμβαίνουν διαδοχικές αλλά και επάλληλες δράσεις.

Πρόκειται για ένα σκηνικό πείραμα, μια έμψυχη «εγκατάσταση»,.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΘΠ Νίκο Διαμαντή το “Μουσείο ανθρώπινης συμπεριφοράς” «είναι μια προσπάθεια να ανιχνεύσουμε τη ζωή εκεί που βρίσκεται και ανασαίνει. Είναι μια προσπάθεια να ανακαλύψουμε τον σπινθήρα της, το πρώτο φως, εκεί που μόλις αρχίζει να ροδίζει. Θα αποτελείται από θραύσματα ήχων, συμπεριφορές, κείμενα επαναδημιουργημένα, ένα παστίς λόγου και κίνησης, που με λοξό τρόπο θα μιλάει για τη ζωή.