O Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου για τον Ιστιοπλοϊκό Μαραθώνιο (Sailing Marathon), που θα διεξαχθεί στις 29 Σεπτεμβρίου, από τον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, στη θαλάσσια περιοχή του Μικρολίμανου και αναμένεται να πάρουν μέρος όλες οι γενιές της ιστιοπλοΐας. Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν επίσης από τον Δήμο Πειραιά, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Πολιτισμού, Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) κα Σταυρούλα Αντωνάκου και  κ. Νίκος Γέμελος.  Μάλιστα στη Συνέντευξη Τύπου,  παρέστησαν,  έπειτα από πρόσκληση του Δημάρχου Πειραιά οι εκπρόσωποι του Δήμου Qingdao της Κίνας, οι οποίοι είχαν συναντηθεί νωρίτερα με τον κ. Μώραλη.

O Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, αφού ευχαρίστησε τον Ν.Ο.Ε. για την προσπάθεια που καταβάλλει, καθώς και όλους τους ναυταθλητικούς συλλόγους, αναφέρθηκε στον πρώτο Μαραθώνιο ιστιοπλοΐας, του οποίου την έναρξη έκανε ο ίδιος και όπως δήλωσε, εντυπωσιάστηκε από τη μεγάλη συμμετοχή αθλητών  με εκατοντάδες σκάφη διαφόρων ειδών και μεγέθους  και από την επιτυχία που είχε.

Επεσήμανε ιδιαίτερα ότι στη Δημοτική Αρχή υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προέρχονται από τον αθλητισμό, ή τους αρέσει ο αθλητισμός.  Πέραν από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, που είναι τα πιο μαζικά αθλήματα ή άλλα ομαδικά, παρότρυνε να δοθεί βάρος στον ναυταθλητισμό. Γιατί, όπως εξήγησε, ο Πειραιάς,  μια πόλη θαλασσινή, που διαθέτει λιμάνι και με πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμών, που διαθέτει τους μεγαλύτερους ναυταθλητικούς ομίλους  δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αγώνες ιστιοπλοΐας, κωπηλασίας και κολύμβησης. Αναφέρθηκε επίσης και στην αναβίωση των αγώνων κολύμβησης των Ολυμπιακών Αγώνων  στο Πασαλιμάνι. Η Δημοτική Αρχή –σημείωσε- προσπαθεί να συνεργάζεται με τους ναυταθλητικούς ομίλους για να γίνονται ωραία πράγματα στην πόλη.

Χαρακτήρισε τον μαραθώνιο ιστιοπλοΐας μία πολύ πετυχημένη διοργάνωση, η οποία ξεκίνησε ως μία πρωτοβουλία των πρωταθλητών και όπως είπε,  πρέπει να βελτιώνεται διαρκώς διορθώνοντας  τα λάθη και να γίνεται όλο και καλύτερος κάθε χρόνο.

Εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ανάμεσα σε ολυμπιονίκες προπονητές και αθλητές και σε βετεράνους αθλητές όπως η κα Αντωνάκου και σε ένα περιβάλλον που είναι πολύ υψηλό  το επίπεδο των αθλητών και των προπονητών και τόνισε την ανάγκη η πόλη να κεφαλαιοποιήσει αυτό το γεγονός. Πρότεινε μάλιστα να  αναληφθεί πρωτοβουλία για να διεξάγονται στον Πειραιά διεθνείς αγώνες, ώστε να δοθεί μία ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι αυτό του ναυταθλητισμού.

Ο κ. Μώραλης δήλωσε τη βεβαιότητά του  ότι με τη συνεργασία των οργανωμένων σωματείων, που ο Πειραιάς διαθέτει, όπως ο ΝΟΕ, ο ΙΟΠ, ο ΠΟΙΑΘ, ο ΝΑΣ,  σωματεία που το καθένα έχει τη δική του ιστορία και παράδοση, «μπορούμε να πετύχουμε  πολλά πράγματα, διαδίδοντας περαιτέρω την ιστιοπλοΐα την κωπηλασία και τα υπόλοιπα σπορ θαλάσσης», όπως είπε.  Ο Δήμος Πειραιά – διαβεβαίωσε  – ότι θα είναι  κοντά  και θα στηρίζει τις προσπάθειες με πολλούς τρόπους.

Υπενθύμισε  ότι ο περσινός αγώνας δεν έγινε λόγω της πετρελαιοκηλίδας, φέτος όμως  επανήλθε και ο σκοπός είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και να πετυχαίνει  τους στόχους του. Τέλος, ο Δήμαρχος Πειραιά δεσμεύτηκε ότι η εικόνα που παρουσιάζει το Μικρολίμανο σήμερα, θα αλλάξει ριζικά και την επόμενη χρονιά που θα διεξαχθεί ο Μαραθώνιος θα υπάρχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα από την ανάπλαση η οποία  θα έχει γίνει.