Την παροχή ιατρικής φροντίδας προς τους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν στο λιμάνι του Πειραιά και στο κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό, με τη συνεργασία των τριών νοσοκομείων του Πειραιά, του Ιατρικού Συλλόγου και του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γαβρίλη και τη συμμετοχή των 5 Δημάρχων της περιοχής, Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης.

Ο κ. Γαβρίλης δήλωσε, ότι για το θέμα θα υπάρξει νέα σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία, ενώ τόνισε ότι πέρα από την ιατρική βοήθεια για τους πρόσφυγες θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με φορείς για μεταφραστική κάλυψη των ανθρώπων αυτών που φθάνουν από τις εμπόλεμες ζώνες από διερμηνείς.

Προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή όλοι οι Δήμοι του Πειραιά έχουν κοινό συντονισμό για τη διαχείριση του θέματος, ενώ στο Κέντρο στο Σχιστό υπάρχει παροχή νερού, αποχέτευσης και αποκομιδής των σκουπιδιών.

Είπε επίσης ότι στο συγκεκριμένο κέντρο δεν πρέπει να ξεπεραστεί ο αριθμός των 1.350 ανθρώπων, προκειμένου η κατάσταση να είναι διαχωρίσιμη, αλλά και να διατηρηθούν οι καλές συνθήκες φιλοξενίας.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχει διάχυση των αφίξεων προσφύγων από τα νησιά και σε άλλα λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας εκτός του Πειραιά.