Αλλάζει τα δεδομένα νέα παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, σχετικά με την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς σε Μάτι και τον Νέου Βουτζά. Συγκεκριμένα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου με νέα παραγγελία της ζητεί να παραμείνει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος στη θέση του μέχρι την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για την απόδοση ποινικών ευθυνών στα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται.

Παράλληλα, δικαστικές πηγές διευκρινίζουν ότι η πρώτη παραγγελία της κυρίας Δημητρίου για το έγγραφο που αφορά στο πόρισμα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης δεν σημαίνει οτι πρέπει να «παγώσει» η έρευνα, αλλά να λάβει γνώση ο κ.Ζαγοραίος για τις συγκεκριμένες ενέργειες και να το αναζητήσει στην πορεία συσχετίζοντας το με τη δικογραφία που έχει στα χέρια του. Σε καμία περίπτωση, ανέφεραν οι ίδιες αρμόδιες πηγές, το έγγραφο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να «μπλοκάρει» η έρευνα καθώς είναι στην κρίση του εισαγγελέα να προχωρήσει στο επόμενο κομβικό σημείο της έρευνας που είναι οι κλήσεις σε υπόπτους.

Η ίδια η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης μίλησε το πρωί στα Παραπολιτικά 90,1 λέγοντας ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ολοκληρωθεί η δική της έρευνα το συντομότερο δυνατόν.

Πολιτικές αντιδράσεις

To θέμα, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε, πολιτικές αντιδράσεις. Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, σημειώνει: «Η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης».

Επιπλέον, αναφέρει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, «είναι δε, πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου».

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου του Κινήματος Αλλαγής, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Με μεθοδεύσεις επιχειρείται να καθυστερήσει η δικαστική έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών και η προσωποποίηση ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι. Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα. Δεν θα δεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης για μια τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και άφησε πίσω της 99 νεκρούς και ανείπωτο πόνο στις οικογένειές τους.

Προς την κυβέρνηση αλλά και τους αρμόδιους θεσμούς εμείς θέτουμε δύο ερωτήματα: Πρώτον, ποιος φοβάται την έρευνα της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης; Δεύτερον, ποιος μπορεί να έχει το θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων να αναλάβει το πολιτικό, το νομικό και το ανθρώπινο κόστος να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα και για οποιοδήποτε λόγο την δικαστική έρευνα.

Προειδοποιούμε τους πάντες ότι κανένας δεν θα μπορέσει να προσβάλει τη μνήμη των νεκρών και την απαίτηση των Ελλήνων για καταλογισμό ευθυνών στους υπεύθυνους και απόδοση Δικαιοσύνης.»

Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι σημειώνει: «Σοβαρότατη απόδειξη για τις βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕλ αποτελεί η ωμή και απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να μπλοκάρει την ανεξάρτητη και κατεπείγουσα εισαγγελική διερεύνηση για το πρωτοφανές εθνικό έγκλημα στο Μάτι, ακριβώς λίγο προτού απαγγελθούν προσωποποιημένες κατηγορίες και αποσταλούν κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους από Περιφέρεια, Δήμους,Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ορρωδούν ούτε μπροστά στην εκατόμβη των 99 νεκρών συνανθρώπων μας. Οι συγγενείς των θυμάτων που ζητάνε Δικαιοσύνη μπορούν να περιμένουν… Το 'όλα στο φως' για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει 'όλα στις καλένδες'. Τόσο κυνικά, τόσο απροκάλυπτα…»