Μετά το ΔΝΤ που φαίνεται να μην συζητά καν το θέμα της αναβολής (ή ακύρωσης) του ψηφισμένου μέτρου για τις συντάξεις, τώρα και το Βερολίνο εμφανίζεται να αντιδρά σε οποιαδήποτε σκέψη από την ελληνική κυβέρνηση, αυτήν που ψήφισε το μέτρο.

Όπως αποκαλύπτουν Τα Νέα, παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που θέλησε να εκπέμψει η Αθήνα, η γερμανική πλευρά εμφανίζεται με εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

Ο Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» (25/8/2018) αρνήθηκε να πάρει μέρος στις «εικασίες», όπως είπε, περί αναβολής ή ακύρωσης των μέτρων για τις συντάξεις το 2019. Αντίθετα, τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν από την Αθήνα τα συμφωνηθέντα με τη ρητή δήλωση ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» (pacta sund servanda).

Την Τετάρτη, μετά τη συνάντηση των Τσακαλώτου και Σολτς και του επιτρόπου Μοσκοβισί στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Network) στο Βερολίνο, το ελληνικό ΥΠΟΙΚ εξέδωσε ανακοίνωση.

Μια ανακοίνωση που, όπως αναφέρει η εφημερίδα προκαλεί απορίες στην γερμανική πλευρά καθώς δεν συνηθίζεται μετά από τέτοιες συναντήσεις. Στην ανακοίνωση η ελληνική πλευρά εκφράζει την αισιοδοξία της ότι το μέτρο δεν είναι απαραίτητο γιατί τα πλεονάσματα βγαίνουν και υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

Οι Γερμανοί στέλνουν μηνύματα ότι οι προνομοθετημένες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νέες περικοπές στις συντάξεις από την πρώτη Ιανουαρίου πρέπει να ισχύσουν. Αποτελούν μέρος των συμφωνιών με τους θεσμούς και τους εταίρους και τα μέτρα για το Ασφαλιστικό είναι συστατικό στοιχείο για τον υπολογισμό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μεσο- μακροπρόθεσμα από τον μόνιμο μηχανισμό ESM. Οποιαδήποτε απόφαση αλλάζει τις παραμέτρους του ελληνικού χρέους τελεί υπό την αίρεση της αποδοχής από τον ΕSM.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να ζητά αναστολή ή ακύρωση του μέτρου. Το Ταμείο επιμένει ότι η περικοπή είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρο, ότι είναι νωρίς για πανηγυρισμούς σχετικά με τα πλεονάσματα και ότι η ελληνική πλευρά μπορεί αν θέλει να εφαρμόσει τα αντίμετρα.

Πάντως, οι αποφάσεις φαίνεται να πηγαίνουν για το Eurogroup του Δεκεμβρίου ενώ στην κυβέρνηση δεν θα απέκλειαν ακόμη και μονομερείς ενέργειες αν οι δανειστές επιμείνουν στις θέσεις τους.