Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά και η δίκη ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Ήταν παλικάρι. Όταν φύγει ένα παιδί σου δεν μπορείς να γίνεις ξανά όπως ήσουν. Νιώθω περήφανη για το παιδί μου αλλά... να γίνεις σύμβολο εν καιρώ ειρήνης, τι έφταιξε και έπρεπε να χάσω εγώ το παιδί μου; Η απουσία του είναι πολύ πιο ψυχοφθόρα και πιο έντονη κάθε μέρα που περνάει. Πιο πολύ μου λείπει από τον Παύλο, το... "μάνα"». 

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής, τα λόγια της μητέρας του συνεχίζουν να συγκλονίζουν.

Επί ποδός η Αστυνομία

Κάθε χρόνο στη μνήμη του 34χρονου μουσικού διοργανώνονται εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όμως αυτή που θα γίνει σήμερα, Τρίτη το απόγευμα (17:30) θα έχει μια ιδιαιτερότητα.

Τα πνεύματα είναι τεταμένα, για αυτό και η Αστυνομία βρίσκεται επί ποδός για την πορεία αλλά και για έναν ακόμη λόγο.

Για πρώτη φορά φέτος η πορεία μνήμης, που έχει τη στήριξη της οικογένειας και φίλων του 34χρονου μουσικού, θα καταλήξει στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο κέντρο του Πειραιά.

Επί ποδός τίθενται περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί, οι οποίοι αναμένεται να διατεθούν σε όλο το μήκος της διαδρομής από το σημείο της δολοφονίας του μουσικού στην πρώην οδό Παναγή Τσαλδάρη, νυν Παύλου Φύσσα, μέχρι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνονται από το σημείο που θα ξεκινήσει η πορεία στο Κερατσίνο μέχρι το κέντρο του Πειραιά.

Η δίκη

Η δίκη της ΧΑ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 στον Κορυδαλλό με πολύ αργούς ρυθμούς και με μόλις 4 δικάσιμες το μήνα και κυρίως την απασχόλησαν διαδικαστικά ζητήματα και όχι η ουσία.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2016, υπήρξε ένα μεγάλο κενό στη διαδικασία το οποίο οφείλεται στην επί 5,5 μήνες αποχή των δικηγόρων από τις αίθουσες για το ασφαλιστικό. Εκτιμήσεις των δικηγόρων να κάνουν λόγο πως την περίοδο αυτή χάθηκαν περίπου 40 συνεδριάσεις. Να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής ζήτησαν να εξαιρεθούν ωστόσο ποτέ δεν τους εδόθη άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Η δίκη ξεκίνησε και πάλι τον Ιούνιο του 2016 τόσο στο Εφετείο όσο και στον Κορυδαλλό και εξελίχθηκε με έναν ικανοποιητικό ρυθμό της τάξης των 10-12 δικάσιμων το μήνα. Αριθμός ικανοποιητικός και για τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής οι οποίο δουλεύουν αμισθί και θα πρέπει να απασχολούνται και σε άλλες δικές ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και επαγγελματικά, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους της υπεράσπισης, όπως τονίζουν από το περιβάλλον της οικογένειας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι όγκος της δικογραφίας σε ηλεκτρονική μορφή αγγίζει τα δύο Terra!

Σήμερα η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της ανάγνωσης εγγράφων.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τους 150. και αμέσως μετά θα έρθει η σειρά των απολογιών οι οποίες αναμένονται την Άνοιξη. Σύμφωνα με ανθρώπους που παρακολουθούν τη δίκη ακόμη κανείς δεν γνωρίζει αν αυτό θα γίνει με φυσική παρουσία ή με υπόμνημα. Όπως λένε «θα εξαρτηθεί από τις πολικές συγκυρίες και την ημερομηνία των εθνικών εκλογών το τι θα επιλέξουν τελικά οι κατηγορούμενοι».

Πάντως οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2019.