Σήμερα γιορτάζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας στον Πειραιά που βρίσκεται επί της Ασκληπιού 48, στην είσοδο του λιμανιού της πόλης και χτες παραμονή της μεγάλης αυτής γιορτής πραγματοποιήθηκε λιτανεία παρουσία του δήμαρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Ο επιβλητικός Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας Πειραιώς, θεμελιώθηκε το 1900 επί δημαρχίας Τρύφωνος Μουτσοπούλου ο οποίος ζήτησε να λάβει το όνομα της συζύγου του Σοφίας. Με την 532 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1898, ο Δήμος Πειραιά ανέλαβε τις δαπάνες για την ανέγερσή του.

Είναι τρισυπόστατος. Το δεξί κλίτος, τιμάται στην Μνήμη του Αγίου Τρύφωνος και το αριστερό στην Μνήμη της Ζωοδόχου Πηγής. Ο ρυθμός του είναι «Βασιλικός με τρούλο».

Αγιογραφήθηκε και διακοσμήθηκε περίπου το 1960 από τους αειμνήστους Σούτσο και Γραικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εικόνες του Τέμπλου έχουν αγιογραφηθεί από τον αείμνηστο π.Αχίλλειο Κρίθαρη, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν εφημέριος του Ναού.

Το 2004 εγκαινιάσθηκε το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Ελέσας (1 Αυγούστου), Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου) και Γεωργίου (23 Απριλίου) που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού μας.