Όπως είπε, ο ΕΝΦΙΑ θα καθορίζεται από τους ίδιους τους Δήμους. Εάν ένας δήμος ή ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο, θα έχει την δυνατότητα αυτό να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες. 

«Έχω πει πολλές φορές ότι πιστεύει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», συμπλήρωσε, «αν μιλάμε πραγματικά για ένα πραγματικό κράτος που χαράσσει τοπική Αυτοδιοίκηση τότε θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές»

Την προηγούμενη ημέρα, από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ι.Βελλίδης» ο κ. Μητσοτάκη διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ θα υλοποιήσει στα επόμενα δύο χρόνια τη δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. 

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα χρειαστεί μια διετής περίοδος ώστε το σύστημα αυτό να εφαρμοστεί το 2021.

«Ο κ. Τσίπρας αφού μας είπε από αυτό το βήμα ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ τον αύξησε κυρίως στις λαϊκές γειτονιές. Τώρα είναι απλά ένας κακός αντιγραφέας. Προσέξτε όμως. Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ταυτόχρονα δεσμεύτηκε για αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών».