Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Σωματείου Οδηγών, Μηχανικών, Εργατοτεχνιτών του Δήμου Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη.
 
Ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Μώραλης στο χαιρετισμό του τόνισε:

"Κυρίες και Κύριοι, καλησπέρα.

Θα ήταν ευχής έργον και για εμάς ως Δημοτική Αρχή να μην υπήρχαν πέντε Σωματεία, ώστε να μπορούμε να συζητάμε με ένα Σωματείο, το οποίο θα εκπροσωπεί όλους τους εργαζομένους και να μην έχουμε ούτε πέντε και έξι πίτες ούτε πέντε και έξι γνώμες ούτε πέντε και έξι πρακτικές ούτε αυτή τη διαφοροποίηση που υπάρχει.

Από την άλλη, είναι θεμιτό να υπάρχουν πέντε Σωματεία. Θα βόλευε πάντως για τη λειτουργία και του Δήμου να υπήρχαν λιγότερα ή ένα Σωματείο για όλους τους εργαζομένους.

Εγώ θα έρθω και σε αυτά που είπε ο Αντιπρόεδρος κυρίως που έχει και διπλή ιδιότητα λόγω και του Αντιπροέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και τις ευχαριστίες μου γιατί η πόλη είναι καθαρή, είναι επαρκώς καθαρή, το τέλειο δεν θα το αγγίξουμε.  Γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από τον Αντιδήμαρχο, τη Δημοτική Αρχή, αλλά εσείς είστε αυτοί οι οποίοι  κάνετε την  δουλειά και νομίζω ότι εφόσον οι δημότες είναι σχετικά ικανοποιημένοι, έτσι και η Δημοτική Αρχή εκφράζει την ικανοποίησή της.

Βέβαια όπως είπα και στα άλλα Σωματεία, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια για περισσότερη δουλειά, για καλύτερη οργάνωση, για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ μας και με όλες της υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να έχουμε  ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα και μπορούμε να το πετύχουμε.

Όπως επίσης στη νέα χρονιά, θέλω να δώσουμε έμφαση και στην ανακύκλωση, κάτι που υστερεί ο Δήμος  Πειραιά όλα τα χρόνια. Θα πρέπει σιγά- σιγά να δώσουμε έμφαση κι εκεί για να γλιτώσουμε και έξοδα και εν πάση περιπτώσει να έχουμε μια σύγχρονη  λειτουργία στον Δήμο. Άρα, παράπονα από τον τομέα της καθαριότητας δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχουν. Επαναλαμβάνω ότι το τέλειο δεν μπορούμε να το αγγίξουμε και πάντα θα υστερούμε και σε κάποιους τομείς ή σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά νομίζω ότι σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι.

Όσον αφορά τα προβλήματα που περνάει η χώρα και κατ’ επέκταση και ο Δήμος, ο καθένας έχει την οπτική του, ο καθένας έχει την σκέψη του. Αυτό που είναι αντικειμενικό είναι πως  τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και κυρίως αγγίζουν και τους άνεργους φυσικά  αλλά  και τους εργαζόμενους.  Οι αγώνες είναι υποχρέωσή σας, οι διεκδικήσεις είναι δικαίωμά σας και υποχρέωσή σας.

Εμείς όπου χρειάστηκε - το είπα και την άλλη φορά - με πολύ μικρό τρόπο βέβαια, συμβάλλαμε στην μετακίνησή σας κλπ, δεν θεωρώ ότι είναι μεγάλη βοήθεια, αλλά όπου μας έχει ζητηθεί   έχουμε συνδράμει κι εκεί.

Η πόρτα και του Αντιδημάρχου και του Γενικού και η δική μου, όπως είπε και ο Αντιπρόεδρος, είναι ανοιχτή. Δεν πάει να πει ότι έχουμε λύσει αυτά που συζητάμε, ότι δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, αλλά θέλω να πω ότι ουδέποτε εγώ αλλά και οι συνεργάτες μου έχουμε αρνηθεί  να συζητήσουμε το οποιοδήποτε θέμα.

Και έτσι θα συνεχίσουμε. Βέβαια, ο στόχος είναι να βρίσκουμε και λύσεις και όχι να βρισκόμαστε απλώς και να λέμε ότι έχουμε ανοιχτά γραφεία και ανοιχτά αυτιά. Να βρίσκουμε λύσεις.

Θεωρώ ότι στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του Δήμου προσπαθούμε, τουλάχιστον  αυτή είναι η ενημέρωση που έχω και από τον Αντιδήμαρχο και από τον Γενικό σε ορισμένα πράγματα να βελτιωνόμαστε, να γινόμαστε καλύτεροι.

Υπάρχουν ακόμα προβλήματα, υπάρχει μια ατζέντα που και το Προεδρείο του Σωματείου και πέρυσι ανά τακτά διαστήματα έβαζε και αφορούσε διάφορα εργασιακά θέματα. Αλλά νομίζω μπορέσαμε να τα εξορθολογήσουμε ή να οδηγούμαστε σε μια λύση, άλλα παραμένουν άλυτα. Θα καταβάλλουμε προσπάθειες. Εγώ θέλω να ξέρετε ότι δεν μπαίνω στην λογική της όποιας διαφορετικής προσέγγισης του κάθε Σωματείου. Θέλω να το γνωρίζετε αυτό. Θέλω να μείνω απ έξω από αυτήν τη διαδικασία και νομίζω ότι το έχω κρατήσει μέχρι τώρα. Εγώ βλέπω τον ίδιο τον εργαζόμενο και θέλω να πιστεύω και οι συνεργάτες μου το ίδιο σε όποιο Σωματείο και αν ανήκει. Δεν υπάρχει καμία μονομέρεια τουλάχιστον από την πλευρά μου υπέρ του Α ή του Β. Αυτό θέλω να το γνωρίζετε.  Νομίζω ότι έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε.

Οι χρονιές θα είναι δύσκολες. Έχει δίκιο ο Αντιπρόεδρος. Πραγματικά οι χρονιές που έρχονται θα είναι δύσκολες και κυρίως το 2016 και για τη Δημοτική Αρχή. Το προσωπικό τα τελευταία χρόνια βαίνει μειούμενο, οι υποχρεώσεις αυξάνονται.  Αυτό που λέω πάντα είναι ότι θα πρέπει αυτό το κενό να καλυφθεί με περισσότερη δουλειά και καλύτερη οργάνωση και από την πλευρά των αιρετών και της διοίκησης και των εργαζομένων.

Τώρα, ανοίγει και ένα παράθυρο, όπως είπε και ο Αντιπρόεδρος, για προσλήψεις στο Δήμο που έχουμε ανάγκη διότι επαναλαμβάνω ότι έχει μειωθεί η δύναμη του προσωπικού περίπου 20-25%  τα τελευταία 6-7 χρόνια. Πολύ σημαντική μείωση και ταυτόχρονα προστίθενται και αρμοδιότητες.

Δύσκολη η κατάσταση είναι και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φαίνεται ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ένα από τα μεγάλα θύματα των μνημονίων και της κρίσης. Ξέρετε πόσο έχουν μειωθεί οι πόροι και οι δυνατότητες που έχουμε. Παρόλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε και κατά την άποψή μου τουλάχιστον να είμαστε εσωτερικά αισιόδοξοι ότι τελικά θα τα καταφέρουμε. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά, τα κοινωνικά, το ασφαλιστικό και όλα αυτά.  Ζούμε  και θα ζούμε τους επόμενους μήνες και χρόνια ενδεχομένως και ένα πολύ μεγάλο ακόμα πρόβλημα όπως είναι το προσφυγικό, το οποίο το ζούμε στην πόλη μας και τις τελευταίες ημέρες πιο έντονα.

Αυτό θα δυσκολέψει και τη δική σας δουλειά. Αν δυσκολέψει το προσφυγικό στον Πειραιά, θα δυσκολέψει και τη δική σας δουλειά.  Αυτό είναι αντικειμενικό. Με πήρε ο Δήμαρχος του Περάματος και μου ζήτησε τη συνδρομή της δικής μας καθαριότητας για τη δομή στο κέντρο στο Σχιστό. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα θέματα όμως είναι ευρωπαϊκά, εθνικά και δύσκολα θέματα. Εγώ πάντα είχα και έχω την άποψη ότι δεν μπορούμε να σταθούμε μακριά από τους πρόσφυγες, μακριά από τις οικογένειες, τα παιδάκια που πηγαίνω καθημερινά το πρωί και τα βλέπω στοιβαγμένα στους χώρους του Ο.Λ.Π. .

Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, αλλά πρέπει να προφυλάξουμε τις υπηρεσίες και τον Δήμο. Άρα, νομίζω θα έχουμε ένα βαθμό δυσκολίας ακόμα  τους επόμενους μήνες. Θα κοιτάξουμε να το διαχειριστούμε κι εμείς και με τον Αντιδήμαρχο και με τον Γενικό Γραμματέα και με όλους τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε. 

Μην κουράσω παραπάνω. Θέλω να ευχαριστήσω το Προεδρείο και τα  μέλη του Σωματείου και για την πρόσκληση και για τη δουλειά που γίνεται και παρά τις όποιες διαφωνίες που έχουμε κατά καιρούς, θέλω να πιστεύω τουλάχιστον  από την πλευρά μου είναι σίγουρα μια ειλικρινής συνεργασία και ένας ειλικρινής διάλογος παρά επαναλαμβάνω τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις ή διαφωνίες που μπορεί να έχουμε τώρα ή και στο μέλλον. Θεμιτό είναι αυτό. Άλλωστε εσείς ξέρετε από διαφωνίες και από διεκδικήσεις και από διαλόγους. Σκοπός είναι να υπάρχει ο διάλογος και οι λύσεις θα βρεθούν".
 
 
Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, σημείωσε:

"Να σας ευχηθώ υγεία και ευτυχία προσωπική και οικογενειακή. Έχω κάνει 30 χρόνια συνδικαλιστής  και θέλω να πιστεύω ότι ήμουν από τους καλούς. Εγώ αυξάνω αυτά που είπε ο κ. Λουκίσας. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν πέντε Σωματεία αυτή τη στιγμή σε 990 ανθρώπους. Τη διοίκηση του Δήμου την συμφέρει, να είστε σίγουροι. Άλλο μια δύναμη και άλλο διασκορπισμένοι. Και θα πω και κάτι άλλο. Αν εσείς δεν συμμετέχετε στις απεργίες και ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας και ο Αντιπρόεδρος είναι χαρτιά άγραφα. Δυστυχώς, κύριοι γι αυτό οι πολιτικοί κάνουν τους μάγκες. Γιατί ο λαός δεν ξεσηκώνεται. Πήγαμε προχθές στην Αθήνα. Είναι αδιανόητο να βλέπω σε κηδεία τραγουδιστή  πενήντα χιλιάδες ανθρώπους και για το ψωμί των παιδιών σας να είμαστε δέκα χιλιάδες. Ήμασταν ένα πούλμαν στην ουσία με τους επικεφαλής των Σωματείων και τον Αντιδήμαρχο.  Είναι αδιανόητο αυτό. Πρέπει να βάζετε πάνω απ όλα το ψωμί των παιδιών σας και το ψωμί των παιδιών σας δεν έχει χρώμα, δεν είναι ούτε κόκκινο ούτε πράσινο ούτε μπλε.
Να σας δώσω συγχαρητήρια σε ότι αφορά το κομμάτι της καθαριότητας και ιδιαίτερα συγχαρητήρια στους μηχανικούς. Πραγματικά, δίνουν την ψυχή τους.
Στον απολογισμό καθαριότητας πήρε συγχαρητήρια ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος. Δεν ανήκουν σε εμάς, σε εσάς ανήκουν.  Εγώ το μόνο που μπορούσα και έκανα ήταν να κάνω ένα γραφείο και να αναπνέουμε τον ίδιο αέρα. Το γραφείο μου είναι ανοιχτό 24 ώρες το 24ωρο για όλα σας τα προβλήματα. Το ίδιο είναι και του Δημάρχου. Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι το εξής: εγώ με τον Γιάννη Μώραλη δεν είχα καμία σχέση. Τον γνώρισα 20 ημέρες πριν τις εκλογές. Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω  και είναι σίγουρο  ότι είναι άνθρωπος με ήθος και με αξία"
.          
 
 
Ο Πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών, Μηχανικών, Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, Μιλτιάδης Λουκίσας, σημείωσε:

"Ευχαριστούμε που ήρθατε σήμερα εδώ. Εύχομαι για το 2016 σε όλους υγεία πάνω απ όλα για εσάς και για τις οικογένειές σας. Το 2016 προβλέπεται μια δύσκολη χρονιά, δύσκολη χρονιά για όλους μας και για μας που έχουμε τη δουλειά μας, αλλά και για όλους. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, πρέπει να είστε κοντά μας. Μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα. Πρέπει να κλείσετε τα αυτιά σας σε ορισμένους οι οποίοι προσπαθούν πάντα να διασπάσουν τα Σωματεία. Ευχή δική μου και όλων μας είναι τα πέντε Σωματεία να γίνουν ένα και έτσι θα δυναμώσουμε πάρα πολύ και θα μπορέσουμε να έχουμε και τις επόμενες κατακτήσεις που θέλουμε".
 
 
Ο Αντιπρόεδρος του Σωματείου και Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, σημείωσε μεταξύ άλλων:
 
"Συναδέλφισσες και συνάδελφοι να σας καλημερίσω στην εκδήλωση του σωματείου που κόβει την πίτα για το 2016. Να πούμε ότι μας τιμούν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Καλογερόγιαννης, ο Αντιδήμαρχος κ. Σιγαλάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Ταταρόπουλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων Δήμου Πειραιά κα Σταυρούλα Τζιώτη και ο Γραμματέας του ίδιου Σωματείου κ. Γιώργος Παπάς, ο Πρόεδρος του Σωματείου "Λεωνίδας" κ. Χρήστος Λεμπεσιώτης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη σημερινή παρουσία της μια παλιά συνάδελφο που μετατάχθηκε στην Κόρινθο κα Εύη Κατσιώρα, όπως και τον πρώην Πρόεδρο που συνταξιοδοτήθηκε κ. Θοδωρή Κεραμίδα
 
Θα ξεκινήσω χαριτολογώντας, λέγοντας ότι ο Δήμαρχος δεν προλαβαίνει να πηγαίνει από πίτα σε πίτα των Σωματείων του Δήμου Πειραιά, και αυτό πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή. Αυτό ήταν το χαριτολόγημα. Το σοβαρό όμως είναι, ότι είναι επιτακτική ανάγκη - και με τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζεται και με την ολομέτωπη επίθεση που γίνεται στα εργασιακά, στα κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα  - η ενοποίηση και η μαζικότητα της έκφρασης των εργαζομένων, η ενοποίηση της δυναμικής και της μαχητικότητας όλων των Σωματείων που έχουμε στο Δήμο Πειραιά  (και έχουμε πέντε) και κατ’ επέκταση όλων των εργαζομένων στον κλάδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε ενάντια σε αυτή την εξαθλίωση, στην ταπείνωση που δέχεται η χώρα και ο λαός της και βέβαια μας την επιβάλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ. και εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις παλιές, αλλά και από τη νέα.
 
Φυσικά και δεν θα επιρρίψουμε καμιά ευθύνη στη Δημοτική Αρχή και στον Δήμαρχο για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τη  βιώνουμε όλοι στο πετσί μας. Σίγουρα δεν είναι αυτή υπεύθυνη. Ούτε φυσικά θα αποδώσουμε ευθύνη, στο μέτρο του δυνατού, στο θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως στοχοποιήθηκε στο προηγούμενο διάστημα (και μάλιστα δεν αποδίδουμε ευθύνη ακόμη κι αν έχουμε αντίθετους ιδεολογικούς προσανατολισμούς και αντιλήψεις), γιατί  ξέρουμε μέχρι που φθάνουν οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημοτικής Αρχής σε ότι έχει να κάνει με την Κεντρική Εξουσία και ποιος είναι ο ρόλος της.
 
Κατ’ αρχήν να πούμε ότι εκτιμούμε ως πολύ θετικό ότι δεν έχουμε βρει κλειστή την πόρτα του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων όσες φορές ζητήσαμε διάλογο για να κάνουμε παρεμβάσεις και να εκθέσουμε τα προβλήματα των εργαζομένων, θεωρούμε ότι αυτό είναι πολύ θετικό,  γιατί σε άλλες περιόδους, όπως θα θυμάστε, βρίσκαμε και κλειστά γραφεία και κλειστές πόρτες. Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεχίσει αυτός ο διάλογος που γίνεται, που είναι και παραγωγικός, παρά τις αντιπαραθέσεις τις οποίες έχουμε. Και βέβαια να πούμε στον Δήμαρχο αυτό που θέλουμε ως  Σωματείο και ως εργαζόμενοι στην Καθαριότητα, στο Ηλεκτρολογικό, στην Οδοποιία, στο Πράσινο, είναι να υπάρχει αξιοκρατία και ισονομία.
 
Σαφώς και είμαστε κατά της αργομισθίας και το αποδεικνύουμε γιατί όλα τα μέλη μας, αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. είναι μάχιμοι και εργάζονται κανονικά στην εργασία τους γι’ αυτό που έχουν προσληφθεί στον Δήμο Πειραιά. Και τώρα σύμφωνα με το άνοιγμα των προσλήψεων, όπως ψηφίστηκε στον τελευταίο Νόμο που αποκαλείται Παράλληλο Πρόγραμμα για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, νομίζω ότι θα μπορέσουν να γίνουν και στο Δήμο μας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να υπάρξει σε όλες τις κατηγορίες αυτές  (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός και πράσινο), καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και καλύτερες υπηρεσίες, αλλά και να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από το καθεστώς της ανασφάλειας και της ομηρείας και από κάθε μορφή ελαστικής σχέσης εργασίας, αυτή τη στιγμή, στους Δήμους.
 
Επίσης, να ευχηθούμε στον Δήμαρχο Πειραιά και στην ομάδα του, στην οποία συμμετέχουν και εργαζόμενοι του Δήμου (και αυτό δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στους Δήμους και στο Δημόσιο, δεν είναι έτσι όπως τα παρουσιάζουν οι τεμπέληδες και ό, τι άλλο συκοφαντικό λένε, αλλά είναι πολύ ικανά στελέχη), στην αυριανή μάχη που δίνουν διεκδικώντας τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, να βγει ο Πειραιάς νικητής και να αποτελέσει, όπως είπε και ο Δήμαρχος, ορόσημο για την πόλη μας.
 
Τέλος, στους συναδέλφους να ευχηθώ υγεία στους ίδιους και στις οικογένειές τους και πολύ δύναμη για τη συνέχεια.
Έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε εκτός των άλλων προβλημάτων το αντιασφαλιστικό έκτρωμα, που στην ουσία μετατρέπει τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα και αλλάζει τελείως το χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος (που γίνεται από κοινωνικά αλληλέγγυος καθαρά κεφαλαιοποιητικός και ανταποδοτικός), που μας επιβάλλουν οι δανειστές μαζί με την Κυβέρνηση. Πρέπει να ενωθούμε μαζί με όλους τους κλάδους των εργαζομένων με τους αυτοαπασχολούμενους, με τους αγρότες, με τους συνταξιούχους, με τους μικρομεσαίους, με τους επιστημονικούς φορείς. Μας αφορά όλους δεν μένει κανένας απ’ έξω. Κι αυτό νομίζω ότι πρέπει να σηματοδοτήσει τους αγώνες μας ώστε να μην κατατεθεί ποτέ στη Βουλή. Το αντιασφαλιστικό να μην περάσει"
.
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο Αντιδήμαρχος Δόμησης και Αρχιτεκτονικού, Κυριάκος Σιγαλάκος, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Βασίλης Ταταρόπουλος. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων και Αορίστου Χρόνου Υπαλλήλων Δήμου Πειραιά, Σταυρούλα Τζιώτη, και ο Πρόεδρος του Σωματείου "Λεωνίδας", Χρήστος Λεμπεσιώτης.