Το νέο σχέδιο της πανικόβλητης Κυβέρνησης μπροστά στις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει η προσφυγική κρίση και το οποίο προβλέπει τη μετάθεση του προβλήματος στα νησιά, προκειμένου να σταματήσουν οι εικόνες με απελπισμένους μετανάστες να περπατούν κατά μήκος των εθνικών οδών ή να κοιμούνται στο δρόμο, επιβεβαίωσε το πρωί της Παρασκευής ο Υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.

Ο κ. Δρίτσας έκανε λόγο για "σχέδιο επιβράδυνσης των μεταναστών" μιλώντας στην Ε.Ρ.Τ. .

Όπως είπε, πάντως, αυτό δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι τα πλοία θα αναχωρούν από όλα τα νησιά με το 50% του αριθμού των προσφύγων που θα μπορούσαν να μεταφέρουν, εξηγώντας ότι αυτό θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο το σχέδιο θα εφαρμοστεί για το τριήμερο Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο "ώστε να δοθεί χρόνος για να διαμορφωθούν νέοι χώροι στο εσωτερικό της χώρας". Κατά τον ίδιο από την κατάσταση αυτή "δεν θα επιβαρυνθούν τα νησιά".

Όπως αποκάλυψε ο κ. Δρίτσας η Κυβέρνηση ζήτησε από τις ναυτιλιακές εταιρείες και τα τουριστικά πρακτορεία να μην εξαντλούν τα διαθέσιμα εισιτήρια, ενώ στα σχέδια της είναι για τις επόμενες τρεις ημέρες να μετατρέψει σε "ξενοδοχεία" για μετανάστες τα τρία πλοία που έχουν ναυλωθεί, ώστε να μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά.

Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης έχει ήδη προκαλέσει ένταση σε πολλά νησιά - κυρίως σε όσα έχουν hotspots - καθώς πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται στα λιμάνια, αδυνατώντας να κατανοήσουν για ποιο λόγο τα πλοία δεν "φορτώνουν" ακόμα περισσότερους εξ αυτών και γεμίζουν μόνο κατά το ήμισυ.

Έτσι, το πρόβλημα μεταφέρεται και πάλι στα νησιά, όπως π.χ. η Κως και η Λέσβος, που "βουλιάζουν" από πρόσφυγες, μολονότι οι ίδιοι οι αλλοδαποί είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα παραμένουν στα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης για περισσότερες από 48 ώρες.

Με δεδομένο ότι, για παράδειγμα, από τα Δωδεκάνησα τα τακτικά δρομολόγια είναι δύο φορές την εβδομάδα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κίνδυνος είναι να προκληθεί ένα χάος άνευ προηγουμένου.