Η Ναυμαχία των Σπετσών του 1822 αναβιώνει και φέτος στο νησί των Σπετσών. Η «Αρμάτα», όπως είναι γνωστή, προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, δίνοντας την ευκαιρία για μία ακόμη εξόρμηση στην εκπνοή του καλοκαιριού.

Πλαισιωμένη από πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, η «Αρμάτα» διαρκεί μία εβδομάδα και κορυφώνεται με την αναπαράσταση της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας. Ως ιστορικό γεγονός, η νίκη αυτή των Σπετσιωτών επί του πολυάριθμου και καλύτερα εξοπλισμένου τουρκικού στόλου, απομάκρυνε τους Τούρκους από τον Αργολικό κόλπο και εμπόδισε τον ανεφοδιασμό του Ναυπλίου, με αποτέλεσμα η πόλη να παραδοθεί σύντομα στους Έλληνες. Εξάλλου, οι θαρραλέοι και παράτολμοι Σπετσιώτες είχαν ενεργό συμμετοχή σε πολλές ακόμη ναυμαχίες μέχρι το 1828.

 

Στη φετινή γιορτή ξεχωρίζουν η συναυλία «Ο χορωδιακός και λυρικός Μίκης Θεοδωράκης – Η Ελλάδα του Μίκη», στις 7 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία του Ποσειδωνίου και η αναπαράσταση της ιστορικής Ναυμαχίας των Σπετσών στις 8 Σεπτεμβρίου, με παράλληλη αφήγηση. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από το Δήμο Σπετσών, με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Αττικής και την υποστήριξη/χορηγίες συλλόγων επαγγελματιών και φίλων του νησιού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: