Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε στις  εκδηλώσεις για τον εορτασμό συμπλήρωσης  224 ετών από την  ίδρυση της Οδησσού, καθώς και στα  εγκαίνια του Ελληνικού Πάρκου στην  πόλη της Ουκρανίας, το οποίο είναι δωρεά του Κοινωφελούς  Ιδρύματος  Μπούμπουρα. 

Τον κ. Μώραλη  συνόδευσε στην Οδησσό ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Ανδρέας Βεντούρης.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από το Σάββατο 1/9 και θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 4/9. Υπενθυμίζεται ότι ο Πειραιάς και η Οδησσός είναι αδελφοποιημένες πόλεις.

Συγκεκριμένα ο κ. Μώραλης παρευρέθηκε χθες  στην εορταστική τελετή στην πλατεία Ντουμσκά για τον εορτασμό των 224 ετών από την ίδρυση της Οδησσού, στον οποίο συμμετείχαν διεθνείς αντιπροσωπείες.

Στη συνέχεια συμμετείχε στα εγκαίνια του Ελληνικού Πάρκου μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας κ. Pavlo Klimkin, τον Δήμαρχο της Οδησσού κ. Gennadiy Trukhanov, τον Πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος   Μπούμπουρα κ. Παντελή Μπούμπουρα και τον Σύμβουλο  Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ουκρανία κ. Αλέξανδρο Μπουντούρη.

 Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του τόνισε πως το Ελληνικό Πάρκο είναι μια σπουδαία πρωτοβουλία ενός σημαντικού Έλληνα της Οδησσού της Ουκρανίας, του Παντελή Μπούμπουρα και της οικογενείας του, σε συνεργασία με τον Δήμο Οδησσού. «Ο Παντελής Μπούμπουρας δώρισε το μεγάλο αυτό πάρκο 45 στρεμμάτων στο καλύτερο σημείο της Οδησσού, ενισχύοντας τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών  και συγκεκριμένα της Οδησσού με την ιστορία της Ελλάδος αλλά και με τον Πειραιά»,  επεσήμανε ο κ. Μώραλης, αναφέροντας πως ο Πειραιάς και η Οδησσός είναι αδελφοποιημένες πόλεις τα τελευταία 25 χρόνια. Επιπλέον  σημείωσε: «Για πολλοστή φορά  επισκέπτομαι την Οδησσό, έχω δει την προσφορά του Παντελή Μπούμπουρα, όχι μόνο στην Οδησσό, αλλά και στην γενέτειρα του τη Λήμνο κι αλλού. Χαιρόμαστε που έχουμε τέτοιους Έλληνες.  Μάλιστα μέσω του Παντελή Μπούμπουρα καταφέραμε να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς Πειραιά-Οδησσού και να δρομολογήσουμε σημαντικές συνέργειες», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Πειραιά, λέγοντας πως αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω. Ο Δήμαρχος Πειραιά υπογράμμισε πως οι κοινές πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των δύο πόλεων.   «Η Οδησσός είναι μια ιστορική πόλη για την Ελλάδα αφού από εδώ ξεκίνησε η Φιλική Εταιρεία. Είναι μια πόλη ταυτισμένη με την Ελλάδα και τους Έλληνες και είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 224 χρόνια από την ίδρυσή της». 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος της Οδησσού κ. Gennadiy Trukhanov καλωσόρισε τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη στην Οδησσό, με αφορμή τα εγκαίνια του Ελληνικού Πάρκου. Ο κ. Trukhanov έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των αδελφοποιημένων πόλεων   Πειραιά και Οδησσού, η οποία όπως τόνισε έχει ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποφέρει  πολλαπλά οφέλη για τις δύο  πόλεις. Τέλος  ευχαρίστησε τον κ. Μώραλη για τη διαρκή στήριξή του και για την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 224 χρόνια της Οδησσού.

Σημειώνεται πως η μετάβαση της αντιπροσωπείας του Δήμου, πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του  Κοινωφελούς  Ιδρύματος  Μπούμπουρα και έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, ενώ η δαπάνη της μετακίνησης, της παραμονής και της συμμετοχής καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τους διοργανωτές των εκδηλώσεων.