Το «παράθυρο» για την Β΄ φάση των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας αποτελεί τροχοπέδη για τις προετοιμασίες των ομάδων αλλά και τα φιλικά παιχνίδια που έχουν προγραμματισμένα, ωστόσο είναι κάτι αναγκαίο και σε τελική ανάλυση μιλάμε για τις Εθνικές ομάδες που δεν φταίνε σε τίποτα αν τα έχουν κάνει ρόιδο Fiba και Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν θα αναγκαστεί στις 5 Σεπτεμβρίου (σ.σ. 1η του μήνα θα επιστρέψει στη βάση του από το Μέτσοβο) να αποχωριστεί από την προετοιμασία του, τους διεθνείς του παίκτες, οι οποίοι θα ενσωματωθούν στις Εθνικές τους ομάδες.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν ενημερώσει σχετικά τις Ομοσπονδίες για το πότε θα τους αποδεσμεύσουν ώστε να λειτουργήσουν κανονικά αμφότερες οι πλευρές και να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα. Για τους Έλληνες (Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μάντζαρης) δεν υπάρχει κάποιο θέμα, καθώς ούτως ή άλλως, η Ελλάδα θα πιάσει δουλειά (για τα παιχνίδια με Σερβία 13/09 και Γεωργία 16/09) στις 5 Σεπτεμβρίου. Οι Λετονοί Στρέλνιεκς και Τίμα θα καθυστερήσουν τρεις ημέρες (πιάνουν στις 2/09), ο Σέρβος Μιλουτίνοφ πέντε ημέρες (ξεκινάνε στις 31/08) ενώ και ο Βεζένκοφ θα μπει με την Εθνική Βουλγαρίας με μία μικρή καθυστέρηση.

Ο Ολυμπιακός στο διάστημα 13-14 Σεπτεμβρίου, θα δώσει το πρώτο του φιλικό τουρνουά προετοιμασίας στην Ισπανία με αντιπάλους τις Μάλαγα και Ρεάλ και ως εκ τούτου θα στερηθεί τις υπηρεσίες των εφτά διεθνών του. Τον Ολυμπιακό πλήρη θα τον δούμε στο τουρνουά στο Ηράκλειο Κρήτης (Ούνιξ Καζάν, της Γαλατασαράι και Χαποέλ Ιερουσαλήμ) στις 21-23 Σεπτεμβρίου και η πρόβα τζενεράλε θα γίνει στη Μόσχα και το «Γκομέλσκι Καπ» (29-30/09) με τη συμμετοχή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της Ούνιξ Καζάν και της Αναντολού Εφές.