Εβδομήντα τέσσερα άτομα έκαναν το «πέρασμα» στην Ιθάκη, του στενού πυρήνα των στελεχών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ, για να υποδεχθούν με αγκαλιές και φιλιά ενθουσιασμού τον πρωθυπουργό και το διάγγελμά του για το «τέλος των Μνημονίων».

Ο κ. Τσίπρας, αξιοποιώντας την ομηρική «Οδύσσεια» και υποκαθιστώντας με την Ιθάκη το Καστελλόριζο και την Πνύκα όπου πριν από τις φονικές πυρκαγιές προγραμματίζονταν «φιέστες» με την παρουσία μάλιστα ξένων ηγετών και υψηλόβαθμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πιο μόνος παρά ποτέ, δεν απέφυγε τον «κακό εαυτό» του. Προχώρησε σε ένα διάγγελμα προς το έθνος και τον λαό με αφορμή το τυπικό τέλος των Μνημονίων με απολύτως κομματικό περιεχόμενο και καθόλου πολιτειακό. Ο διχαστικός λόγος του κομματικού κομισάριου της Αριστεράς κυριάρχησε στην πρέπουσα εκ των συνθηκών δήλωση του υπεύθυνου Ελληνα πρωθυπουργού. Αντί για ενότητα και πρόσκληση για ανασυγκρότηση της χώρας, με εθνική ευθύνη και αρμοδιότητα πλέον, προτίμησε να κηρύξει διχασμό, προβάλλοντας το σύνθημα: «Ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν».

Με τον τρόπο αυτόν, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην έξοδο από τα Μνημόνια, χωρίς γραβάτα, εγκαινίασε μια μακρά προεκλογική περίοδο -αφού όλα δείχνουν ότι εκλογές θα έχουμε το 2019- σε κλίμα ακραίας πόλωσης, αντίστοιχης με εκείνη του 2014-2015. Την ίδια στιγμή, η έξοδος της Ελλάδας από τα Μνημόνια στα διεθνή μίντια αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι απολύτως θορυβώδης, όσο και η είσοδος στα Μνημόνια το 2009-2010. Σε πλήρη μάλιστα αντίθεση από τις αντίστοιχες εξόδους από την ασφυκτική επιτροπεία των Βρυξελλών που είχαν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος

*Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί το Σάββατο σε όλα τα περίπτερα της χώρας