Θέμα ημερών είναι να υπογραφεί η διμερής συμφωνία με τη Γερμανία για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, χώρα πρώτης εισόδου. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν Τα Νέα της Παρασκευής, έως την Τρίτη αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές με την Αθήνα, ενώ ανάλογη διμερής συμφωνία υπεγράφη ήδη μεταξύ Βερολίνου και Μαδρίτης.

Με βάση τη συμφωνία, η Αθήνα θα υποδεχθεί την επιστροφή περίπου 2.000 μεταναστών, αλλά η κυβέρνηση αναφέρει ότι το Βερολίνο δεσμεύεται να διεκπεραιώσει σταδιακά ανοιχτές περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης και θα αποδεχθεί περισσότερα άτομα από εκείνα που θα στείλει πίσω.

Το θέμα των επαναπροωθήσεων λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα την κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, καθώς ο πανίσχυρος Βαυαρός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, απειλούσε με αποχώρηση του CSU (αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών) από την κυβέρνηση συνασπισμού.

Τελικά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ υπήρξε συμφωνία για το μεταναστευτικό, πολύ κοντά στις θέσεις που είχε θέσει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, καθώς οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στη δημιουργία κοινών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο και επεξεργασίας των αιτήσεών.

Επίσης συμφώνησαν να περιορίσουν την ελευθερία κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των Γερμανών, αλλά και των Ιταλών που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε Σύνοδο της ΕΕ με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Ο τελευταίος «μετέφερε» τη νέα σκληρότερη ιταλική πολιτική για το μεταναστευτικό, σύμφωνη με τις θέσεις του ηγέτη της Λέγκας και υπουργού Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.