Αντιμέτωποι με κατηγορίες για συγκεκριμένα αδικήματα θα βρεθούν συγκεκριμένα πρόσωπα στα οποία συγκεντρώνεται η δικαστική έρευνα που διενεργούν οι Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος και η Εισαγγελέας, Βαρβάρα Γνεσούλη για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική που στέρησε τη ζωή σε 94 ανθρώπους.

Η αντίστροφη μέτρηση για την άσκηση διώξεων έχει ξεκινήσει, αφού αναμένεται ακόμη και στο τέλος του μήνα να υπάρξουν οι πρώτες κλήσεις των υπόπτων για εγκληματικές παραλείψεις και πράξεις.

Οι ύποπτοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατηγορίες όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια τελούμενη δια παραλείψεως, έκθεση σε κίνδυνο και παράβαση καθήκοντος.

Διώξεις για ανθρωποκτονία κι εμπρησμό από αμέλεια εναντίον τουλάχιστον 15-20 ατόμων (αξιωματικών Πυροσβεστικής, στελεχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ) αναμένεται να υπάρξουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών και δικαστών προς «Το Βήμα» για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι.

Όσον αφορά την έρευνα, αυτή εξελίσσεται με τους εισαγγελείς να έχουν συλλέξει πάνω από 30 καταθέσεις. Κάπως έτσι φαίνεται σιγά – σιγά να συμπληρώνεται το παζλ των ευθυνών.

Δικηγόροι στο Μαξίμου
Φημολογείται εντόνως ότι κορυφαίοι νομικοί έχουν ενταχθεί εσχάτως στον περίγυρο του Αλ.Τσίπρα καθώς από τις εν εξελίξει καταθέσεις προκύπτουν συνεννοήσεις επιχειρησιακών στελεχών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας με πολιτικά στελέχη, όπως και ανάλογες συνομιλίες μεταξύ πολιτικών με αυτοδοικητικούς. Παράλογο θα ήταν να μη μιλούσαν μεταξύ τους…

Σε αυτό το στάδιο -λοιπόν- της συλλογής στοιχείων, όπως επισημαίνουν από τη Δικαιοσύνη, οι διενεργούντες την εξέταση εισαγγελείς έχουν δικαίωμα να καλέσουν ως μάρτυρες πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να διασταυρώσουν το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν με τους αξιωματικούς των Σωμάτων Ασφαλείας.

Άλλωστε η προκαταρκτική εξέταση αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Αυγούστου, συνεπώς δεν αποκλείεται αρχές Σεπτεμβρίου παράλληλα με την ΔΕΘ να αποσταλούν ορισμένες δικαστικές κλήσεις.

Στους 94 οι νεκροί

Τη στιγμή που η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η λίστα με τους νεκρούς μεγαλώνει. Το Σάββατο ανακοινώθηκε ότι οι πλέον οι νεκροί ανέρχονται στους 94.

Το τελευταίο θύμα είναι 57χρονη γυναίκα, που άφησε την τελευταία της πνοή στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν με εγκαύματα.

Συνολικά, 31 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 5 είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά, τα άτομα που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι 8.

Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση.