Κείμενα εργασίας για τη σύσταση Δημόσιας Αρχής Λιμένος υπάρχουν στο ΤΑΙΠΕΔ αλλά και στο Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει έτοιμο κάποιο συγκεκριμένο προσχέδιο που θα πρέπει παρουσιαστεί στον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις, τόνισαν το πρωί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές από τη Γενική Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, το προσχέδιο για τη σύσταση δημόσιας αρχής λιμένων (port authority) στην οποία αναμένεται να μεταφερθούν όλες οι διοικητικές και ρυθμιστικές εξουσίες του Ο.Λ.Π. και που υπάρχει σε όλα τα λιμάνια της Ευρώπης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπ.Ναυτιλίας έχουν ζητήσει και τη συνδρομή στελεχών του Ο.Λ.Π. με κείμενα εργασίας.

Ήδη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων έχουν γίνει δύο συσκέψεις. Σημειώνεται ότι έως ότου ολοκληρωθεί η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Ο.Λ.Π. από την Cosco (Hong Kong) Group θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί η Δημόσια Αρχή Λιμένος και ο Ο.Λ.Π. να ασκεί μόνο εμπορική δραστηριότητα όπως αυτή τη στιγμή ασκεί ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ) θυγατρική της COSCO.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας για θέμα του Ο.Λ.Π. είχε μιλήσει για την υποχρέωση να διαμορφωθεί μια ισχυρή δημόσια αρχή λιμένων, με τομές και μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν τις εγγυήσεις για την υπεράσπιση και την ανανέωση της σχέσης της πολιτείας με το δημόσιο συμφέρον.