Μια ακόμη προκλητική δήλωση από κυβερνητικά χείλη για την τραγωδία με τους 91 νεκρούς στο Μάτι. Τη σκυτάλη από τον Παύλο Πολάκη πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης. Δείχνοντας ασέβεια στους δεκάδες νεκρούς αλλά και στους ανθρώπους που επλήγησαν από την τραγωδία, μιλώντας στην ΕΡΤ, δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τον πόνο που έχει προκληθεί από τις πυρκαγιές μεν, αυτό ωστόσο, δεν μπορεί να ακυρώνει την επιτυχία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου. (δείτε το βίντεο στο 18:34) 

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, με αιχμή τις πυρκαγιές που κόστισαν τη ζωή σε 91 ανθρώπους, ο κ. Κουβέλης επέλεξε να επιμείνει προκλητικά, όπως και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, λέγοντας πως «η ΝΔ θα εισπράξει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει με τον αντιπολιτευτικό της λόγο. Ο τρόπος που αντιπολιτεύονται δεν είναι θεσμικός. Δεν αισθάνεται η Νέα Δημοκρατία την ανάγκη να μας πει τόσα χρόνια γιατί κυριάρχησε η αναρχία και οι λογικές του πελατειακού κράτους;»

Οι ευθύνες

Σε ερώτηση αναφορικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης ο κ. Κουβέλης προχώρησε ένα βήμα πάρα πέρα ακόμα λέγοντας: «Οι δικές μας ευθύνες τώρα κρίνονται, στο εάν θα προωθήσουμε ή όχι τα μέτρα. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα πως έχει μαυρίσει η ζωή των ανθρώπων, αλλά στις 21 Αυγούστου η χώρα βγαίνει από 8 έτη μνημόνια και αυτό δεν μπορεί να συνδέεται, χωρίς να θέλω να συμψηφίσω την κατάσταση». Και συνέχισε σα να μην έχει γίνει τίποτε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα. «Εδώ έχουμε ένα τεράστιο γεγονός στις 21 Αυγούστου. Η χώρα μετά την περιπέτεια και την οδύνη (σε άλλο επίπεδο οδύνη) των 8 μνημονιακών ετών εξέρχεται… Ολα αυτά δεν είναι δυνατόν ούτε κανείς να τα αποσιωπά, ούτε να τα βάζει στο περιθώριο και να εκμεταλλεύεται η αντιπολίτευση με χυδαίο τρόπο».

Ο ίδιος απόρησε για την πίεση που ασκείται στο θέμα της ανακοίνωσης των ονομάτων των νεκρών, πράγμα που συμβαίνει πάντα μετά από οποιοδήποτε δυστύχημα ή τραγωδία πάσης φύσεως σε όλο τον κόσμο, ισχυριζόμενος ότι έτσι θα παραβιάζονταν προσωπικά δεδομένα...

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη αναφορικά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι: «Εξέλιξη για τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς δεν υπάρχει. Συνεχίζουμε τις πιέσεις και τις προσπάθειας μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Δεν ξέρω πότε θα αποφυλακιστούν αλλά η διεκδίκηση από την πλευρά μας είναι συνεχής. Ο Ερντογάν έχει εντάξει την κράτηση των στρατιωτικών στην εξωτερική του πολιτική».