Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το κυβερνών κόμμα υπό την ηγεσία του κ. Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τα ευρήματα δύο (κρυφών) δημοσκοπήσεων, οι οποίες διενεργήθηκαν μετά τα τραγικά γεγονότα στην Ανατολική Αττική. Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις δύο έρευνες είναι ότι για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να κινείται κάτω από το 15%, ενώ το μέχρι πρότινος «ισχυρό χαρτί» της κυβερνώσας Αριστεράς, που δεν ήταν άλλο από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, εμφανίζεται (πλέον) ως πολιτικό βαρίδι.

Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία των γκάλοπ που διεξήχθησαν από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό σε πανελλήνια κλίμακα λίγο πάνω από το 12%. Στις περιοχές, δε, που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά,  η απήχηση του κυβερνώντος κόμματος κινείται σε μονοψήφια ποσοστά και συγκεκριμένα στην Ανατολική Αττική η δυναμική του δεν ξεπερνά ποσοστό 9%. Η μία εκ των δύο δημοσκοπήσεων διενεργήθηκε για λογαριασμό ξένης πρεσβείας, η οποία έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται για τις εγχώριες εξελίξεις. Εκτός από την Ανατολική Αττική, τεράστια κατρακύλα καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ και στη Βόρεια Ελλάδα.

Με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη και τον Νομό Χαλκιδικής, στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος κινούνται κάτω από το 10%. Συγκεκριμένα, στον Νομό Κιλκίς, στην πρόθεση ψήφου (χωρίς αναγωγή) η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά το 8%. Αντίστοιχο ποσοστό συγκεντρώνει και στον Νομό Ημαθίας. Οπως προκύπτει από τα ποι οτικά στοιχεία των σφυγμομετρήσεων, η ζημιά που έχει υποστεί στη Βόρεια Ελλάδα, με αφορμή τη συμφωνία για το Σκοπιανό, δείχνει να παγιώνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω γεωγραφική περιφέρεια οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του κ. Πάνου Καμμένου δείχνουν να κινούνται (για πρώτη φορά) κάτω από το 1%. Αντιθέτως, η «Ελληνική Λύση» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου πλασάρεται σε ποσοστά που σε τρεις νομούς ξεπερνούν ακόμη και το 5%.

Μεγάλη φθορά
Από τα ευρήματα των δύο δημοσκοπήσεων φαίνεται ότι οι πολίτες χρεώνουν αποκλειστικά στον κ. Τσίπρα τους λανθασμένους χειρισμούς που οδήγησαν δεκάδες ανθρώπους στον θάνατο. «Είναι τεράστια η φθορά…», αναφέρει στα «Π» ο ιδιοκτήτης της μίας εκ των δύο εταιρειών που διενήργησαν έρευνες τις τελευταίες ημέρες. Και στις δύο δημοσκοπήσεις αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση των τάσεων στο εκλογικό σώμα είναι η διαχειριστική ανεπάρκεια που επιδεικνύει από την προηγούμενη Δευτέρα η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, εκείνο που επισημαίνουν στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» δύο έμπειροι επί των δημοσκοπήσεων επιστήμονες είναι η εμπεδωμένη άποψη που θέλει τον αρχηγό του κυβερνητικού σχηματισμού να έχει χάσει τη δυνατότητα να αναλάβει οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία.

«Ο Τσίπρας άγεται και φέρεται πίσω από τα τυχαία γεγονότα, τα οποία μάλιστα αδυνατεί να διαχειριστεί. Από τη στιγμή που είναι αναγκασμένος να δρα σε μια τέτοια πραγματικότητα, είναι προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του», αναφέρει με νόημα στα «Π» έγκριτος πολιτικός αναλυτής. Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί ότι ακόμη και να το προσπαθήσει δεν υπάρχει δυνατότητα (ούτε χρονικό περιθώριο) αναστροφής του δυσμενούς για τον κυβερνητικό σχηματισμό κλίματος. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε έναν μήνα πριν από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Απεναντίας, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, το καλύτερο που θα είχε να κάνει ο πρωθυπουργός είναι να ακυρώσει την εκεί επίσκεψή του, αν θέλει να αποφύγει την περαιτέρω φθορά, με δεδομένο ότι ήδη έχει ξεκινήσει η οργάνωση του συλλαλητηρίου από τις οργανώσεις που αντιδρούν στη συμφωνία με τα Σκόπια. Ακόμη, όμως, κι αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να εμφανιστεί, προκειμένου να εξαγγείλει μια σειρά από παροχές, δεν πρόκειται να μεταβάλει το κλίμα, αφού, όπως λένε οι δημοσκόποι, το πρόβλημα πλέον στην κοινωνία έχει να κάνει «με τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης».

Με απλά λόγια, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δείχνει να μην εμπιστεύεται την κυβέρνηση Τσίπρα, ακόμη και για τα πιο απλά. Από εκεί και πέρα, οι δημοσκόποι θεωρούν ότι η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παροχές δεν πρόκειται να μεταβάλει κατ’ ελάχιστον τις τάσεις που επικρατούν στο εκλογικό σώμα. Αλλωστε, θυμίζουν ότι αντίστοιχη στρατηγική είχε ακολουθήσει το 2007 και ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κινδύνευσε να διασυρθεί εκλογικά από τον μακράν δεύτερο στις δημοσκοπήσεις (τότε) κ. Γιώργο Παπανδρέου.


Το βασικό πρόβλημα στο οποίο εστιάζουν οι δημοσκόποι άπτεται της κατάρρευσης που καταγράφει και στις δύο σφυγμομετρήσεις ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Με δεδομένο ότι από τα μέσα του 2011 ήταν και παρέμενε το ισχυρό χαρτί για τον ΣΥΡΙΖΑ, η αποδυνάμωσή του εύλογα οδηγεί σε συμπεράσματα που δεν θα ήθελαν να σκέφτονται στο κυβερνών κόμμα. Στις έρευνες οι πολίτες χρεώνουν  προσωπικά στον κ. Τσίπρα τη διαχειριστική ανεπάρκεια, όπως και το ότι δεν επέδειξε ηγετικά ανακλαστικά

 Aλλαγή ηγεσίας µετά τη συντριβή
Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις δηµοσκοπήσεις αφαιρεί εκ των πραγµάτων την πρωτοβουλία κινήσεων από τον κ. Τσίπρα, σε ό,τι αφορά τόσο τον ανασχηµατισµό όσο και την επιλογή του χρόνου των εκλογών. Σε σχέση µε την αναδόµηση του κυβερνητικού σχήµατος, στην περίπτωση που «καρατοµηθούν» οι άµεσα εµπλεκόµενοι υπουργοί, αυτό θα καταγραφεί ως ετεροχρονισµένη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και ο Κώστας Καραµανλής στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, όπου, ενώ αρχικώς επέλεξε να στηρίξει τους Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη, στην πορεία αναγκάστηκε να τους αποπέµψει, έχοντας ωστόσο χρεωθεί και την καθυστέρηση και την ολιγωρία και την ηγετική ατολµία.

Ο εγκλωβισµός του κ. Τσίπρα δεν εξαντλείται στον ανασχηµατισµό (σ.σ.: που φηµολογείται ότι θα γίνει πριν από τον ∆εκαπενταύγουστο), αφού αντίστοιχο πρόβληµα αντιµετωπίζει και µε τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Από την προηγούµενη ∆ευτέρα, ο στόχος του πρωθυπουργού είναι ένας και συγκεκριµένος: «Οσο περισσότερο µείνω τόσο περισσότερα θα έχουν ξεχαστεί». Φυσικά, εδώ υπάρχει και µία παράµετρος που ουδείς παραβλέπει. Και αυτή δεν είναι άλλη από το επόµενο «τυχαίο γεγο νός…», που θα σύρει, παρά τη θέλησή του, σε εκλογές τον πρωθυπουργό.

Το βασικό ζητούµενο για τον κ. Τσίπρα, µε δεδοµένο ότι έχει χάσει (και δύσκολα θα µπορέσει να ξαναποκτήσει) την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων, δεν είναι ούτε ο χρόνος των εκλογών ούτε το ενδεχόµενο να «γυρίσει», όπως πίστευε µέχρι το απόγευµα της προηγούµενης ∆ευτέρας, υπέρ του το παιχνίδι. Πλέον, το βασικό ζητούµενο για τον απερχόµενο πρωθυπουργό είναι να αποτρέψει την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, µήπως και καταφέρει να παραµείνει (προσωπικά) πολιτικά ζωντανός. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κινηθούν κάτω από το 20%, περιορίζονται οι πιθανότητες παραµονής του στην ηγεσία του κυβερνώντος κόµµατος. Επί της ουσίας, θα ακολουθήσει τη µοίρα όλων των «µεγαλοµετόχων» των πολιτικών κοµµάτων, έπειτα από µια εκλογική συντριβή. Αλλωστε, κανείς δεν ξεχνά στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πιο δηµοφιλής αρχηγός της ελληνικής Κεντροδεξιάς, εντός και εκτός κόµµατος, που δεν ήταν άλλος από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραµανλή, αναγκάστηκε σε παραίτηση το βράδυ των εκλογών του 2009 µετά το αρνητικό εκλογικό ρεκόρ που είχε καταγράψει η Νέα ∆ηµοκρατία.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/8/2018