Η Παναγία η Ζωοδόχος Πηγή είναι η νέα πολιούχος του Δήμου Πόρου, μετά από σχετική Απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 16 Ιουλίου 2018, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε στις αρχές του έτους. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης, η απόφαση για αλλαγή του Πολιούχου, υπαγορεύτηκε από την κοινά αποδεκτή διαπίστωση ότι η τοπική κοινωνία δεν αγκάλιασε ποτέ τον εορτασμό του Αγ. Λεωνίδη, ο οποίος καθιερώθηκε ως πολιούχος το 1996 χωρίς να έχει ιστορική και συναισθηματική σύνδεση με τον Πόρο.

Προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα άστοχη επιλογή, βασικό κριτήριο για τον καθορισμό του νέου πολιούχου ήταν η επιλογή του να γίνει από τους ίδιους τους δημότες του Πόρου. Στη βάση αυτή, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αξιολογώντας τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στη διαβούλευση, αποφάσισαν ομόφωνα να προτείνουν τον ορισμό της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής ως νέας πολιούχου του Δήμου, με την σχετική Απόφαση να ψηφίζεται τελικά κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο (ο κ. Σπ. Σπυρίδων και η κ. Στ. Μητσιοπούλου ψήφισαν την αναβολή του θέματος).

Κατά την ίδια συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου αποφάσισε επίσης τον καθορισμό των «Συνοριακών της Νεότερης Ελλάδας» ως τοπικής εορτής. Η θεσμοθέτηση των δύο νέων τοπικών αργιών, οι οποίες θα εορτάζονται, η μεν πρώτη την Παρασκευή του Πάσχα και η δεύτερη την Παρασκευή της περιόδου 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, θα ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει να ισχύει με την έκδοση του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος, την οποία θα αιτηθεί ο Δήμος Πόρου.