Με μια προσωπική εξομολόγηση για τις τραγικές εικόνες που αποτυπώθηκαν στο μυαλό του, όταν επισκέφθηκε το οικόπεδο του θανάτου, όπου 26 συνάνθρωποί έχασαν την ζωή τους, ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές στην Ανατολική Αττική ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ξεκαθάρισε ότι θα αποδοθούν οι ευθύνες, ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για να ορίσει εφέτη εισαγγελέα σε πρώτη φάση και εφόσον χρειαστεί, ειδικό εφέτη ανακριτή. 

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε επίσης αιχμές για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών, πέρα από το «άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι» της κυβέρνησης. 

Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είναι ένα βάρος που σηκώνει όλη η Ελλάδα το σηκώνουμε όλοι μας. Καθρεφτίζονται στα παιδιά μας, στους γονείς μας τα πρόσωπα αυτής της τραγωδίας. Είναι ένα μαύρο ψηφιδωτό που δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε και δεν πρέπει να ησυχάσουμε.   Τις τελευταίες επτά ημέρες βρέθηκα δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους.

Άκουσα πολύ και μίλησα λίγο, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει. Ποτέ δεν έχω νιώσει έτσι στη ζωή μου όπως την περασμένη Πέμπτη που πήγα στο οικόπεδο που 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.  

Όποιος είναι δημόσιο πρόσωπο δεν έχει δικαίωμα να κρύβεται την ώρα της κρίσης. Είναι φανερό από την αρχή ότι είχαμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη τραγωδία. Αποφάσισα ότι και εγώ και η Νέα Δημοκρατία δεν έπρεπε να εμπλακούμε σε μια αντιπαράθεση ανούσιων αλληλοκατηγοριών.  

Οι ευθύνες θα αποδοθούν. Ως αρχηγός της αντιπολίτευσης θα κάνω τα πάντα ώστε να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα και οι ευθύνες να εντοπιστούν και να καταλογιστούν. Οι Έλληνες ζητούν να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία. Δεν θέλουν άλλα λόγια, άλλα ψέματα, άλλη στάχτη.  

Στέκομαι σήμερα απέναντί σας για να αναλάβω την ευθύνη. Έχω δίπλα μου μια ομάδα ανθρώπων που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε πλήρη αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας».

O κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι ασχολείται με τα θέματα του περιβάλλοντος αυτά από την αρχή της πολιτικής του σταδιοδρομίας. «Το 2007 ήμουν πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος καταλήξαμε σε ένα πόρισμα για το τι πρέπει να αλλάξει στο μηχανισμό της πρόληψης και της δασοπροστασίας. Τα προβλήματα του χωροταξικού σχεδιασμού και της άναρχης δόμησης πηγαίνουν πίσω πολλές δεκαετίες. Αλίμονο αν είναι αυτά άλλοθι για την καταστροφική διαχείριση. Ας διαχωρίσουμε τις διαχρονικές ευθύνες για την άναρχη δόμηση από την άθλια διαχείριση αυτής της κρίσης και από την ακόμα πιο άθλια προσπάθεια επικοινωνιακής συγκάλυψης όσων δεν έγιναν τις ώρες της κρίσης.»

Είπε ακόμα: «Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Όταν κάποιος αναλαμβάνει πολιτική ευθύνη για κάτι αυτό πρέπει να συνοδεύεται από κάποια ενέργεια. Κάποιοι συνεχίζουν να ασκούν μακάριοι τα καθήκοντά τους: Ο κ. Τσίπρας, ο κ. Τόσκας, ο κ. Σκουρλέτης, η κ. Δούρου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας -δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σήμερα στις θέσεις τους.»

Σε ερώτηση για τις καταγγελίες του δημάρχου Ραφήνας είπε ότι είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. «Ζητώ από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να αναθέσει την έρευνα σε εφέτη εισαγγελέα και αν χρειαστεί περαιτέρω ανάκριση να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή» είπε σε αυτό το σημείο.

Σχολιάζοντας τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υπόθεση, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απλά προσπαθούσε να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση. «Οι πολίτες δεν χρεώνουν στον κ. Τσίπρα μόνο ανικανότητα, αλλά και κυνισμό και θράσος. Η διαχείριση της κρίσης από πλευράς κυβέρνησης με κάνει να πιστεύω ότι υπάρχει προσπάθεια όχι μόνο επικοινωνιακής αντιμετώπισης αλλά και συγκάλυψης ευθυνών.» 

Κατεδάφιση αυθαιρέτων

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Βεβαίως και πρέπει να προχωρήσουμε σε κατεδάφιση αυθαιρέτων. Οι ίδιοι που καταγγέλλουν σήμερα προχώρησαν σε τακτοποιήσεις αυθαιρέτων. Υπάρχουν βίντεο με τον κ. Σπίρτζη να δίνει οδηγίες στους αυθαιρετούχους για το πώς θα τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους. Αυτή η κυβέρνηση κυβερνά σχεδόν τέσσερα χρόνια, έχει ευθύνες για τη διαιώνιση του προβλήματος. Ο κ. Τσίπρας κάποτε ήταν νέος και ανεύθυνος, τώρα είναι καταστροφικός και κυνικός.»

Έδειξε μάλιστα και το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που αναφερόταν την νομιμοποίηση αυθαιρέτων.

«Στρατηγός ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας»

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι στις κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι. «Αναφέρομαι ιδιαίτερα στον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Την ώρα της κρίσης είναι 'στρατηγός', είναι πάνω από τον πρωθυπουργό. Θα εφαρμόσουμε άμεσα ένα συγκροτημένο σχέδιο με ανάλυση επικινδυνότητας περιοχών. Η χώρα κινδυνεύει πρωτίστως από σεισμούς, φωτιές, πλημμύρες. Σε περιοχές όπως το Μάτι αν είχε γίνει σωστή διαχείριση κινδύνου θα είχε ανάψει 'κόκκινο'. Από το 2007 έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου για την ανάγκη εκπόνησης σχεδίου προστασίας περιαστικών δασών της Αττικής. Σαν τη Μάνδρα υπάρχουν περιοχές που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, ξέρουμε πού βρίσκονται οι περιοχές αυτές.»  

Είπε ακόμα ότι ευρωπαϊκά κονδύλια για την πυροπροστασία δεν έχουν απορροφηθεί. «Ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας είναι ακέφαλος από το 2017. Με αυτή την κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει τίποτα σοβαρό σε αυτό τον τόπο. Έστω και τώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της πολιτικής προστασίας» συνέχισε.

«Γιατί δεν δούλεψε το 112;»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του σε νοσοκομείο: «Όταν επισκέφθηκα το νοσοκομείο Παίδων, είδα ένα πιτσιρικά: 'Κάηκα γιατί δεν φορούσα μπλούζα'. Δεν το ήξεραν, δεν τους το είπε κάποιος την ώρα της φωτιάς. Γιατί δεν δούλεψε το 112; Γιατί δεν βγήκε κάποιος στην τηλεόραση να πει 'φύγετε!' Χρειάζεται νέα λογική δασοπυρόσβεσης.

Σε άλλη ερώτηση για τις πυρκαγιές στην Ηλεία, είπε ότι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα δύο φαινόμενα, καθώς οι φωτιές στην Ήλεια ήταν 100 φορές μεγαλύτερες από αυτή στην Ανατολική Αττική. Υπενθύμισε δε ότι ως βουλευτής της ΝΔ είχε ασκήσει κριτική. «Είχα γράψει άρθρο στην Καθημερινή τον Ιούνιο του 2009 με τίτλο 'Δεν το πήραμε το μήνυμα' και αναφερόμουν στο μήνυμα από τις δασικές πυρκαγιές. Τις ευθύνες για λογαριασμό της παράταξής μου τις έχω αναλάβει.» 

Για την περίφημη σύσκεψη

Αναφερόμενος στη σύσκεψη που έγινε τη μοιραία νύχτα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Όλοι γνώριζαν στη σύσκεψη ότι είμαστε αντιμέτωποι με καταστροφή και είχαμε νεκρούς. Ή κάποιος δεν το είπε στον πρωθυπουργό ή όλοι το γνώριζαν και έπαιζαν θέατρο. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο.»

Σχετικά με τη συζήτηση που έγινε για την εκκένωση, υπενθύμισε ότι στον Καναδά μέσα σε μια τεράστια φωτιά εκκενώθηκε μια πόλη μέσα σε λίγες ώρες. «Αναγνωρίζω απόλυτα τη δύσκολη επιχειρησιακά κατάσταση. Επισκέφθηκα το Λύρειο Ίδρυμα. Τρεις ηλικιωμένες μοναχές κατάφεραν και εκκένωσαν ένα ίδρυμα με παιδιά και με γέροντες που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν. Δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα σε αυτή την τραγωδία.»

Για τoν πρωθυπουργό στο Μάτι

«Ας βγάλουν οι πολίτες τα συμπεράσματά τους από τον τρόπο που επέλεξε ο κ. Τσίπρας να επισκεφθεί μέσα σε προστατευμένο περιβάλλον την περιοχή. Δεν ειπώθηκε ακόμα ένα συγγνώμη για αυτά τα οποία έγιναν» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ρωτήθηκε και για το κλίμα στην επικοινωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα: «Τυπικό» απάντησε.

Για τις δωρεές και την κινητοποίηση πολιτών

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε από καρδιάς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και όλα τα Ιδρύματα και τους απλούς πολίτες για τα όσα έκαναν. «Είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχουν σήμερα 25 εκατομμύρια διαθέσιμα από φορείς. Θα δώσω γενναία φορολογικά κίνητρα για να τονώσω την κοινωνία των πολιτών και τέτοιες δωρεές» δεσμεύθηκε. 

Σε άλλη ερώτηση για το μήνυμά που έχει να στείλει σε όσους από το εξωτερικό θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά και όχι μόνο, ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το ρόλο των Ελλήνων της Διασποράς, εκφράζοντας την ελπίδα τα κονδύλια που διατίθενται θα τα διαχειριστούν οι αρμόδιοι με σωστό τρόπο. Εξέφρασε πάντως ορισμένες αμφιβολίες για ορισμένα πρόσωπα, ειδικά από αυτά που ορίστηκαν από τον κ. Σπίρτζη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα επηρεάσει την Ελλάδα (και όχι μόνο) τις επόμενες δεκαετίες. Εξήρε μάλιστα τις πρωτοβουλίες του αρμόδιου Επιτρόπου Στυλιανίδη για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού. «Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για την ανοργανωσιά μας» κατέληξε.

Για την πολιτική ευθύνη και τις παραιτήσεις

Τέλος, σε ερώτηση για το θέμα της πολιτικής ευθύνης και των παραιτήσεων, με δεδομένη τη μη παραίτηση του Κ.Καραμανλή στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Σας εξήγησα πώς αντιλαμβάνομαι εγώ το θέμα της πολιτικής ευθύνης. Ακόμα και στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, αυτού που τότε ονομάζαμε σκάνδαλο, κάποιοι άνθρωποι αποπέμφθηκαν και παραιτήθηκαν. Εδώ μιλάμε δεν παραιτήθηκε κανείς. Όλοι κολλημένοι στην καρέκλα τους.»