Tα «μπάνια του λαού» -τη διάσημη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου- θυμήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ -ο ίδιος άλλωστε εμφανίστηκε λίαν καλοκαιρινός- ωστόσο, στο επιτελείο του κόβουν και ράβουν παροχές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ψίχουλα μπροστά στον φορολογικό γολογοθά των 10 δισ. ευρώ που περιμένει τους πολίτες το επόμενο επτάμηνο: φόρος εισοδήματος, αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ.

Πρώτος σταθμός της παροχολογίας είναι η φίεστα που θα στήσει η κυβέρνηση στις 21 Αυγούστου για να «γιορτάσει» την έξοδο από τα Μνημόνια. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για διαφορετικές φιέστες, στο εμβληματικό Καστελόριζο, αλλά και την Πνύκα, όπου θα επιχειρηθεί και η «εμπλοκή» ευρωπαίων αξιωματούχων. 

Θα ακολουθήσει η ΔΕΘ, όπου η κυβέρνηση μελετά το ενδεχομένο στοχευμένων φοροελαφρύνσεων κυρίως προς την μεσαία τάξη που η ίδια έχει τσακίσει. Κατά πληροφορίες, οι φοροελαφρύνσεις θα είναι της τάξης των 750 εκατομμυρίων που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο. Δεν θα πρόκειται ασφαλώς για μείωση του ΕΝΦΙΑ -αυτό θα εξαγρίωνε τους θεσμούς- αλλά για μειώσεις κάποιων συντελεστών ΦΠΑ.

Το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι ασφαλώς οι μειώσεις των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, τις οποίες έχουν ψηφίσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και τώρα «ξορκίζουν», κατηγορώντας την ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης έχει να κάνει με το θετικό πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ -άλλο αν χιλιάδες συνταξιούχοι ακόμα περιμένουν το εφάπαξ- που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια να μην υλοποιηθεί η μείωση των συντάξεων.

Ωστόσο, θα βρουν μπροστά τους τους θεσμούς, που κάθετη αντίρρηση για οτιδήποτε θα φάνταζε ως αναίρεση ψηφισμένης «διαρθρωτικής» αλλαγής. Άλλωστε το «καψόνι» του Βερολίνου για τα μόλις 28 εκατομμύρια ευρώ από το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά ήταν διδακτικό.

Όλα πάντως δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται βάσει του χρονοδιαγράμματος που της χάραξε ο... Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή περί την Άνοιξη του 2019, οπότε ο Πάνος Καμμένος θα υλοποιήσει την «απειλή» του και να ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στα βράχια της τριπλής κάλπης του Μαΐου.