Η κυρία Νταϊφά αποτελεί μία ξεχωριστή παρουσία στο χώρο του Πολιτισμού και της Ναυτιλίας, ενώ παράλληλα το φιλανθρωπικό της έργο είναι ένα διαρκές παράδειγμα προσφοράς και ανιδιοτέλειας.

Επιμέλεια συνέντευξης Μαντζώρου Μαρία   

Η κόρη του αείμνηστου εφοπλιστή Σταύρου Νταϊφα, έχει στο ενεργητικό της πολλές σημαντικές πολιτιστικές δράσεις, οι οποίες έχουν ως κύριο πυλώνα την ανάδειξη και την αναβάθμιση του Δήμου μας, καθιστώντας τον ένα κύριο προορισμό πολιτισμού και καλαισθησίας. Το μέλημα της πάντα, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της το 2014, ήταν και θα είναι να γίνει ο Πειραιάς μία πόλη σύγχρονη και φιλόξενη, αντάξια της σπουδαίας ιστορίας και του πολιτισμικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η κυρία Νταϊφά, εκτός από την ιδιότητα του Συμβούλου, είναι και Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά. Μία ιδιότητα που την κάνει να αισθάνεται στον «φυσικό της χώρο» όπως έχει αναφέρει και παλαιότερα, καθώς η Ναυτιλία ήταν ανέκαθεν ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής της.

Κυρία Νταΐφά, συμπληρώνετε σχεδόν τέσσερα χρόνια ως Εντεταλμένη Σύμβουλος στα θέματα Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά. Ποια είναι η πρώτη σας αποτίμηση από αυτήν την εμπειρία;

Πίστη μου είναι ότι ο Πολιτισμός, η Παιδεία και η Πολιτιστική μας κληρονομιά, έχουν την δύναμη της ουσιαστικής βελτίωσης της καθημερινότητάς μας, συμβάλλοντας παράλληλα  και στην αναβάθμιση της ίδιας της Πόλης μας!

Η Πολιτιστική μας περιουσία, συνδυασμένη με σύγχρονες Πολιτιστικές δράσεις, μπορούν να προσδώσουν μια ξεχωριστή ταυτότητα στον Πειραιά μετατρέποντάς τον σε Πολιτιστικό προορισμό! Γι’ αυτό και στηρίζω αμέριστα κάθε Θεματική Δράση  που προάγει τον Πολιτισμό και συμβάλλει στην προβολή της πόλης του Πειραιά, τόσο από τους αρμόδιους φορείς του Δήμου, όσο και από τους ανάλογους, ιδιωτικούς.

Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε μία στιγμή ποια θα ήταν αυτή; 

Ιδιαίτερη στιγμή για τα Πολιτιστικά δρώμενα της Πόλης μας, ήταν, στις 4 Δεκεμβρίου 2017, τα εγκαίνια του Μουσείου Πάνου Αραβαντινού, έπειτα από δέκα οκτώ χρόνια που η συλλογή του Διεθνούς φήμης σκηνογράφου μας, φυλάσσονταν στους αποθηκευτικούς χώρους της Δημοτικής μας Πινακοθήκης.

Επίσης θέλω να σημειώσω πως πραγματοποιήθηκαν και άλλες σημαντικές εκδηλώσεις:

  • Ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» παρουσίασαν τις εκθέσεις: «Η Αττική Γη Υποδέχεται τους Πρόσφυγες του ‘22» και «Δρόμοι Επιβίωσης», στους εκθεσιακούς χώρους του παλιού Ταχυδρομείου, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσης Βιωματικό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ( Δρόμοι Επιβίωσης: το προσφυγικό ζήτημα), που παρακολούθησαν σχολεία από όλη την Αττική.
  • Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Δεύτερο Σ.Δ.Ε. Κορυδαλλού «Γιώργος Ζουγανέλης», υλοποιήθηκε Αναδρομική Έκθεση Ζωγραφικής « Η Τέχνη δε φυλακίζεται», στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, με την πραγματοποίηση παράλληλα, Βιωματικού Εκπαιδευτικού προγράμματος.
  • Ιδιαίτερη επιτυχία και προβολή στους εξαίρετους χώρους της Δημοτικής μας Πινακοθήκης, γνώρισε η Ομαδική ‘Έκθεση Εικαστικών “TIDAL FLOW”, όπου παρουσιάστηκαν ζωγραφική, εικαστικά δρώμενα, όπως video art, performance αυτοσχεδιασμού, φωτογραφίες, γλυπτική, προβολή ντοκιμαντέρ και γκράφιτι.
  • Ανάλογη επιτυχία γνώρισε και η φιλοξενία, σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝ, της Συλλογής Φιγούρας Θεάτρου Σκιών «Σωτήρη Χαρίδημου», καθώς στον προγραμματισμό των δράσεων που σχετίζονται με τον «Καραγκιόζη του Χαρίδημου ξανά στον Πειραιά», δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές των σχολείων να επισκεφθούν και να λάβουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης και να παρακολουθήσουν την παράσταση που είχε επιλεγεί.
  • Τα τελευταία χρόνια, στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, γίνονται καθημερινά ξεναγήσεις στις μόνιμες Αίθουσες Ελαιογραφιών , Γλυπτών του Γιώργου Καστριώτη και στο Μουσείο του Πάνου Αραβαντινού, ενώ υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια με τα γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , καθώς και εργαστήρια με κατασκευές, χαρτοκοπτική και κολλάζ.
  • Στους χώρους του παλιού Ταχυδρομείου διοργανώνονται συνεχώς ατομικές και ομαδικές Εκθέσεις Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Φωτογραφίας. Διοργανώνονται παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικών δράσεων, χορογραφιών και γίνονται σεμινάρια, διαλέξεις, ημερίδες, απονομές βραβείων  και φυσικά Μουσικές Εκδηλώσεις- Μουσικές Βραδιές σε συνεργασία με το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο, το Μουσικό Σχολείο και τον Σύλλογο Φίλων Κλασσικής Μουσικής & Όπερας.
  • Ανάλογη δραστηριότητα έχει τα τελευταία χρόνια και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά με την συνεχή αγορά βιβλίων και την δημιουργία τριών σχολικών βιβλιοθηκών. Φιλοξενεί παράλληλα σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής και σεμινάρια του Δήμου για τους εργαζομένους του, ενώ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά φιλοξενεί στους χώρους του προπτυχιακούς φοιτητές και συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.
  • Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Πειραιά επίσης συνέβαλλε στην ιδιωτική πρωτοβουλία αποκατάσταςης  μνημείων και αγαλμάτων στην Πόλη, όπως και στην εξεύρεση χώρων για την καλύτερη παρουσίαση πολιτιστικών δραστηριοτήτων ιστορικών συλλόγων, όπως έγινε πρόσφατα με την Φιλολογική Στέγη Πειραιώς. 

Ποια είναι τα βήματα που θεωρείτε ότι έχουν γίνει σε ό,τι αφορά την καθιέρωση του Δημοτικού Θεάτρου της πόλης ως πολιτιστικού φάρου για το λεκανοπέδιο Αττικής και όχι μόνο;

Άποψή μου εξ’ αρχής ήταν, ότι ένας χώρος τόσο εμβληματικός όσο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που εκτός από το θεατρικό έχει και ένα μουσειακό υπόβαθρο, θα έπρεπε να αποκτήσει μια δική του πολύ ξεχωριστή ταυτότητα, που να έχει τις βάσεις της  στην ιστορία του, αλλά που να ατενίζει με καθαρή ματιά το μέλλον και τις σύγχρονες αισθητικές αναζητήσεις! Γι’ αυτό θεωρώ σημαντικό ότι η Κεντρική μας Σκηνή πήρε το όνομα του πολύ μεγάλου θεατρανθρώπου, του Δημήτρη Ροντήρη, που υπηρέτησε με πάθος και γνώση την ουσία του θεάτρου και που, αψηφώντας συχνά τα οικονομικά οφέλη, κράτησε την Τέχνη ζωντανή!

Πιστεύω ότι μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια, ως Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, αλλά και όλοι όσοι έχουμε την ευθύνη της διαμόρφωσης της εικόνας του, δίνουμε έναν ουσιαστικό αγώνα για να γίνει το Δημοτικό μας Θέατρο ένας Πολιτιστικός Φάρος, που αναδεικνύει «ρότες» δύσκολες κάποιες φορές, αλλά ελπιδοφόρες, μέσα από μια Τέχνη ζωντανή και ουσιαστική! Το σημαντικό δε, είναι ότι αυτή την προσπάθεια  την έχει αγκαλιάσει όλος ο Πειραιάς -και όχι μόνο- που γεμίζει ασφυκτικά τις αίθουσες για να παρακολουθήσει τις παραγωγές, τις δράσεις και τις προτάσεις μας!

Η μέχρι τώρα επιτυχία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, όχι μόνο δεν μας καθησυχάζει αλλά μας κρατά και σε εγρήγορση, γιατί στόχος μας είναι το εμβληματικό αυτό οικοδόμημα να γίνει με τις δράσεις του, ουσιαστικός φορέας Παιδείας και Τέχνης! Ένα όραμα που απαιτεί θέληση, υπομονή, φαντασία, πρωτοτυπία και πολλή δουλειά για να επιτευχθεί!!!

Ποια είναι τα μεγαλύτερα στοιχήματα που έχει κερδίσει ως τώρα η παρούσα Δημοτική Αρχή;

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα το 2014, κύριο μέλημά μας είναι να αλλάξει ο Πειραιάς! Να γίνει μια πόλη σύγχρονη και φιλόξενη, αντάξια της σπουδαίας ιστορίας και του πολιτισμού της. Το μεγαλύτερο στοίχημα που έχουμε κερδίσει σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, είναι ότι βάλαμε τις βάσεις για να αναπτυχθεί η πόλη σε όλα τα επίπεδα: οικονομικά, επιχειρηματικά, τουριστικά και ασφαλώς πολιτιστικά!

Ο Πειραιάς, για τα επόμενα πέντε χρόνια, θα βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά, καθώς ο Δήμος, που είχε καταθέσει πρόταση για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, διασφάλισε κονδύλια ύψους 80.065.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής. Συνολικά, ο Δήμος Πειραιά έχει εξασφαλίσει και από άλλα προγράμματα περισσότερα από 111 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο στην ιστορία της πόλης, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο αριθμό άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Αναφορικά με το στοίχημα της καθημερινότητας, το οποίο αφορά άμεσα τους δημότες, ως Δημοτική Αρχή, υλοποιήσαμε τα τελευταία 3,5 χρόνια σημαντικές παρεμβάσεις και στις πέντε Δημοτικές Κοινότητες του Πειραιά. Έχουν γίνει αναπλάσεις σε πλατείες της πόλης μας, όπως στην πλατεία Αλεξάνδρας, στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι, στην πλατεία Πηγάδας, στην πλατεία Θεμιστοκλή και στην πλατεία Αγίων Αναργύρων. Ανακατασκευάζουμε συνεχώς τις παιδικές μας χαρές, έτσι ώστε τα παιδιά μας να παίζουν με ασφάλεια στη γειτονιά τους, επίσης η προστασία της τρίτης ηλικίας, αποτελεί από την πρώτη στιγμή της θητείας μας, μια από τις βασικές μας προτεραιότητες. Έχουμε 11 Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης με περίπου 1300 μέλη. Διοργανώνουμε δωρεάν γιορτές και εκδρομές για αυτούς τους ανθρώπους και τους παρέχουμε μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως η εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, προκειμένου να περνούν όμορφα και δημιουργικά την ώρα τους.

Θεωρώ επίσης, ότι η δική μας Δημοτική Αρχή έχει καταφέρει να εισαγάγει έναν νέο τρόπο διοίκησης στον Δήμο Πειραιά, με μια εξωστρεφή λογική, όπου η εξυπηρέτηση του  πολίτη έχει πρωτεύοντα ρόλο μια και είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, να εξυπηρετείται από τις Υπηρεσίες και να λαμβάνει, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τις απαντήσεις και τις πληροφορίες που χρειάζεται από τον Δήμο. Πιστεύω  ότι  πρεσβεύουμε  επί της ουσίας, την αντίληψη ότι εκλεχθήκαμε για να υπηρετούμε το «καλό» της Πόλης μας και των πολιτών της!

Με την διπλή σας ιδιότητα ως εκπροσώπου της ναυτιλιακής κοινότητας και ως εντεταλμένης συμβούλου του Δήμου Πειραιά, θεωρείτε εφικτή την επιστροφή των Ποσειδωνίων στο μεγάλο λιμάνι;

Η αρχική και αυθόρμητη απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι ασφαλώς και η μεγαλύτερη Ναυτιλιακή Έκθεση Παγκοσμίως, αυτή η μεγάλη γιορτή της Ναυτιλίας, θα έπρεπε να «φιλοξενείται» στο μεγάλο λιμάνι! Μια ρεαλιστική όμως προσέγγιση του θέματος, θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο, δεν είναι εφικτό, γιατί ο Πειραιάς στερείται, επί του παρόντος, ενός Συνεδριακού χώρου που να πληρεί τις χωροταξικές και άλλες προδιαγραφές, που απαιτούνται για την φιλοξενία μιας Έκθεσης τέτοιου μεγέθους! Τα «Ποσειδώνια 2018», για παράδειγμα, είχαν ρεκόρ συμμετοχών, με την παρουσία περισσότερων από 1900 εταιρειών από 92 χώρες, που πρόβαλλαν τα προΐόντα και τις υπηρεσίες τους, αφιερώνοντας σημαντικούς πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και πολύτιμο χρόνο σε αυτή την τόσο σημαντική έκθεση, που συγκεντρώνει το σύνολο της Παγκόσμιας Ναυτιλιακής Βιομηχανίας!

Όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε τόσο με την Ναυτιλία, όσο και με τα Κοινά, εργαζόμαστε άοκνα για την επιστροφή των Ποσειδωνίων στον Πειραιά, αφενός γιατί το μεγάλο λιμάνι είναι ο «φυσικός χώρος», μιας τόσο σημαντικής περί την Ναυτιλία Έκθεσης και αφετέρου γιατί είναι ιδιαιτέρως σημαντικά και τα έσοδα που αποφέρει στις τοπικές επιχειρήσεις των κλάδων της φιλοξενίας, της εστίασης και της διοργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων!

 

Ποιες θα επιλέγατε ως κορυφαίες στιγμές της θητείας σας ως Προέδρου της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά και ποια είναι τα αμέσως επόμενα σας σχέδια;

Συναισθηματικά, η κορυφαία στιγμή της θητείας μου είναι η ονοματοδοσία  του 8ου ορόφου σε «Σταύρος Νταΐφάς» προς τιμήν του πατέρα μου! Μια πράξη που ήταν χρέος τιμής για εμένα! Η εικόνα του μέσα σε αυτό τον χώρο, έχει ειδική βαρύτητα. Τον θυμάμαι να τον επισκέπτεται καθημερινά, σαν μια προέκταση του γραφείου του και γύρω να συγκεντρώνονται οι φίλοι, οι συνάδελφοι, τα Μέλη και η νεότερη γενιά, για να ακούσουν τις σκέψεις, τις συμβουλές, τις παραινέσεις και τις εμπειρίες του! Να δίνουν όλοι μαζί, με θάρρος και τόλμη τη μάχη για την ανάδειξη και την σταθεροποίηση της Ελληνικής Ναυτιλίας, σε μια από τις ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις, Παγκοσμίως!

Μείζονος σημασίας, θα έλεγα ότι έχουν αποδειχθεί τα Γεύματα Εργασίας, καθώς τυγχάνουν μεγάλης προβολής από τον Ελληνικό και Ξένο Τύπο και δίνουν την απαραίτητη ώθηση ώστε να γίνει ακόμα πιο αισθητή η κοινωνική και κοινωφελής παρουσία της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά στον χώρο της Ναυτιλιακής Κοινότητας. Έχοντας ως καλεσμένους τους εκάστοτε Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Πρέσβεις χωρών με μακρά Ναυτιλιακή παράδοση και συνεργασία με την χώρα μας, καθώς και έγκυρους επιστήμονες και αναλυτές, τα Μέλη της Λέσχης μας ενημερώνονται δια στόματος των πλέον έγκριτων προσώπων, για γεγονότα και εξελίξεις πάνω σε θέματα του άμεσου ενδιαφέροντος τους.

Μεταξύ αυτών, σημαντική επιτυχία είχαν: το Γεύμα Εργασίας με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Ν.Δ., Κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη, το Γεύμα Εργασίας με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κύριο Geoffrey R. Pyatt, όπως επίσης και το Γεύμα Εργασίας με επίτιμους καλεσμένους-ομιλητές τον Βρετανό Υπουργό Lord Callanan, υπεύθυνο του τμήματος για το Brexit και την Βρετανίδα πρέσβη στην Ελλάδα Ms Kate Smith CMG.

Ιδιαίτερη επιτυχία επίσης, σημείωσε και το Γεύμα Εργασίας  με επίτιμους καλεσμένους-ομιλητές τους διακεκριμένους Προέδρους των τεσσάρων σημαντικότερων  Διεθνών Οργανισμών της Παγκόσμιας Ναυτιλίας: Τον Κύριο Παναγιώτη Λασκαρίδη, Πρόεδρο της Esca (European Community Shipowners Associations),τον Κύριο Αναστάσιο Παπαγιαννόπουλο, Πρόεδρο της BIMCO (Baltic and International Maritime Council),τον Κύριο Ιωάννη Πλατσιδάκη, Πρόεδρο της INTERCARGO  (International Association of  Dry Cargo Shipowners) και τον Κύριο Νικόλαο Τσάκο, Πρόεδρο της INTERTANGO (International Association of Independent Tanker Owners).

Αναμφίβολα, για όλα τα Μέλη της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά και όλης της Ναυτιλίας, η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή, γιατί συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυσή της! Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για να τα γιορτάσουμε, με την κυκλοφορία ενός ιδιαίτερα καλαίσθητου και πληρέστατου λευκώματος, αναφορικά με την δράση και την ιστορία της, που θα παρουσιαστεί σε ένα μεγάλο gala, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενός ιδρύματος που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ίδρυσή της Λέσχης μας!

Ποια θεωρείτε την σημαντικότερη παρακαταθήκη που άφησε σε εσάς ο εκλιπών Σταύρος Νταΐφάς;

Η συναισθηματική φόρτιση από την μετάβαση του πατέρα μου, δύσκολα περιγράφεται με λόγια και δυστυχώς η απουσία του δεν γίνεται πιο ελαφριά, με το πέρασμα του χρόνου. Ο αείμνηστος Σταύρος Νταΐφάς δεν ήταν μόνο ο πατέρας μου. Υπήρξε και ο συμβουλάτορας, ο δάσκαλος και  ο καλύτερός μου φίλος!!! Η καθοδήγηση και οι παραινέσεις του, στάθηκαν το στήριγμα στο πραγματικά δύσκολο έργο, του να σταθώ αντάξια της ιστορίας που φέρνει ένα τόσο «βαρύ» όνομα και σε τόσους πολλούς τομείς: στην Ναυτιλία και τις Επιχειρήσεις, στον Αθλητισμό και το Ποδόσφαιρο και στο Οικονομικό και Κοινωνικό εν γένει, γίγνεσθαι! Θεωρώ  πως η παρακαταθήκη που μου άφησε, είναι η φιλοσοφία του και ο τρόπος ζωής του! Γιατί ο πατέρας μου ήταν πραγματικά ένας ξεχωριστός άνθρωπος! Με μια δύναμη που πήγαζε από τον αυτοέλεγχό του, την σκληρή δουλειά και την βεβαιότητα ότι έπραττε το σωστό, το δίκαιο, το αληθινό, το έντιμο και το πρέπον! Τα συνδύαζε δε, με μια υγιή φιλοδοξία και μια δύναμη οράματος, που δημιουργούσαν μια επιβλητική, έντονη και λαμπερή προσωπικότητα που, χωρίς καμμιά προσπάθεια, τράβαγε τα βλέμματα και την προσοχή όλων! Αυτή είναι και η δική μου φιλοσοφία ζωής: Να κάνω αυτό που πιστεύω, αγαπώ  και υποστηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις, χωρίς σκοπιμότητες και επιτηδεύσεις και χωρίς περιττές προβολές.

Κλασική ερώτηση, αλλά δεν γίνεται να μην σας την θέσουμε για πολλοστή φορά. Τί σημαίνει προσωπικά για εσάς η ιδέα του Ολυμπιακού;

Με τον Ολυμπιακό, η «γνωριμία» μας έγινε από τα παιδικά μου χρόνια, γιατί είναι σε όλους γνωστή η αδυναμία που είχε στην ομάδα του Πειραιά ο πατέρας μου, που όπως έλεγε: « Ο Ολυμπιακός δεν είναι επιχείρηση, είναι ιδέα!». Ανέλαβε την διοίκηση της ΠειραΪκής ομάδας, το 1979, την χρονιά που το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έγινε επαγγελματικό και ως Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας ΠΑΕ, έγραψε τις δικές του λαμπρές σελίδες στον Ολυμπιακό, με τέσσερα σερί πρωταθλήματα, 1980, 1981, 1982, 1983, άλλο ένα το 1987 και ένα νταμπλ το 1981!  Φυσικό επακόλουθο λοιπόν και εμένα να με συνδέει μια σχέση αγάπης, λατρείας και θαυμασμού, παρ’ όλο που τα τελευταία χρόνια δεν συμμετέχω τόσο ενεργά. Ο Ολυμπιακός «μας», όμως είναι τρόπος σκέψης, στάση ζωής και παραμένω πάντα ένθερμη φίλαθλος του Συλλόγου μας, σε όλα ανεξαιρέτως τα αθλήματα!

Με πρωτοβουλία σας, έχουν θεσπισθεί δύο υποτροφίες για σπουδές στον κλάδο της Ναυτιλίας από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και από την HELMEPA, την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, στη μνήμη του πατέρα σας, του αείμνηστου Σταύρου Νταΐφά. Δεδομένης της ευρείας δραστηριότητας σας σε κοινωνικό επίπεδο, ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι και επιδιώξεις σας στο συγκεκριμένο μέτωπο;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η Παιδεία και η Μόρφωση μπορούν να επιλύσουν πολλά από τα προβλήματα των νέων στις σύγχρονες κοινωνίες. Το πίστευαν και το υποστήριζαν και οι γονείς μου και θεωρώ ότι, χάρη στην ανατροφή που μου έδωσαν, μου το μεταλαμπάδευσαν. Αυτός υπήρξε και ο λόγος που μετά την αποδημία του πατέρα μου, προχώρησα στην θέσπιση δύο υποτροφιών στη μνήμη του, που κάλυπταν την αγάπη του για τους νέους και τη μόρφωσή τους αλλά και για την θάλασσα και την Ναυτιλία. Η πρώτη, μέσω τής Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών αφορά σπουδές μεταπτυχιακού/προδιδακτορικού επιπέδου σε τομείς σχετιζόμενους με την Ναυτιλία. Η δεύτερη, δίδεται μέσω της HELMEPA και σχετίζεται με μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο της Ναυπηγικής - Θαλάσσιας Μηχανικής και Τεχνολογίας. Επίσης, έχοντας  την πεποίθηση ότι το δικαίωμα στην γνώση και τη μάθηση δεν έχει φύλο, χρώμα και γεωγραφικό περιορισμό, ως μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης Νέων Κενυατών «Κώστας Δόμβρος», ανέλαβα την «υιοθεσία»/υποτροφία 4 παιδιών για όλη τους την εκπαίδευση. Επειδή δε όπως επισημαίνει και ο Αριστοτέλης: «Η μόρφωση του μυαλού χωρίς τη μόρφωση της καρδιάς, δεν είναι καθόλου μόρφωση», προσφέρω έργο σε πολλούς Συλλόγους με φιλανθρωπική και κοινωνική δράση, όπως στον Σύλλογο  Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», καθώς  και στον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» των οποίων είμαι αρωγό Μέλος! 

Λόγω της ευαισθητοποίησης μου για την διάσωση του πλανήτη μας, συμμετέχω ενεργά, ως Γενική Γραμματέας, στην Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA), της οποίας είμαι Επίτιμο Μέλος τα τελευταία δώδεκα χρόνια, όπως επίσης, υποστηρικτής και χορηγός του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών (MEDASSET).

Παράλληλα συμμετέχω ενεργά σε δεκάδες Σωματεία και Ιδρύματα, που άπτονται των Επιχειρηματικών και Κοινωνικών δραστηριοτήτων μου, όπως ως Αντιπρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Πολιτιστικού Σωματείου «Εταιρία Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά», Μέλος της Ακαδημίας του “Lloyd’s List – Greek Shipping Hall of Fame”, Κριτής των “Lloyd’s List – Greek Shipping Awards 2017”, καθώς και Κριτής του θεσμού, με έδρα το Λονδίνο, “Greek International Women Awards”.

Έχοντας πάντα την επιθυμία και την ψυχική ανάγκη προσφοράς και συνεισφοράς προς τον συνάνθρωπο, εύχομαι και ελπίζω να έχω την δύναμη να κάνω πράξη, δράσεις όπως αυτές της οικογένειάς μου, που πάντα πρόσφεραν χωρίς να το προβάλλουν, γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη συναισθηματική και ηθική ικανοποίηση από το να επιτελείς έργο επί της ουσίας!