Νέο πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβερνητική πλειοψηφία (με δεδομένο τον αριθμό των 152 βουλευτών που τη στηρίζουν πλέον) η διακηρυγμένη πρόθεση ενός ακόμη βουλευτή των ΑΝΕΛ να μην ψηφίσει νομοθετική ρύθμιση.

Πρόκειται για τον βουλευτή Κώστα Κατσίκη, ο οποίος μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του ν/σ για τον «Κλεισθένη 1», εξέφρασε την διαφωνία του με τη κατάτμηση των περιφερειών και την απλή αναλογική παρά το γεγονός ότι οι ΑΝΕΛ είναι υπέρ του νομοσχεδίου.

Ο κ. Κατσίκης τάχθηκε κατά της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών και της εκλογικής περιφέρειας Αττικής στην οποία εκλέγεται ο ίδιος, όπως και στη μείωση των εδρών από 15 σε 14 στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, υποστηρίζοντας ότι πλήττονται τα μικρά κόμματα. Όπως ανέφερε «η Περιφέρεια Αττικής δεν θα εκπροσωπείται στο σύνολό της γιατί τα μικρά κόμματα θα εκλέγουν μόνο έναν βουλευτή σε μία από τις δύο νέες περιφέρειες».

Αναφέρθηκε ακόμα στον κίνδυνο «να μείνουν από τώρα ορφανές οι περιφέρειες, καθώς κανένας από τους σημερινούς βουλευτές δεν πρόκειται να ασχοληθεί με όλη την περιφέρεια, όταν θα γνωρίζει ότι θα είναι υποψήφιος σε μία μικρότερη», ενώ ζήτησε να μην εφαρμοστεί απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργήσει . «Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος γιατί έχω υπηρετήσει 20 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» τόνισε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης άσκησε κριτική στην… κριτική της ΝΔ για την απλή αναλογική, λέγοντας ότι «υπερασπίζει τις βαρονίες στην αυτοδιοίκηση».