Το τελικό πρόγραμμα του Tsak Bam Festival, παρουσίασαν αναλυτικά οι καλλιτέχνες διοργανωτές του, την Δευτέρα 2 Ιουλίου στο καφέ-μπαρ “Αυλή”.

Όπως οι ίδιοι λένε:

“Τσακ μπαμ σημαίνει γρήγορα, άμεσα, εδώ και τώρα

Το Tsak Bam Festival είναι ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης εκτός αστικού κέντρου. Δημιουργήθηκε στην Αίγινα αυθόρμητα και γρήγορα από την επείγουσα ανάγκη μας για καλλιτεχνική δράση,  για να μοιραστούμε τη δουλειά μας με το κοινό της Αίγινας και για να γνωριστούμε καλλιτεχνικά μεταξύ μας σε βάθος. Το διήμερο Tsak Bam Festival  το καλοκαίρι του 2017 μας έδωσε ώθηση για να συνεχίσουμε. Και τώρα έρχεται φρέσκο το Tsak Bam Festival 2018. Καλλιτέχνες όλου του φάσματος της τέχνης  που ζουν στην Αίγινα ή είναι συχνοί επισκέπτες της , καθώς και καλεσμένοι καλλιτέχνες, συμμετέχουν με έργα , αυτοσχεδιαστικά, πειραματικά, φρέσκα, αυθόρμητα στη γιορτή του Tsak Bam!

Το Tsak Bam Festival υποστηρίζει  την ιδέα «σύγχρονη τέχνη για όλους», ενθαρρύνει την καλλιτεχνική εκπαίδευση, αγκαλιάζει κάθε μορφή έκφρασης και δημιουργίας  και σας προσκαλεί να γίνετε μέρος μιας αυθόρμητης δυναμικής καλλιτεχνικής σύμπραξης.

Tsak Bam Festival δεν έχει οικονομικά κίνητρα παρά εστιάζει στην συλλογικότητα και στην καλλιτεχνική αναζήτηση.

Όλα αυτά σε ένα κλίμα φιλικό και οικείο στο μαγικό χωράφι γύρω από τη yurt στην περιοχή Καβουρόπετρα 4 χλμ από το λιμάνι της Αίγινας. Τα βράδια παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις , προβολές και κατά τη διάρκεια της μέρας εργαστήρια και πολλές εκπλήξεις!”

 

 Την παρουσίαση στην “Αυλή” έκανε η Νικολέτα Ξεναρίου με τη βοήθεια και άλλων  συμμετέχοντων καλλιτεχνών.

DSC_0062 DSC_0068

Ο χώρος διεξαγωγής του φεστιβάλ είναι ένα διαμορφωμένο χωράφι στην περιοχή Καβουρόπετρα, όπου θα υπάρχει σήμανση από την παραλιακή οδό. Επίσης θα υπάρχει χώρος για απασχόληση των παιδιών. Ευπρόσδεκτοι όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν στις ετοιμασίες την Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Το πλήρες πρόγραμμα του Tsak Bam Festival 2018:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/7

20.30

“Στην ΠηΓή ξανά”, Θεοδώρα Χωραφά

Performance – εγκατάσταση, 15’

Οι αλλεπάλληλοι θάνατοι και αναγεννήσεις που σηματοδοτούν τη ζωή. Επανασύνδεση με τη Γη.

Ευκαιρία να ξεθάψω μια παλιά ανεκπλήρωτη δουλειά ξεχασμένη χρόνια στο ντουλάπι, να την εξελίξω, να τολμήσω να τη μοιραστώ με άλλους μέσω του σώματός μου. Να δώσω μορφή στο παρελθόν, να ανοίξω χώρο στο καινούργιο. Και τώρα αρχίζει η Ζωή!

 

20.50

“This is not what you see”, Καρολίνα Θελερίτη & Νικολέτα Κουτίτσα

Χορός, 35’

Παιχνιδιάρικο ή απλώς διεστραμμένο; Παιδικό ή απλώς ανούσιο; Πώς μπορείς να αφήσεις χώρο να δεις κάτι που δεν έχεις ξαναδεί στη θέαση κάτι πολύ οικείου; Δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ του τι είναι πραγματικό, τι μπορούμε να δούμε ή έχουμε δει και τι θέλουμε πραγματικά να δούμε, προσπαθούμε να δώσουμε νέες ερμηνείες σε γνώριμα αντικείμενα και καταστάσεις.

Σύλληψη / χορογραφία : Καρολίνα Θελερίτη & Νικολέτα Κουτίτσα

Χορεύουν: Καρολίνα Θελερίτη, Νικολέτα Κουτίτσα, Έλτον Πέτρη

 

21.30

“Today”, Ελισάβετ Πλιακοστάθη & Έφη Δήμου

Performance / Χορός, 120’

Το έργο today είναι μία δράση η οποία αναπτύσσεται αυτοσχεδιαστικά και άμεσα από τις Ελισάβετ Πλιακοστάθη και Έφη Δήμου.

Πού είσαι;

Είμαι πίσω σου. Τι μας περιμένει;

Νόμιζα πως ήσουν πλάι μου.

Πότε θα σε συναντήσω;

Βιάζομαι.

Βιάζομαι να έρθω μπροστά σου.

Σήμερα αν είναι ο καιρός

και κάθε σήμερα.

 

21.50

“Fit”,  Αλεξάνδρα Τσοτανίδου

Performance, 10’

Πώς βρίσκω τη φόρμα μου; Πώς μπορώ να χωρέσω σε μια δοσμένη κινητική φόρμα;

Αντλώντας υλικό από την σωματική γλώσσα των κινούμενων αυτοκόλλητων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των βίντεο εκγύμνασης της δεκαετίας του ‘80, το “Fit” είναι μια προσπάθεια εξερεύνησης και επαναδιαπραγμάτευσης κινητικών λεξιλογίων ευρέως διαδεδομένων και εύκολα προσβάσιμων μέσω ίντερνετ.

 

22.15

AVDP in Community / Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού 

Καλλιτεχνική διεύθυνση & παρουσίαση: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Προβολή, 60’

Σύντομα έργα videodance σκηνοθετών, ύφους, αισθητικής και τεχνικών.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/7

20.30

“Today”, Ελισάβετ Πλιακοστάθη & Έφη Δήμου

Performance / Χορός, 150’

Το έργο today είναι μία δράση η οποία αναπτύσσεται αυτοσχεδιαστικά και άμεσα από τις Ελισάβετ Πλιακοστάθη και Έφη Δήμου.

Πού είσαι;

Είμαι πίσω σου. Τι μας περιμένει;

Νόμιζα πως ήσουν πλάι μου.

Πότε θα σε συναντήσω;

Βιάζομαι.

Βιάζομαι να έρθω μπροστά σου.

Σήμερα αν είναι ο καιρός

και κάθε σήμερα.

 

21.00

“A Movement Poem”, Ria Higler

Performance 15′

A Movement Poem.            The Sound Of A Bell Resonates In Space. 

The Answer (comes)

 

21.30

“We Are Here To Stay”, Χρυσάνθη Μπαδέκα

Performance / Video-dance, 20’

Πώς θα ήταν αν ήμασταν η κάμερα, ο θεατής, ο φακός, τα φώτα, το υποκείμενο, η ιστορία, ο χορογράφος, ο σκηνοθέτης και το κοινό ταυτόχρονα?

Το WE ARE HERE TO STAY παίζει με τα όρια της φόρμας του videodance, της performance, των ρόλων και του μέσου. Μία πρόσκληση στους θεατές να χρησιμοποιήσουν τα ”έξυπνα” κινητά τους δημιουργικά και συλλογικά, ώστε να δημιουργηθεί μία mobile χορογραφία.

 

22.15

“Μουσικός Πειραματισμός”, Αλέξανδρος Κουλόν & Στάθης Διαμαντίδης

Μουσική, 40’

Ο Στάθης Διαμαντίδης και ο Αλέξανδρος Κουλόν γνωρίστηκαν σαν μουσικοί του δρόμου στα Χανιά Kρήτης. Έκτοτε έχουν συνεργαστεί σε διάφορα σχήματα και φέτος θα ξανασμίξουν για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους στο φεστιβαλ “Τσακ μπαμ”.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 8/7

20.30

“Από τον αυτοσχεδιασμό στην παντομίμα”, Jean-Jacques Tesson

Θέατρο / Παρουσίαση εργαστηρίου, 10’

Παρουσίαση 3 μικρών σκηνών: 1 σκηνή αυτοσχεδιασμού και 2 παντομίμας με μουσική, που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων του Jean-Jacques Tesson στο Tsak Bam Festival.

Σκηνοθεσία: Jean-Jacques Tesson

Ερμηνεία: Συμμετέχοντες του εργαστηρίου

 

21.00

“Προσωπογραφία Της Περσεφόνης” ή “Το  Δίλημμα”, Πατρίτσια Κολαϊτη

Performance / Ποίηση,  6’

Απαγγελία στα όρια του πνιγμού. Η σωματική καταγωγικότητα της φωνής αναδυόμενη από τα βάθη του αμνιακού σάκκου, της γυάλας, του νερού, του πηγαδιού. Η Περσεφόνη κόρη-χρυσόψαρο, η ασφυξία και η θραύση, σε μια υβριδική πειραματική περφόρμανς που συγκεράζει σωματική δράση, επιτελεστική απαγγελία και sound poetry.

 

21.20

“Νόμιζες”, Νάνσυ Αυγέρη

Performance, 20’

Νόμιζες ότι η μέρα θα είναι εκεί έξω και θα σε περιμένει, λέει σε μια στιγμή η φωνή μέσα της, βάζοντας ουσιαστικά έναν αυστηρό μονόλογο να διεισδύσει στα σωθικά της, ενάντια στην αλαζονική, προσβλητική, σχεδόν υβριστική διάθεση απέναντι στην ίδια της την ζωη. Τίποτα δεν είναι δεδομένο, της ξανά λέει…Τίποτα δεν μας ανήκει. Μέσα από διονυσιακή μανία καταφθάνει το επέκεινα, η κάθαρση και η απογύμνωση, ως προς τον πυρηνα, ως προς τον ήλιο, ως προς το κέντρο, ως προς την ατομική μας ευθύνη.

Σύλληψη: Νάνσυ Αυγέρη

Χορός: Μαρία Μαυρίδου

Μουσική: Johannes Schmelzer-Ziringer (σύνθεση + ζωντανή ερμηνεία) & Αλέξανδρος Κουλόν (ζωντανή ερμηνεία)

Video: Roman Zotter

 

22.00

“Τάξιμο”, Χρήστος Γκότσης

Κινηματογράφος, 15′

Ένας άντρας μένει απομονωμένος σε ένα νησί. Μοναδική του συντροφιά είναι μια νεαρή γυναίκα, με την οποία έχουν συνάψει μια παράταιρη συμφωνία. Να υποκρίνεται την νεκρή γυναίκα του. Τι θα συμβεί όταν ο μεταξύ του όρκος σπάσει;

 

22.20

“Fair Wind – Notes of a Traveller”, Bernadette Weigel

Κινηματογράφος, 82′

“Πότε γνωρίζεις ότι ένα ταξίδι έφτασε στο τέλος του; αναρωτιέται η Bernadette Weigel, στο βραβευμένο Super-8 ντοκιμαντέρ της “Fair Wind – Notes of a Traveller“. Το ταξίδι, που ξεκινά από τον τόπο καταγωγής της, την Αυστρία, τη μεταφέρει ανατολικά μέσα σ΄ένα ποταμόπλοιο που ρέει κατά τη φορά του Δούναβη στη Βουλγαρία, και στη συνέχεια με τρένο, λεωφορείο, πλοίο και μίνι-λεωφορείο μέσα από τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν. Η ουσία της κίνησης βρίσκεται στη “βύθιση” εντός – παρά στην “εξέλιξη” μέσω – του κόσμου.

“Μια σειρά από μαγικές στιγμές. Ένα πυκνό φορτίο ομορφιάς. Αμιγές και συνταρακτικό. Απλά κοιτώντας εν κινήσει.” (Grand Diagonale Prize, Documentary Film – Απόσπασμα από την ανακοίνωση της κριτικής επιτροπής)

 

23.50

Μουσικός Αυτοσχεδιασμός – Κλείσιμο Φεστιβάλ

Ανοιχτό για παρορμητικές συμμετοχές – μέχρι πρωίας!

 

Σταθερά καθ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ:

“Στην ΠηΓή ξανά”, Θεοδώρα Χωραφά – Εγκατάσταση

“Peşkeş”, Μαρία Παϊζή – Ηχητική εγκατάσταση – (loop 30’)

Μια κατασκοπευτική περιπλάνηση στη μουσική που συνθέτουν οι άνθρωποι χωρίς να το καταλάβουν.

“Dancing pots”, Emma Buggy – Κεραμικά

Τα “Χορευτικά δοχεία” (Dancing pots) είναι μια σύνθεση ηδονικών, στριφογυριστικών και στρεφόμενων πήλινων μορφών που παρομοιάζουν τις στιγμές της παιχνιδιάρικης δημιουργικής έκφρασης με ένα δοχείο που έχει προσεκτικά και ‘σωστά’ δουλευτεί στον τροχό, μόλις λίγα λεπτά προηγουμένως. Ο χορός τους είναι σαν μια γλυκιά εξέγερση ενάντια στις απαιτήσεις της τελειότητας, που απαιτείται καθώς μαθαίνει κανείς να δουλεύει με τον πηλό στον τροχό. Αυτή η ακριβής έννοια είναι παρούσα στον τρόπο που μαθαίνουμε και διαμορφώνουμε συνεχώς τον χορό της ζωής μας σύμφωνα με τους κανόνες (οι οποίοι προσφέρουν ομορφιά και δομή) ή στον τρόπο που χορεύουμε με αυτή τη δομή έτσι ώστε να τη σπάσουμε, όταν χρειάζεται, σε έναν όμορφο χορό συνεργατικής έκφρασης, ανάπτυξης και αληθινού πνεύματος. Εδώ τα χορευτικά δοχεία δελεάζουν την εσωτερική τρέλα να ξεσπάσει μέσα από το δέρμα στην ύπαρξη.

“νήμα”, Ελίκα Βλαχάκη – Κατασκευές

νήμα στάθμης

Απλή συσκευή που χρησιμοποιείται για να υποδείξει τη διεύθυνση της βαρύτητας σ’ έναν 

συγκεκριμένο τόπο. Αποτελείται από ένα βαρύ τεμάχιο (συνήθως μολύβδου) το οποίο κρεμάται στην 

άκρη ενός νήματος. 

μαγνητισμός

Το φαινόμενο της μαγνήτισης είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Παρατηρήθηκε πως κομμάτια μετάλλου που φέρουν μόνιμη μαγνήτιση ασκούν ελκτικές ή απωστικές  δυνάμεις μεταξύ τους. Η Γη είναι ένας τεράστιος μαγνήτης της οποίας ο νότιος πόλος είναι κοντά στο βόρειο γεωγραφικό πόλο ενώ ο βόρειος κοντά στο νότιο γεωγραφικό πόλο.

 

Πρόγραμμα Εργαστηρίων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/7

10:00-12:00

“Εισαγωγή σε Αφρικανικά κρουστά”

Στο σπίτι του Krischan, Καβουρόπετρα. Συνάντηση στη γιουρτ στις 9:45πμ

με τον Dr. Krischan Marcks

στα Αγγλικά & Γερμανικά

 

17:00-20:00

“The SEEd[σπόρυ]” – Τεχνική Alexander / Αυτοσχεδιασμός

Μικρό Στούντιο, Αίγινα

με τους Γεωργία Παΐζη & Θοδωρή Ζιάρκα

στα Ελληνικά & Αγγλικά

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/7

10:00-12:00

“Εισαγωγή σε Αφρικανικά κρουστά”

Στο σπίτι του Krischan, Καβουρόπετρα. Συνάντηση στη γιουρτ στις 9:45πμ

με τον Dr. Krischan Marcks

στα Αγγλικά & Γερμανικά

 

11:00-13:00

“Από τον αυτοσχεδιασμό στην παντομίμα”

Μικρό Στούντιο, Αίγινα

με τον Jean-Jacques Tesson

στα Ελληνικά & Γαλλικά

 

17:00-20:00

“The SEEd[σπόρυ]” – Τεχνική  Alexander / Αυτοσχεδιασμός 

Μικρό Στούντιο, Αίγινα

με τους Γεωργία Παΐζη & Θοδωρή Ζιάρκα

στα Ελληνικά & Αγγλικά

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  8/7

11:0-13:00

“Από τον αυτοσχεδιασμό στην παντομίμα”

Μικρό Στούντιο, Αίγινα

με τον Jean-Jacques Tesson

στα Ελληνικά & Γαλλικά

 

18:00-20:00

“Κίνηση μέσα και μαζί με τη φύση “

Παραλία Κολώνας

 

Η είσοδος στο φεστιβάλ και η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι με ελεύθερη συνεισφορά.

Για συμμετοχή στα εργαστήρια, στείλτε μειλ με τον τίτλο του εργαστηρίου, το όνομα σας και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. tsakbamfestival[at]gmail.com

Η ΓΙΟΥΡΤ – Τόπος διεξαγωγής Φεστιβάλ

ΜΙΚΡΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ (Χρ.Λαδά 9, Πόλη) – Βασικός Χώρος διεξαγωγής Εργαστηρίων

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΛΩΝΑΣ – Άλλος Χώρος διεξαγωγής Εργαστηρίου

 

Πηγή: saronicmagazine.com