Από χθες η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, γνωστή από τη συνδρομή της στο προφυγικό, είναι η πρώτη γυναίκα Aντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μεγαλωμένη στον Πειραιά και με καταγωγή από το Δρυαλί της Ανατολικής Μάνης, τη γνωρίσαμε το τελευταίο διάστημα ως προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, έχοντας υπό την ευθύνη της τον επιχειρησιακό συντονισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, τον σημαντικότερο ίσως τομέα, στην υποδοχή και καταγραφή των προσφυγικών ροών.

Είχε έντονη δραστηριοποίηση στα νησιά, τόσο του νότιου, όσο και του βόρειου Αιγαίου, για την ταυτοποίηση και καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών.

Τον περασμένο Οκτώβριο μάλιστα, συνόδευε τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Aυστριακό Kαγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, κατά την επίσκεψή τους στην Λέσβο, οπότε ο Πρωθυπουργός τη συνεχάρη προσωπικά για την αποτελεσματικότητα της δράσης της.

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. [εικόνες]

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη τοποθετήθηκε ως προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. .

Πολλοί συνάδελφοί της - επίσης υψηλόβαθμοι αξιωματικοί - την χαρακτηρίζουν ως έναν άοκνο εργάτη του καθήκοντος και μια αξιωματικό που τιμά την στολή της με το έργο που έχει προσφέρει, έστω και με τα πενιχρά μέσα που της διέθετε η πατρίδα, στην παρούσα φάση και με δεδομένη τη βαθιά οικονομική κρίση.

Μετά την προαγωγή της στο βαθμό του αντιστράτηγου, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη αναμένεται να καταλάβει είτε την θέση του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας, είτε την θέση του επιτελάρχη της ΕΛ.ΑΣ. Και στις δυο θέσεις οι γνώσεις της πάνω στο μεταναστευτικό θα βοηθήσουν τα μέγιστα λόγω της εμπειρίας που έχει στο αντικείμενο, προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα η υποδοχή και καταγραφή των ανθρώπων που δραπετεύουν από την κόλαση της Συρίας.

image

Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη είναι η πρώτη γυναίκα Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας.