Ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον πρόεδρο της ΝΔ για την υπόθεση των Σκοπίων - Τι είπε για την οικονομία και τις εξαγγελίες του κόμματος

Τέλος στα σενάρια ως προς το τι θα κάνει η ΝΔ εάν ως κυβέρνηση κληθεί να κυρώσει τη συμφωνία Τσίπρα- Κοτζιά για το Σκοπιανό, έβαλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτή τη συμφωνία δεν τη διαπραγματεύτηκα, δεν συμφωνώ με πολλές πτυχές της, δεν θα την ψηφίσω, ούτε τώρα, ούτε αν χρειαστεί ποτέ να την κυρώσω» ξεκαθάρισε σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, κλείνοντας κάθε παράθυρο ακόμη και για ψήφο κατά συνείδηση που ήταν ένα θέμα που συζητούσαν ως διέξοδο οι βουλευτές της ΝΔ. Η συντρηπτική πλειονότητα πάντως επέμενε ότι η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει από τώρα ότι και στην κυβέρνηση να είναι, θα κρατήσει την ίδια στάση, δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.

 

Οι ΑΝΕΛ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αν η συμφωνία έχει κυρωθεί από τη Βουλή, επί κυβέρνησης Τσίπρα, τότε τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι εξαιρετικά στενά. Άλλωστε η συμφωνία παράγει αποτελέσματα από τη στιγμή της υπογραφής της. Γι αυτό η ΝΔ έκανε πρόταση μομφής. Για να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές τις ευθύνες τους και ιδιαίτερα οι ΑΝΕΛ που εάν δεν στήριζαν την κυβέρνηση δεν θα μπορούσαν οι Τσίπρας-Κοτζιάς να πάνε στις Πρέσπες να βάλουν την υπογραφή, όπως επισημαίνει η Πειραιώς.

Στο Βερολίνο

Η θέση του αυτή έχει μεγάλη σημασία καθώς τη διατύπωσε μόλις ένα 24ωρο πριν μεταβεί στο Βερολίνο όπου την Τετάρτη θα έχει συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών Σολτς και Εσωτερικών Ζεεχόφερ. Ο στόχος του είναι να καταδείξει ότι δεν μιλάει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναρωτήθηκε εάν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα ψήφιζε τη σημερινή συμφωνία. «Δεν θα ψήφιζε 'μακεδονική εθνότητα' και γλώσσα» κατέληξε. «Μεγάλη του έγνοια δεν ήταν τόσο το όνομα, χωρίς να υποτιμώ τη σημασία του, αλλά τα εργαλεία του αλυτρωτισμού» τόνισε. «Η εκχώρηση αυτή αποτελεί την τελική επιβεβαίωση μιας πολιτικής παλυτρωτισμού που δεν είχε συζητήσει καμία προηγούμενη κυβέρνηση».

Εκλογές

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιμένει στην ανάγκη πρόωρων εκλογών για να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
«Πρέπει να γίνουν εκλογές το συντομότερο δυνατόν…» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δικαιώνομαι που τις ζητούσα. Αν είχαν γίνει θα είχαμε γλιτώσει τα χειρότερα και στο Σκοπιανό».

Φιέστες της γραβάτας

Στις 20 Αυγούστου τελειώνει το τυπικό πρόγραμμα, δεν τελειώνει η αυστηρή επιτήρηση και τα μέτρα όπως επισημαίνει η Πειραιώς. Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών δεν θα βελτιωθεί. Καμία χώρα που βγήκε από μνημόνιο δεν πήρε μέτρα αντίστοιχου ύψους 5 δισεκ. ευρώ. Ούτε δεσμεύτηκε με τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
«Η ιστορία του Ζαππείου έρχεται πέντε μέρες μετά από τα προκλητικά πανηγύρια που είδαμε στις Πρέσπες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Πάει πολύ να πανηγυρίζεις για ό,τι έκανες στις Πρέσπες και να φοράς τη γραβάτα που σού έδωσε ο κ. Ζάεφ και να την ξαναβγάζεις σε ένα σόου υποκρισίας».

Εξαγγελίες

Η ΝΔ έχει δεσμευτεί ότι η εισαγωγική φορολογικά κλίμακα για όλους τους Έλληνες θα είναι για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, θα καθιερωθεί αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, άρα οικογένεια με τρία παιδιά θα έχει αφορολόγητο 3.000 ευρώ υψηλότερο, και ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής θα είναι της τάξης του 9% που θα διευκολύνει κάθε ελληνική οικογένεια με χαμηλό εισόδημα.

Προ ημερησίας

Οι «πραγματικές μεταρρυθμίσεις» που θα κάνει μία κυβέρνηση της ΝΔ, θα δώσει τη δυνατότητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξανασυζητήσει τους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές και να πετύχει χαμηλότερα πλεονάσματα για παραπέρα μείωση φόρων και δύο στοχευμένες κοινωνικές παροχές, όπως είπε. Αυτές αφορούν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που θα αυξηθεί στο 1 δισεκ. ευρώ από τα 760 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, και κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό, όπως τόνισε.

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το αίτημα της ΝΔ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία, μετά την απόφαση του Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.