Σκληρά μέτρα, και επιμήκυνση του χρέους για μια δεκαετία. Αυτή είναι η συμφωνία – συμβιβασμός που κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας, για την οποία πανηγυρίζει σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ωστόσο, μέχρι χθες ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίζονταν να δηλώνει με βεβαιότητα ότι οι δανειστές μας, θα δεχθούν την πρότασή του για κούρεμα 40-50% του χρέους και ότι μόνο με κούρεμα το χρέος είναι βιώσιμο. Δήλωνε επίσης ότι μια επιμήκυνση χρέους απλά θα αποτελέσει ένα «μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε».

Μάλιστα, το αφήγημά του αυτό δεν το υποστήριζε μόνο προεκλογικά, αλλά έκανε και διάγγελμα με το οποίο αναφέρονταν στην επιμήκυνση του χρέους, κάτι που θέλει σίγουρα να ξεχάσει σήμερα, που καλείται να «πανηγυρίσει» για την μια ακόμη αφορά που φάνηκε ανακόλουθος, αφού το κούρεμα… δεν πέρασε και η επιμήκυνση, το σχοινί κατά τον κ. Τσίπρα για να κρεμαστούμε, θα φτάσει τα 10 χρόνια.

Λίγο πριν, καταλήξει στη συμφωνία-συμβιβασμό ο Αλέξης Τσίπας έκανε προκλητικές δηλώσεις που σίγουρα σήμερα θέλει να ξεχάσει. Το 2015 δήλωνε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, υιοθετώντας πλήρως την άποψη του ΔΝΤ ότι θα ζητήσει συμφωνία για διαγραφή χρέους 30% και επιμήκυνση 20 ετών. Πιο παλιά, το 2013 ήταν βέβαιος ότι μόνο με κούρεμα 40% – 50% είναι βιώσιμο το χρέος, ενώ το 2012 δήλωνε ότι η επιμήκυνση θα είναι… μακρύτερο σκοινί για να κρεμαστούμε, κάτι που τελικά… κατάφερε απ’ ότι φαίνεται και πανηγυρίζει γι’ αυτό.  

Το 2013 ήταν βέβαιος ότι θα περάσει η πρόταση για κούρεμα

Βέβαιος ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία θα γίνει δεκτή και από το Βερολίνο και από τους δανειστές, εμφανίζονταν σε συνεντεύξεις του  ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα δήλωνε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία : Για να γίνει βιώσιμο το χρέος χρειάζεται 'κούρεμα', όπως λέει, 40% έως 50% "που θα φέρει το χρέος στην τάξη του 85-90% του ΑΕΠ, δηλαδή εκεί που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος".

Τόνιζε πως ουσιώδες είναι να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη ύφεση και να απαλλαγεί η χώρα από την πολιτική των μνημονίων. Σημείωνε  πως η μείωση του χρέους σε συνδυασμό με τον τερματισμό της λιτότητας και ένα σχέδιο άμεσων δημόσιων και αναπτυξιακών επενδύσεων, θα σηματοδοτούσε την έξοδο από την κρίση και την ταχεία ανάκαμψη.

Μάλιστα, υποστήριζε ο κ. Τσίπρας, οι δανειστές και οι Γερμανοί θα δεχθούν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι «ο μόνος ρεαλιστικός και βιώσιμος δρόμος για την έξοδο από την κρίση, καθώς όλα όσα μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν έχουν αποτύχει παταγωδώς. Οι ίδιοι οι δανειστές έχουν αναθεωρήσει ήδη μέχρι σήμερα τρεις φορές την αρχική σύμβαση του 2010 και το χρέος είναι και σήμερα μη βιώσιμο», ανέφερε χαρακτηριστικά. .  

Τσίπρας 2012 : «Η επιμήκυνση είναι ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε

Σε ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας το 2012 εκτιμούσε ότι η επιμήκυνση είναι ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε. Μιλώντας στο «Θερινό Πανεπιστήμιο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς» στην Πορταριά του Βόλου, δήλωνε  μεταξύ άλλων ότι, η επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής είναι «ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε».  

Τσίπρας 2015: Υιοθετεί την πρόταση του ΔΝΤ για κούρεμα χρέους και 20ετή περίοδο χάριτος

Οι κωλοτούμπες συνεχίστηκαν και το 2015 όταν, με διάγγελμά του μάλιστα ο Πρωθυπουργός υιοθέτηση πλήρως την πρόταση του ΔΝΤ για κούρεμα χρέους και 20ετή περίοδο χάριτος. Και σ’ αυτήν την περίπτωση ο κ. Τσίπρας… έπεσε έξω, αφού τελικά επέλεξε να συμβιβαστεί με επιμήκυνση 10 ετών και σαφώς χωρίς κούρεμα. Αυτά τα έλεγε δύο μόλις ημέρες πριν το δημοψήφισμα όπου νέο διάγγελμα στους Έλληνες πολίτες.

Ο κ. Τσίπρας ισχυρίζονταν τότε  ότι την Κυριακή –ημέρα του δημοψηφίσματος -  δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, "αλλά το αν υπό το κράτος των εκβιασμών θα αποδεχθούμε τη συνέχεια μιας πολιτικής, το αδιέξοδο της οποίας ομολογούν τώρα και οι δανειστές της, αν θα συναινέσουμε στον αργό θάνατο της οικονομίας και στην εξαθλίωση της κοινωνίας, αν θα αποδεχθούμε να μειώσουμε τις συντάξεις για να ξεπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος".

Αναφερόμενος μάλιστα στην έκθεση του ΔΝΤ που προτείνει κούρεμα 30% και 20ετή περίοδο χάριτος για το ελληνικό χρέος υποστήριζε: "χθες είδαμε την έκθεση του ΔΝΤ που επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Η θέση τους όμως δεν παρουσιάστηκε από τους δανειστές στους πέντε μήνες που διαπραγματευόμαστε. Ο βασικός εμπνευστής του μνημονίου επιβεβαιώνει τη εκτίμηση μας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο" και υπογράμμισε ότι το κούρεμα 30% και η 20ετής επιμήκυνση αποτελεί ανάσα για τη χώρα.