“Ανοίγει πανιά» στο φιλόξενο θαλάσσιο μπουγάζι των Σπετσών, από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου, η 8η Ρεγκάτα “Spetses Classic Yacht Regatta 2018” , ο κορυφαίος Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών που διοργανώνει ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών και με την υποστήριξη του Ναυτικού Ομίλου Σπετσών.


Το «Spetses Classic Yacht Regatta” είναι ο δημοφιλέστερος αγώνας στο είδος του στην Ελλάδα κι ένας από τους σημαντικότερους στη Μεσόγειο και θεωρείται πλέον θεσμός για την Ιστιοπλοϊα, με τις συναρπαστικές ιστιοδρομίες κλασσικών σκαφών, καϊκιών και λατινιών. Προσφέρει έντονες συγκινήσεις , υπέροχες αγωνιστικές στιγμές και εντυπωσιακές «θαλασσογραφίες» στους συμμετέχοντες και στο πλήθος των επισκεπτών που συρρέουν στο μαγευτικό ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού.

Η αντίστροφη μέτρηση για το «Spetses Classic Yacht Regatta” ξεκίνησε , την Πέμπτη 26 Απριλίου, σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση στον διοργανωτή Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, με άφθονο κέφι, χορό και μουσική. Ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στις 23 Μαίου 2018.
Το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Σπετσών Παναγιώτης Λυράκης, ο Πρόεδρος του ΝΟΕ Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του SCYR 2018 Νώντας Λαμπαδάριος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΟΕ και οι κυβερνήτες από την περσινή χρονιά.


Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του SCYR Νώντας Λαμπαδάριος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δήλωσε: «Μετά από 7 χρόνια αδιάλειπτης ανάπτυξης, ο πήχης των προσδοκιών για το Spetses Classic Yacht Regatta έχει ανέβει πολύ ψηλά. Εμείς, ως οργανωτική επιτροπή, είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε τις απαιτήσεις και προκλήσεις και να διοργανώσουμε τον καλύτερο αγώνα, παραμένοντας, πάντα, πιστοί στις αξίες του Ν.Ο.Ε. και υπηρετώντας το όραμά του με συνέχεια και συνέπεια».

Με θεμέλιο τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και του «ευ αγωνίζεσθαι», στην πρωτοπόρα αυτή θαλάσσια αθλητική διοργάνωση συμμετέχουν οι σημαντικότεροι ιστιοπλόοι από τη χώρα μας και το εξωτερικό και οι θεατές έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σπάνια σκαριά και να απολαύσουν υψηλού επιπέδου αγώνες ιστιοπλοϊας, σε μια μεγάλη γιορτή του ναυταθλητισμού και της ξυλοναυπηγικής τέχνης. Από αυτόν τον ξεχωριστό συνδυασμό στοιχείων και αξιών προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για τον αθλητικό και θαλάσσιο τουρισμό στη χώρα.

«Κομβικό σημείο του Αγώνα , όπως επισημαίνει ο Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος, παραμένει η διεθνής καινοτομία του να αγωνιστούν κλασσικά σκάφη, ελληνικά παραδοσιακά καΐκια και λατίνια ταυτόχρονα σε έναν ιστιοπλοϊκό αγώνα. Μερικά από τα πιο φημισμένα καΐκια της χώρας, όπως η Φανερωμένη, η Παναγιά της Τήνου, η Αλκυόνη, ο Αίολος Σπετσών, ο Νότιος Ανεμος, η Αφρόεσσα, ο Στρατής, η Μαρίδα, ο Αγ. Γεώργης που έχουν ναυπηγηθεί στα παραδοσιακά καρνάγια του Περάματος, της Σύρου, της Κοιλάδας και των Σπετσών έχουν συμμετάσχει στον μεγαλύτερο αγώνα κλασσικών σκαφών στην Ελλάδα.
Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, ως διοργανωτής του αγώνα, απέδειξε ότι τα ξύλινα καΐκια αποτελούν ισχυρό μαγνήτη με την ομορφιά και την λιτή πολυτέλεια τους. Στενά συνδεδεμένη με την ναυτική παράδοση του νησιού των Σπετσών, η διοργάνωση αναδεικνύει σε μια δύσκολη εποχή εκτός από τις αξίες του αθλήματος της ιστιοπλοΐας, την ξυλοναυπηγική τέχνη η οποία δεν έχει εξαντλήσει το εισιτήριo της επιβίωσής της στο μέλλον.»
Το «Spetses Classic Yacht Regatta 2018” περιλαμβάνει ιστιοδρομίες για κλασσικά σκάφη, παραδοσιακά σκάφη, παραδοσιακές λέμβους και οικογενειακές λέμβους-dinghies, καθώς επίσης για πρώτη φορά και ιστιοπλοϊκά O’penBIC, με μερικά από τα πιο διάσημα κλασσικά σκάφη, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, να λαμβάνουν μέρος.

Παράλληλα με το πλούσιο ναυταθλητικό πρόγραμμα καθ’όλη τη διάρκεια του τετραημέρου, φέτος θα συνεχιστεί και ο θεσμός του Race Village μπροστά στο ιστορικό Poseidonion Grand Hotel, στην κεντρική πλατεία των Σπετσών, που αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους πολυάριθμους επισκέπτες του νησιού όσο και για τους συμμετέχοντες στο SCYR. Επιπρόσθετα, φέτος θα διοργανωθεί το 1ο Spetses SUP event by BIC®, μία μοναδική ευκαιρία διασκέδασης για τους συμμετέχοντες.

Αρωγοί της διοργάνωσης είναι οι Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, ο Εμπορικός Σύλλογος Σπετσών, το Μουσείο Μπουμπουλίνας, ο Σύλλογος Γυναικών Σπετσών και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών. Μέγας Υποστηρικτής και όπως κάθε χρόνο το κέντρο επιχειρήσεων είναι το εμβληματικό Poseidonion Grand Hotel.

Πηγή: saronicmagazine.com