Πηγές της ΝΔ σχολίασαν τηλεγραφημα του ΑΠΕ που επικαλείται δηλώσεις του Σλοβάκου ευρωβουλευτή Έντουαρντ Κούκαν που εμφανίζει αυθαιρέτως τον προεδρο της ΝΔ «να μην είναι εντελώς αρνητικός σε ό,τι αφορά την επιλυση του θέματος της ονομασίας».

«Ο κ. Μητσοτακης στο διάλογο που είχε με ευρωβουλευτές του ΕΛΚ στο Μόναχο επανέλαβε τις γνωστές και πάγιες θεσεις της ΝΔ σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι αναγκαίες προϋποθέσεις για να υπάρξει οποιοσδήποτε συμβιβασμός είναι η αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων με την απάλειψη καθε αλυτρωτικής αναφοράς και η υιοθέτηση μιας ονομασίας που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων και για κάθε χρήση (erga omnes).

 

Τόνισε επιπλέον ότι δεν μπορεί να γινει καθοιονδήποτε τρόπο αποδεκτή η αναγνώριση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» και επισήμανε οτι οι Έλληνες εχουν αυξημένη ευαισθησία στο θέμα του ονόματος, καλώντας τους Ευρωπαίους να τη σεβαστούν. Αναφερόμενος τέλος στην πορεία της διαπραγμάτευσης σημείωσε πως «η κυβερνηση κρατα την αντιπολίτευση σε βαθύ σκοτάδι».