Με αιχμή του δόρατος το Σκοπιανό, την ασφάλεια και την οικονομία για τα οποία θα χρεώσει αποτυχία στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκαλέσει και πάλι τον Αλέξη Τσίπρα να πάει σε εκλογές, στην ομιλία που θα κάνει στους τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη μία το μεσημέρι. Όπως επισημαίνει η Πειραιώς, το Μαξίμου συνέχεια καλεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση να δηλώσει τι θα έκανε στο Σκοπιανό, αν θα ζητούσε πιστοληπτική γραμμή και άλλα. Οι εκλογές επομένως θα δώσουν την ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη να το δείξει στην πράξη, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Θέμα δεδηλωμένης
Στον απόηχο των διαρροών και δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών για την ενδεχόμενο συμφωνία που θα αφορά το Σκοπιανό θα θέσει θέμα νομιμοποίησης κατά πόσο μπορεί να την υπογράψει ο Αλέξης Τσίπρας δεδομένου ότι δεν εκφράζει όλη την κυβερνητική πλειοψηφία μετά την άρνηση του Πάνου Καμμένου να την στηρίξει.

«O πρωθυπουργός δεν έχει την πλειοψηφία για να διαπραγματεύεται για λογαριασμό του ελληνικού λάου, δήλωσε στον ΣΚΑΙ η εκπρόσωπος της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη. « Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε καν τη συναίνεση της πλειοψηφίας που την στηρίζει στην Βουλή, και δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει την διαπραγμάτευση» τόνισε. Η κ. Σπυράκη υπογράμμισε επίσης ότι η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ βρίσκεται σε διαφορετική συγκυρία σε σχέση με το παρελθόν και το 2008, όταν χαράχτηκε η εθνική γραμμή από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι. «Αυτή τη στιγμή οι επισπεύδοντες είναι η άλλη πλευρά» τόνισε.

Το ερώτημα απευθύνεται και προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ κατά πόσο θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση εάν ο κ. Τσίπρας φέρει μια συμφωνία με σύνθετη ονομασία την οποία εκείνος απορρίπτει. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα καταγγείλει το Μαξίμου και για την απαξίωση την οποία επιχειρεί σε βάρος των πολιτών που θα συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια σε 13 πόλεις την Τετάρτη. Θα αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές της ΝΔ εάν θέλουν να συμμετάσχουν.

Η ασφάλεια
Με αφορμή την επίθεση που δέχθηκαν άνδρες των ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη και τις νέες επιθέσεις του Ρουβίκωνα με αφορμή την άρνηση άδειας του αρχιεκτελεστή της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι 
«δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός των φόρων και του ψέματος αλλά και ο πρωθυπουργός της βίας και της ανομίας». « Ο κ. Τσίπρας είναι πλέον προσωπικά υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν» τόνισε. «Δεσμεύομαι απέναντι στους πολίτες: Θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσω τη νομιμότητα στη χώρα. Ώστε να φέρουμε ξανά την ηρεμία στην καθημερινότητα και την αισιοδοξία σε κάθε Έλληνα πολίτη».

Η Πειραιώς αφήνει αιχμές για την κυβέρνηση ότι «προκλητικά ανέχεται τη δράση αναρχικών παρακρατικών ομάδων». «Ούτε τις διώκει, ειδικά όταν πρόκειται για τις φιλικές της 'συλλογικότητες' και τους κάθε λογής Ρουβίκωνες» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχει παραδώσει ολόκληρες γειτονιές σε συμμορίες. Έχει αφήσει τα πανεπιστήμιά μας να μετατραπούν σε γιάφκες και ορμητήρια παραβατικών ομάδων στο όνομα δήθεν της προστασίας του ασύλου.»

Μείωση ΕΝΦΙΑ
Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι για να ανακουφιστούν πραγματικά οι πολίτες, θα πρέπει να μειωθεί άμεσα ο ΕΝΦΙΑ με τρόπο τέτοιο που να ωφελούνται όλοι οι πολίτες και κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, τόσο στην 4η αξιολόγηση όσο και στο δήθεν αναπτυξιακό της σχέδιο, ότι θα διατηρήσει μακροπρόθεσμα σταθερό τον ΕΝΦΙΑ στα σημερινά υψηλά επίπεδα και φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να καταβάλλεται σε περισσότερες δόσεις.