Συνολικά 1.920 εκθέτες από 92 χώρες είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους στα Ποσειδώνια 2018, το μεγαλύτερο ναυτιλιακό γεγονός στον κόσμο, που γιορτάζει φέτος τα 50 χρόνια του.

Καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών, τόσο σε αριθμό συμμετοχών όσο και σε εκθεσιακό χώρο, ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά για τους διοργανωτές σε ό,τι αφορά τον αναμενόμενο αριθμό επισκεπτών στην έκθεση, η οποία ανοίγει τις πύλες της στο Athens Metropolitan Expo, από τις 4 έως τις 8 Ιουνίου.

Η αύξηση κατά 16% της ζήτησης για εκθεσιακό χώρο σε σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση των Ποσειδωνίων μαρτυρά τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας και το επιβλητικό μέγεθος του ελληνόκτητου στόλου, ο οποίος ελέγχει τα περισσότερα πλοία και διαθέτει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα μεταφοράς φορτίου παγκοσμίως – περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου σε DWT.

Συνολικά 22 χώρες, μέσα από τα εθνικά τους περίπτερα στα Ποσειδώνια 2018, θα παρουσιάσουν τα δικά τους ναυτιλιακά προϊόντα και υπηρεσίες σε ένα εξειδικευμένο κοινό ναυτιλιακών στελεχών, αλλά και θεσμικών φορέων του κλάδου. Η Βραζιλία και η Πολωνία συμμετέχουν για πρώτη φορά με εθνικά περίπτερα στην έκθεση, πλάι σε ήδη καταξιωμένες, παραδοσιακές ναυπηγικές δυνάμεις όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, και σε παραδοσιακούς ευρωπαϊκούς εκθέτες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Ολλανδία.

Στον κατάλογο των εκθετών συγκαταλέγονται ακόμα η Azerbaijan Caspian Shipping, η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, η Bahri, η κρατική ναυτιλιακή εταιρεία του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και η International Maritime Industries, το νέο κολοσσιαίο ναυπηγείο  της Saudi Aramco – όλοι τους επέλεξαν τα Ποσειδώνια 2018 ως το παγκόσμιο φόρουμ όπου θα παρουσιάσουν τη νέα τους εταιρική ταυτότητα. Ακόμη και η Cruise Lines International Association (CLIA) θα συμμετάσχει φέτος στα Ποσειδώνια 2018, κάνοντας το ντεμπούτο της σε μια έκθεση που δεν έχει θέμα την κρουαζιέρα.

Η λίστα των εκθετών διευρύνεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με μια μεγάλη γκάμα εταιρειών, από την AIRBUS Defence και την Space Geo, μέχρι τη MAN Trucks και την SAP που αποτελεί το βαρύ πυροβολικό στον τομέα του ERP, και από την Gazpromneft Lubricants και τις μεγάλης εξειδίκευσης εταιρείες πρόγνωσης καιρού Weathernews και Storm Geo, μέχρι τα ελληνικά λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου που θα έχουν την πρώτη ανεξάρτητη συμμετοχή τους στα φετινά Ποσειδώνια.

Ξεχωριστή θέση στα Ποσειδώνια 2018 κατέχει το πληθωρικό πρόγραμμα συνεδρίων και σεμιναρίων, με περισσότερες από 40 ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, σεμινάρια, ομιλίες και διασκέψεις για όλα τα κρίσιμα θέματα της ναυτιλιακής αγοράς, το οποίο καθορίζει για άλλη μια φορά την παγκόσμια ναυτιλιακή ατζέντα και προβάλλει τις προοπτικές μιας βιομηχανίας που βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων.

Εκτιμάται ότι η διοργάνωση των Ποσειδωνίων, κάθε δύο χρόνια, αποφέρει συνολικά έσοδα 62 εκατ. ευρώ στις τοπικές επιχειρήσεις των κλάδων της φιλοξενίας, της εστίασης, της διοργάνωσης εταιρικών εκδηλώσεων και των μεταφορών.

Η παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) κ. Lim Kitack, και της Ευρωπαίας Επιτρόπου επί των Μεταφορών κας Violeta Bulc, προσδίδει επιπλέον βαρύτητα στην παγκόσμια απήχηση των Ποσειδωνίων, η οποία επισφραγίζεται και από την επιβεβαιωμένη παρουσία Υπουργών Ναυτιλίας από επτά χώρες.

Η Έκθεση Ποσειδώνια τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά και της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου.

Μώραλης: Ο Πειραιάς Πειραιά είναι η βάση και η πόλη στην οποία χτυπά η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας

Η Συνέντευξη Τύπου για τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης ναυτιλιακής έκθεση παγκοσμίως «Ποσειδώνια 2018», πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πειραιά, στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.) στην οποία ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε πως:

Ο Δήμος Πειραιά χαιρετίζει τη διεξαγωγή των “Ποσειδωνίων 2018”, της μεγαλύτερης ναυτιλιακής έκθεσης στον κόσμο. Τα Ποσειδώνια έχουν βαρύνουσα σημασία για την Ελλάδα, για την εθνική οικονομία, για τη ναυτιλία και κατ’ επέκταση για τον Πειραιά που είναι η βάση και η πόλη στην οποία χτυπά η καρδιά της ελληνικής ναυτιλίας.

Στα Ποσειδώνια αναδεικνύεται το αισιόδοξο, δημιουργικό και εξωστρεφές πνεύμα της χώρας και αντικατοπτρίζεται το όραμά που έχουμε ως δημοτική αρχή για έναν Πειραιά σύγχρονο, μια πόλη λιμάνι, αντάξια των μεγάλων ευρωπαϊκών λιμανιών. Εργαζόμαστε συστηματικά και με ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να συμβάλλουμε, στο πλαίσιο βέβαια των δικών μας αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων, προκειμένου να αναδειχθεί η πόλη μας σε ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο. Για αυτό και τα Ποσειδώνια δεν μπορούν να απουσιάζουν για πάντα από τον Πειραιά. Είναι επιτακτική ανάγκη και είμαι υποχρεωμένος ως Δήμαρχος Πειραιά να είμαι αισιόδοξος, να ονειρεύομαι και να ψάχνω λύσεις ώστε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα δημιουργηθούν στον Πειραιά κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε διοργανώσεις του μεγέθους και της σημασίας των Ποσειδωνίων να φιλοξενούνται στον «φυσικό» τους χώρο, στην φυσική τους έδρα που είναι ο Πειραιάς, το μεγάλο λιμάνι της χώρας, η έδρα της ελληνικής ναυτιλίας, η είσοδος και η έξοδος εκατομμύρια τουριστών για την Ελλάδα.

Φέτος, η έκθεση των Ποσειδωνίων συμπίπτει με τις Ημέρες Θάλασσας, τη μεγάλη γιορτή που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Πειραιά, με δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές, οι οποίες έχουν ως επίκεντρο τη θάλασσα του Πειραιά. Επιπλέον, φέτος, για δεύτερη φορά έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας το Posidonia Running Event, έναν αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων στο κέντρο του Πειραιά και με τη συμμετοχή χιλιάδων δρομέων, οι οποίοι έχουν έρθει στην Ελλάδα από πολλά μέρη του κόσμου για τα Ποσειδώνια.  

Θα είναι μεγάλη μας λοιπόν χαρά να υποδεχθούμε στον Πειραιά τους δρομείς των Ποσειδωνίων και προσκαλούμε παράλληλα τους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης να επισκεφθούν τον Πειραιά, να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές και τις δυνατότητες που προσφέρει η πόλη μας και να διασκεδάσουν μαζί μας στις εκδηλώσεις των Ημερών Θάλασσας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές των Ποσειδωνίων και ιδιαίτερα τον κ. Βώκο για την άριστη και παραγωγική  συνεργασία μας. Εύχομαι και αυτή τη χρονιά τα Ποσειδώνια να «ακτινοβολήσουν» σε όλο τον κόσμο και να περάσουν στην παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα το μήνυμα ότι η Ελληνική ναυτιλία είναι ο πρωταγωνιστής σε όλα τα μήκη και πλάτη των ωκεανών. Καλή επιτυχία σε όλους.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε. ο κ. Θεόδωρος Βώκος, τόνισε:

«Το αμείωτο ενδιαφέρον των εκθετών, των εμπορικών επισκεπτών και των συνέδρων που συμμετέχουν στα Ποσειδώνια ενισχύεται από τη συνεχή επενδυτική δραστηριότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών, οι οποίοι σταθερά και συλλογικά ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας»,

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο μεγάλος αριθμός ελληνικών παραγγελιών για ναυπηγήσεις πλοίων συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία έχει στραμμένη την προσοχή της και στη συνεχή διαδικασία αναβάθμισης του ελληνόκτητου στόλου, που υπαγορεύεται τόσο από νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς όσο και από την ανάγκη για υιοθέτηση τεχνολογικών καινοτομιών με γνώμονα την ποιότητα».

«Η συνεχής προσπάθεια της ελληνικής ναυτιλίας να προσφέρει ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες, που έχει ως αποτέλεσμα να διατηρήσει η Ελλάδα την πρωτοκαθεδρία σε έναν τομέα που καθορίζει σχεδόν το 95% του παγκόσμιου εμπορίου, είναι ο βασικός πόλος έλξης δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών στην Αθήνα και τα Ποσειδώνια κάθε δύο χρόνια», κατέληξε ο κ. Βώκος.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης, στην ομιλία του επεσήμανε:

«Η έκθεση των Ποσειδωνίων καταφέρνει να παραμένει πάντα σύγχρονη και διαχρονικά επίκαιρη και πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αυτό είναι που απαιτείται. Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, οι αγορές αρχίζουν να δείχνουν θετικά σημάδια και τα Ποσειδώνια, ως το πιο αναγνωρισμένο διεθνές ναυτιλιακό φόρουμ, παρέχει μια αξιόπιστη πλατφόρμα για την παρουσίαση των ναυτιλιακών καινοτομιών  και την εκκίνηση νέων ή την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρηματικών σχέσεων. Όπως πάντα, η έκθεση των Ποσειδωνίων αναδεικνύει, επίσης, το δυναμισμό και τη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για την ευημερία της χώρας μας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και όλου του υπόλοιπου κόσμου. Διατηρώντας την πρώτη θέση διεθνώς, η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει τη ναυτική της παράδοση. Αυτό αποτελεί τιμή και καθήκον για τη ναυτιλιακή μας κοινότητα και για όλους μας ξεχωριστά και είμαστε αποφασισμένοι να το υπερασπιστούμε έναντι κάθε πρόκλησης».

Ο Πρόεδρος του  Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Ο.Ι.Α.Θ.). κ. Γιάννης Μαραγκουδάκης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του:

«Συνεχίζοντας μία παράδοση που ξεκίνησε το 2000 με σκοπό να πλαισιώσουμε τον θεσμό της Διεθνής Ναυτιλιακής Έκθεσης ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ  με μία παράλληλη δράση, που βέβαια έχει άμεση διασύνδεση με την Ναυτιλία, τη διοργάνωση ιστιοπλοϊκού αγώνα στον οποίο συμμετοχή θα είχαν εκθέτες των ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ και άλλες ναυτιλιακές εταιρίες που έχουνε απόλυτη σχέση με τη Ναυτιλία, φθάνουμε εφέτος στην 9η διοργάνωση του POSIDONIA CUP. Εφέτος οι συμμετοχές έφθασαν τις 58 και τα πληρώματα έφθασαν αισίως τους 600. Ο μεγαλύτερος αριθμός στην 18ετή ιστορία του αγώνα. Η διοργάνωση εντάσσεται και σηματοδοτεί και την έναρξη της εκδήλωσης «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά, η οποία ξεκινάει την ίδια ημέρα και συνεχίζεται μέχρι τις 10 Ιουνίου περίπου παράλληλα με την ναυτιλιακή έκθεση των ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ».