Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης,  εκπροσώπησε τον Δήμο Πειραιά στο 3ο Φόρουμ της EUSAIR,  που διεξήχθη στην πόλη Κατάνια της Ιταλίας στις 24 και 25 Μαΐου 2018. Το Φόρουμ διοργανώθηκε από την Ιταλική Δημοκρατία,  σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την υποστήριξη του φορέα διαχείρισης της EUSAIR.

Ο κ. Κόκκαλης συμμετείχε ως ομιλητής σε ένα από τα σημαντικότερα workshop του Φόρουμ, με θέμα τις Χρηματοδοτικές Ευκαιρίες στο τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης. Οι συμμετέχοντες στο workshop (εμπειρογνώμονες, οικονομικοί εταίροι, αρχές διαχείρισης του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg και λοιποί φορείς της EUSAIR) συζήτησαν τις προοπτικές αξιοποίησης, σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, μέσων χρηματοδότησης της Γαλάζιας Ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κόκκαλης παρουσίασε τις πηγές χρηματοδότησης για την εφαρμογή της Στρατηγικής της Γαλάζιας Ανάπτυξης του Δήμου Πειραιά της περιόδου 2018-2024, όντας ένας από τους πρώτους Δήμους που διαμορφώνει ανάλογη στρατηγική σε τοπικό επίπεδο, η οποία συνιστά μια ολοκληρωμένη προσπάθεια αναπτυξιακού σχεδιασμού,  επικεντρωμένου στους κλάδους που σχετίζονται με τη Γαλάζια Οικονομία.

Η EUSAIR, που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014, είναι η μακροπεριφερειακή Στρατηγική που αναπτύχθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της περιοχής Αδριατικής και Ιονίου, οι οποίες συμφώνησαν να συνεργαστούν σε τομείς κοινού αναπτυξιακού ενδιαφέροντος. Η Στρατηγική καλύπτει οκτώ χώρες: τέσσερα κράτη μέλη της Ε.Ε (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία) και τέσσερις χώρες εκτός Ε.Ε (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία).

Κεντρικός στόχος της EUSAIR είναι να προωθήσει την οικονομική και κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη στην περιοχή βελτιώνοντας την ελκυστικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη συνδεσιμότητά της. Στο πλαίσιο αυτό, η Στρατηγική αρθρώνεται πάνω σε τέσσερεις (4) θεματικές προτεραιότητες / πυλώνες που αντιπροσωπεύουν βασικές προκλήσεις καθώς και ευκαιρίες οικονομικής και κοινωνικής ευμάρειας για την περιοχή: (1) Γαλάζια Ανάπτυξη, (2) Σύνδεση της Περιφέρειας (δίκτυα μεταφορών και ενέργειας), (3) Ποιότητα του Περιβάλλοντος και (4) Βιώσιμος Τουρισμός. Για τον Πειραιά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πρώτος πυλώνας, που βασικό στόχο έχει, την προαγωγή της καινοτομικής ναυτιλιακής και θαλάσσιας ανάπτυξης με την προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας στη Γαλάζια Οικονομία.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Forum παρουσιάστηκαν η πρόοδος και τα επιτεύγματα της στρατηγικής EUSAIR και προωθήθηκε η ενίσχυση του δικτύου και των εταιρικών σχέσεων εντός της Αδριατικής και του Ιονίου.

Υπουργοί από τις οκτώ χώρες της EUSAIR, Επίτροποι και εκπρόσωποι άλλων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιφερειακοί και τοπικοί εκπρόσωποι και βασικοί υλοποιητές της Στρατηγικής, ήταν μεταξύ των ομιλητών του Φόρουμ, το οποίο συμπλήρωσαν πολυάριθμες θεματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.