Για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις μίλησε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας με το θέμα της ανομίας, αλλά και των απειλών που ο ίδιος δέχθηκε από ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα».

Η αντιμετώπιση του «Ρουβίκωνα» και της ανομίας είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης, την οποία η κυβέρνηση δεν επιδεικνύει, δήλωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ΝΔ να αναθεωρήσει στο μέλλον τον ποινικό κώδικα, ώστε να τιμωρούνται συστηματικές ενέργειες που ζημιώνουν την χώρα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως οι ηγέτες και τα μέλη του «Ρουβίκωνα» είναι γνωστά, καθώς αναρτούν μηνύματα και απειλές στο Facebook.

Αντιπαρέβαλε την αντιμετώπιση των αντιεξουσιαστών στην Τήνο, όπου δύναμη 10 αστυνομικών συνέλαβε τους δράστες εισβολής, με αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα, όπου μετά από επεισόδια έξω από την Βουλή οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι εκλογές έπρεπε να έχουν ήδη γίνει, σημειώνοντας ότι αν είχαν γίνει το 2016 όπως ζητούσε το κόμμα του, σήμερα δεν θα ήμασταν στην κατάσταση που είμαστε και με τις δεσμεύσεις που ψήφισε η κυβέρνηση. «Τον κ. Τσίπρα τον έχω ικανό να πάει στη ΔΕΘ, να φορέσει γραβάτα, να εξαγγείλει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και να πει ότι δεν θα εφαρμόσει τις περικοπές συντάξεων που ο ίδιος ψήφισε. Έταξε τα πάντα όταν ήξερε ότι θα γίνει κυβέρνηση, δεν θα τάξει τα πάντα τώρα που ξέρει ότι θα χάσει;» τόνισε.

Σχετικά με την οικονομία, ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να δεσμευθώ δημόσια για τίποτα για το οποίο δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι μπορώ να εφαρμόσω την επόμενη μέρα. Μια κυβέρνηση που θα κάνει μεταρρυθμίσεις επειδή πραγματικά τις πιστεύει, θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτεί τον στόχο των πλεονασμάτων» ξεκαθάρισε.

Για το Δημόσιο και τα περί απολύσεων, έκανε λόγο για fake news, καθώς ο ίδιος ποτέ δεν μίλησε για απολύσεις. Επανέλαβε ότι η αναλογία 1 προς 5 ισχύει και θα το τηρήσει, στη συνέχεια όμως θα πρέπει να γίνονται προσλήψεις εκεί που υπάρχουν ανάγκες.

Για την ΠΓΔΜ επανέλαβε ότι το «Ίλιντεν» ήταν η χειρότερη δυνατή εξέλιξη, ενώ σε ερώτηση για το τι θα έκανε ο ίδιος ως πρωθυπουργός σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο και κληθεί ο ίδιος να «πιάσει το θέμα από το σημείο που το άφησαν».

«Ζήσαμε 20 χρόνια με αυτή την εκκρεμότητα, μπορούμε να ζήσουμε 1-2 χρόνια ακόμα. Θα δεχθώ λύση όταν αυτή θα είναι η συμφέρουσα» τόνισε.