Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στον Σαρωνικό σε ό,τι αφορά τη ρύπανση από πετρελαιοειδή και σε ό,τι αφορά το θαλασσινό νερό. Ο κόσμος μπορεί να κολυμπάει, όπου κολύμπαγε και πριν το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη 2», δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών) Γιάννης Χατζηανέστης, επισημαίνοντας ότι και το υπουργείο Υγείας έχει άρει την απαγόρευση σε όλες τις περιοχές που υπήρχε.

Έχουμε στείλει την έκθεση με τα αποτελέσματα στα αρμόδια υπουργεία και κάναμε και μία παρουσίαση στη Βουλή στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 27 Απριλίου, αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Εμείς ξεκινήσαμε τις μετρήσεις αμέσως μόλις έγινε το ατύχημα στις 18 Σεπτεμβρίου και η δουλειά μας ολοκληρώθηκε τέλη Μαρτίου. Εξετάσαμε το θαλασσινό νερό, τα ιζήματα και την οικολογική ποιότητα γενικά του Σαρωνικού, αλλά και τους θαλάσσιους οργανισμούς. Σε ό,τι αφορά το θαλασσινό νερό, που ενδιαφέρει και περισσότερο τον κόσμο που ενδιαφέρεται για το κολύμπι, ήδη από το Δεκέμβριο σε όλα τα σημεία, οι συγκεντρώσεις των υδρογονανθράκων είναι φυσιολογικές».

 

Δηλαδή το πρόβλημα που υπήρχε αρχικά, τους πρώτους δύο με τρεις μήνες μετά το ατύχημα στη Γλυφάδα, τον Άγιο Κοσμά και τη Σαλαμίνα, από το Δεκέμβριο και μετά δεν υπάρχει πλέον, αναφέρει ο κ. Χατζηανέστης και συμπληρώνει: «Πολύ μεγάλη επιβάρυνση είχε σημειωθεί στα Σελήνια και στην Κυνοσούρα της Σαλαμίνας, σε κάποιες περιοχές του Παλαιού Φαλήρου, στον Άγιο Κοσμά, τη Γλυφάδα και σε μικρότερη έκταση είχε φτάσει μέχρι το Μαύρο Λιθάρι».