Στο ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 και ιδιαίτερα στην εκπομπή «ΛΟΓΟΣ και ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ» βρέθηκε χτες ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο οποίος αφού τοποθετήθηκε περί παντός επί στητού στη συνέχεια απάντησε και σε ερωτήσεις που έκαναν ακροατές του σταθμού.

 Ο κ. Μώραλης ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όσα υποσχεθήκαμε στον Πειραϊκό λαό θα τα πραγματοποιήσουμε και μέχρι το τέλος της θητείας μας αυτά που εξαρτώνται από εμάς θα έχουν ολοκληρωθεί.  Όσα δεν θα προλάβουμε να τα κάνουμε για άλλους λόγους, που δεν αφορούν εμάς, όπως γραφειοκρατία, δικαστικές εμπλοκές κλπ θα τα δρομολογήσουμε και θα τα υλοποιήσουμε στην επόμενη θητεία μας.  Γιατί στον Πειραιά ήρθαμε για να μείνουμε» και συνέχισε τονίζοντας πως «όλοι μαζί και φυσικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης που είναι και θα είναι πάντα δίπλα μας και βεβαίως θα είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό μας, εάν είναι δυνατόν κάτι τέτοιο λόγω των δικαστικών εμπλοκών που του έχουν φορτώσει.  Αλλά και να μη μπορεί να είναι υποψήφιος θα μας στηρίζει όπως το κάνει μέχρι στιγμής γιατί πάνω από όλα αγαπάει τον Πειραιά και θέλει με κάθε τρόπο να τον βοηθήσει».

Ο κ. Μώραλης υπογράμμισε ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει αποδείξει πως αποτελεί κεφάλαιο για την πόλη και γι αυτό οι Πειραιώτες καταδικάζουν τις μεθοδεύσεις εκείνων που θέλουν να τον κρατήσουν μακριά από το Δήμο και του συμπαρίστανται με όλες τις δυνάμεις τους όπως άλλωστε και ολόκληρος ο συνδυασμός «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ»

Ο κ. Μώραλης είπε ακόμα ότι πρόθεσή του ήταν και παραμένει να διατηρεί χαμηλούς τόνους και να μη δημιουργεί εντάσεις με την αντιπολίτευση γιατί πιστεύει ότι ο Πειραιάς χρειάζεται όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του για να πάει μπροστά αλλά δεν το καταφέρνει πάντα διότι ορισμένοι από την αντιπολίτευση δεν βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση.  Για το λόγο αυτό, όπως είπε, ο νέος νόμος για την Τ.Α., ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», δεν έχει προοπτικές επιτυχίας γιατί επικεντρώνεται στην απλή αναλογική, η οποία για να έχει αποτέλεσμα προϋποθέτει συναίνεση.

Ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι το σημερινό εκλογικό σύστημα δεν είναι δίκαιο και σαφώς η απλή αναλογική είναι δικαιότερη.  Το ζητούμενο όμως δεν είναι η Δικαιοσύνη αλλά η Διοίκηση.  Δηλαδή η ικανότητα και η δυνατότητα να διοικηθούν οι ΟΤΑ.  Αν λοιπόν δεν έχουν διάθεση να συναινέσουν οι δυνάμεις που θα εκλεγούν με την απλή αναλογική θα υπάρχει πλήρης ακυβερνησία στους Δήμους και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Για παράδειγμα, ανάφερε ο Δήμαρχος, ας πάρουμε το Μικρολίμανο.  Αν υπήρχε απλή αναλογική η ανάπλαση που έχει δρομολογηθεί δεν θα γινόταν διότι κάποιοι συνδυασμοί δεν την ψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αλλά και το ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ ενδεχομένως να μη λειτουργούσε γιατί κάποιοι συνδυασμοί δεν είχαν ψηφίσει το 2014 την έκτακτη επιχορήγηση που είχαμε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν περί τους έξι μήνες απλήρωτοι.  Δυστυχώς δεν έχουμε θετικά δείγματα συνεργασίας και εάν δεν ξεπεράσουμε τα κόμματα, τις συγγένειες, τις καταγωγές μας, τις φιλίες μας κλπ δεν πρόκειται να λειτουργήσουμε με την απλή αναλογική.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος, απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών επί συγκεκριμένων θεμάτων είπε τα εξής:

Για το Μικρολίμανο: Στις 16 Μαΐου βγήκε επιτέλους το ΦΕΚ και μέχρι το φθινόπωρο θα έχει εγκατασταθεί εργολάβος.  Για να μην υπάρξουν εμπλοκές, όπως με τον «ΤΟΞΟΤΗ», που καθυστέρησαν την αποπεράτωση κάποιων έργων, μπήκαν πολύ σκληροί όροι στο διαγωνισμό.  Έτσι οι εταιρείες που θα διεκδικήσουν την εργολαβία θα είναι ισχυρές και ικανές να την τελειώσουν στην ώρα της.  Στόχος είναι να αρχίσουν τα έργα τον Ιανουάριο του 2019 και πριν το καλοκαίρι να έχουν ολοκληρωθεί για να μη χάσουν τη σεζόν οι καταστηματάρχες, οι οποίοι περιμένουν το καλοκαίρι για να δουλέψουν.

Για τον Αγ. Διονύσιο: Συμφωνήσαμε να εκτελέσει το έργο η Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει ήδη διαθέσει κονδύλι ύψους 15 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός και να μπει το έργο σε φάση υλοποίησης.  Η περιοχή όμως ήδη θα αρχίσει να ζωντανεύει γιατί από τις 30 του μήνα σε ένα από τα παλαιά κτήρια του Παπαστράτου, στη γωνία Γραβιάς και Μαυρομιχάλη, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως θα μεταφερθεί το εργοστάσιο της Phillip Morris που έχει εξαγοράσει την παλαιά καπνοβιομηχανία και στο οποίο εργάζονται 1400 άτομα περίπου.  Αυτό και μόνο το γεγονός θα δημιουργήσει κίνηση, ζωή και οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή.

Για τα καζάνια του θανάτου: Συμμετείχα στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Περάματος, είπε ο κ. Μώραλης, γιατί ήθελα να δείξω ότι οι Δήμαρχοι του Πειραιά, παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, μπορούμε να είμαστε ενωμένοι μπροστά στα κοινά προβλήματα και να συμπτήξουμε ενιαίο μέτωπο απέναντι σε ότι μας απειλεί.  Πάντως, σημείωσε ο Δήμαρχος, η ιστορία με τις δεξαμενές καυσίμων δεν είναι εύκολη και απαιτεί συνεπείς και αδιάκοπους αγώνες.  Θα πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουμε και ιδιαίτερα οι κάτοικοι, πως αυτά τα πράγματα δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη.  Χρειάζονται χρόνο και υπομονή.

Για την επέκταση του λιμανιού: Υπήρξε συνάντηση με αντιπροσωπεία κατοίκων της Πειραϊκής, υπογράμμισε ο Δήμαρχος, και τους έκλεισα ραντεβού με τον Υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος όμως ξεκαθάρισε ότι υπάρχει συμφωνία και η Κυβέρνηση δε μπορεί να κάνει καμία υποχώρηση αφού την έχει υπογράψει.  Η επέκταση δεν θα γίνει μόνο εάν αυτή είναι και η βούληση της COSCO. Ουσιαστικά, ο κ. Κουρουμπλής ξεκαθάρισε ότι θα γίνει ότι θέλει η COSCO. Πάντως τις επόμενες μέρες θα μιλήσουμε και με αυτήν για το θέμα για δούμε τις απόψεις της.  Ωστόσο, η Υπουργός Τουρισμού, επιμένει να γίνει η επέκταση γιατί θεωρεί ότι θα αποτελέσει τουριστικό αβαντάζ για τη χώρα.  Εμείς όμως, σημείωσε ο Δήμαρχος, πιστεύουμε ότι το λιμάνι πρέπει να το δεχθούμε και με τα αρνητικά του αλλά και με τα θετικά του.  Γιατί είναι αλήθεια ότι από τη συμφωνία παραχώρησης ο Δήμος έχει σημαντικά οφέλη.  Πήρε αρκετές εκτάσεις αλλά θα έχει και σταθερό ετήσιο εισόδημα άνω των 2 έως 3 εκατ. το χρόνο γιατί το ποσό αυτό συνδέεται με το τζίρο του ΟΛΠ που βαίνει αυξανόμενος. Μη τα βλέπουμε όλα μαύρα γιατί δεν είναι. Να βλέπουμε τη πραγματικότητα και βάσει αυτής να κινούμεθα.

Για τα επόμενα έργα: Το Σκοπευτήριο θα γίνει και θα λειτουργήσει πριν το τέλος τις σημερινής θητείας μας. Παράλληλα, όπως είπε ο Δήμαρχος, θα γίνει ένα ακόμα κλειστό γήπεδο μπάσκετ-βόλεϊ στο Ν. Φάληρο.  Έχουν γίνει επαφές με τον Υφυπουργό Αθλητισμού και το θέμα έχει δρομολογηθεί.

Πριν το τέλος του χρόνου, θα γίνει ασφαλτόστρωση και διαμόρφωση πεζοδρομίων στη Τσαμαδού. Επίσης θα γίνουν ασφαλτοστρώσεις των κεντρικών δρόμων και στα 5 Διαμερίσματα.

Παράλληλα, θα πάψει να είναι ερείπιο το εργοστάσιο του Ρετσίνα. Είμαστε σε διαπραγμάτευση με την Εθνική Τράπεζα για να δώσουμε άδεια οικοδόμησης στο τεράστιο αυτό οικόπεδο με αντάλλαγμα να πάρει ο Δήμος κάποιους ορόφους από τα κτήρια που θα κατασκευαστούν.

Εξέλιξη υπάρχει και στο οικόπεδο έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων που χρησιμοποιείτο παλαιοτέρα ως Λούνα- Παρκ με την επωνυμία «Δελφινάκια» στο Ν. Φάληρο. Όπως είπε ο Δήμαρχος, ο εμπρόσθιος χώρος του οικοπέδου γύρω στα 2 στρέμματα, θα απαλλοτριωθεί με χρήματα που έχουν εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του Δήμου αλλά θα γίνει τις επόμενες μέρες και συνάντηση για να υπάρξει διευθετήσει για τον υπόλοιπο χώρο για τον οποίο υπάρχει δικαστική εμπλοκή.

ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Στο μεθεπόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα ξανάρθει το θέμα του Δικαστικού Μεγάρου γιατί δυστυχώς, ενώ ο Δήμος έχει παραχωρήσει εδώ και 4 χρόνια το κεντρικότατο ακίνητο της πρώην Ραλλείου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τις διαδικασίες που του έχουν ζητηθεί από το Κράτος, από πλευράς Κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία αντίδραση προφανώς γιατί δεν υπάρχουν λεφτά.

Εδώ και μήνες, υπογράμμισε ο Γιάννης Μώραλης, έχω στείλει επιστολή στον Υπουργό κ. Κοντονή και του έχω ζητήσει να μας ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το Δικαστικό Μέγαρο και να μας δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ο κ. Κοντονής με αγνοεί.  Είτε δε θέλει να απαντήσει στο Δήμαρχο του Πειραιά για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που στο κάτω κάτω δεν καίει την πόλη αλλά τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και τον δικηγορικό κόσμο, είτε αδιαφορεί. Επειδή όμως η υπόθεση δεν μπορεί να τραβήξει άλλο, είπε ο Δήμαρχος, στο μεθεπόμενο συμβούλιο θα φέρω το θέμα και θα ζητήσω να επανατοποθετηθούν οι παρατάξεις για να δούμε τι θα κάνουμε. Εγώ, σημείωσε, προσανατολίζομαι να προτείνω να αποσύρει ο Δήμος την προσφορά του.

Άλλωστε, πολλοί δημότες έχουν εκφράσει την αντίθεση τους με την κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου στο κέντρο της πόλης.  Εμείς το γνωρίζαμε αυτό αλλά επειδή είχαμε δώσει το λόγο μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θέλαμε να κάνουμε πίσω. Τώρα όμως, που το Υπουργείο δεν μας ξεκαθαρίζει τι θέλει να κάνει δεν έχουμε λόγο να επιμένουμε στην παραχώρηση.

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Είμαι υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του τομέα καθαριότητας, υπογράμμισε ο Δήμαρχος, και το είχα επισημάνει από την αρχή. Όμως είμαι και Δήμαρχος και έχω υποχρέωση να διατηρώ την πόλη μου καθαρή.  Έχω υποχρέωση απέναντι στον κόσμο που πληρώνει και θα κάνω τα πάντα για να είναι ο Πειραιάς καθαρός.  Όταν όμως με ευθύνη άλλων στερούμαι των απαραίτητων εργαλείων για να κάνω τη δουλειά μου, θα κοιτάξω τί άλλο μπορώ να κάνω. Ο τομέας καθαριότητας του Δήμου, τόνισε ο κ. Μώραλης, με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών έχει αποψιλωθεί.

Προσλήψεις δεν μας αφήνουν να κάνουμε, εκείνες που έκανε το Υπουργείο δεν μας καλύπτουν γιατί έγιναν καθυστερημένα και με λάθη, οδηγούς δεν μας έδωσαν γιατί πάλι από λάθος της Αποκεντρωμένης δεν προβλέφθηκαν στον διαγωνισμό και έχουμε μείνει με λιγοστό προσωπικό την ώρα που έρχεται καλοκαίρι και έχουμε και τις άδειες.  Ήρθε και με βρήκε ο Πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ και του είπα ότι αν το Υπουργείο μου εγκρίνει την πρόσληψη 90 διμηνιτών για να βγάλω το καλοκαίρι δεν θα κάνω κάτι άλλο.

Από ότι έμαθα, είπε ο Δήμαρχος, ο Υπουργός απάντησε θετικά στον Πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.  Σε μένα που είμαι ο άμεσα ενδιαφερόμενος και έχω υποβάλλει το αίτημα δεν μου απάντησε…

Ο ΠΥΡΓΟΣ

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, αναφέρθηκε σε ένα ακόμη κτήριο- φάντασμα της πόλης, τον Πύργο του Πειραιά και ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιούλιο θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός, ο οποίος αυτή τη φορά δεν θα είναι άγονος.  Υπάρχει ενδιαφέρον για το κτήριο, τόνισε, και μάλιστα έντονο.  Ο Πύργος του Πειραιά, μετά από 40 χρόνια και πλέον, θα μπει σε φάση αξιοποίησης.

ΟΙ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Στην αρχή της συνέντευξής του ο Δήμαρχος είχε πει ότι ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ» δίνει προτεραιότητα στον εκλογικό νόμο ενώ παραβλέπει τις χτυπητές αδυναμίες της Διοίκησης που προκαλούν τρομακτικές δυσλειτουργίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε δύο παραδείγματα που αναδείχθηκαν από ερωτήσεις ακροατών, οι οποίοι ζητούσαν να μάθουν γιατί δεν υπάρχει αναψυκτήριο στο πάρκο «ΔΗΛΑΒΕΡΗ» και γιατί δεν μπήκαν φέτος ξαπλώστρες και ομπρέλες στην πλαζ της Φρεαττύδας.

Όπως είπε ο κ. Μώραλης, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είχε κάνει ένα κυλικείο στο πάρκο «ΔΗΛΑΒΕΡΗ» και είχε προχωρήσει σε ένα διαγωνισμό για τη λειτουργία του, ο οποίος απέβη άγονος.  Η νέα Δημοτική Αρχή, με το που ανέλαβε καθήκοντα, ζήτησε και πάλι άδεια για να λειτουργήσει κυλικείο στο χώρο αλλά το ΚΑΣ αντέδρασε και η άδεια δεν δόθηκε επειδή το εργοστάσιο είναι διατηρητέο.  Τώρα πως μπορεί ένα κυλικείο να απειλήσει ένα διατηρητέο κτήριο ας μας το πει το ΚΑΣ. Εμείς, συνέχισε ο Δήμαρχος, θα επιμείνουμε και στο τέλος θα την πάρουμε την άδεια. Αλλά εάν είναι να χρειαζόμαστε πέντε και δέκα χρόνια για να λειτουργήσουμε ένα κυλικείο σε ένα πάρκο, τότε αντιλαμβάνεστε σε πια χώρα ζούμε.

Όσο για την Φρεαττύδα, το Κράτος παραχώρησε τη λειτουργία των ακτών στους Δήμους, χωρίς όμως να προβλέπει, όπως πάντα, τους ανάλογους πόρους.  Για να λειτουργήσει, όμως, ο Δήμος μια πλαζ, πρέπει να προσλάβει ναυαγοσώστη. Η σχετική διάταξη εξεδόθη από το Υπουργείο στις 4 Απριλίου! Οπότε η πλαζ είναι δύσκολο να λειτουργήσει φέτος γιατί δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες. Πότε θα γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού, πότε θα γίνει ο διαγωνισμός, πότε θα εκδοθούν οι τελικοί πίνακες μετά τις ενστάσεις κλπ. Καλά Χριστούγεννα δηλαδή…

Όταν λοιπόν, κατέληξε ο Δήμαρχος, ένας Δήμος δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του για να ανοίξει ένα κυλικείο, για να προσλάβει ένα ναυαγοσώστη, για να κάνει δύο-τρία απλά πράγματα που αλλού θεωρούνται αυτονόητα που πάμε;

ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ

 Τέλος ο Δήμαρχος απαντώντας σε ερώτηση για το γήπεδο του Εθνικού, τόνισε ότι έχει κάνει πρόταση στον Πρόεδρο του Συλλόγου, τον κ. Καρυδόπουλο, να παραχωρήσει ο Δήμος 30 στρέμματα στο Σχιστό προκειμένου να γίνει εκεί το γήπεδο της ομάδας.

Στο ΣΕΦ ο χώρος ήταν μικρός, δεν μπορούσε να παραχωρηθεί άλλος χώρος για να γίνει μεγαλύτερη εξέδρα, ενώ στο Σχιστό μπορεί να γίνει μια ολόκληρη ποδοσφαιρική πολιτεία για να έχει ο Εθνικός ένα πραγματικά καλό γήπεδο και να κάνει άνετα τη δουλεία του. Τα επιμέρους προβλήματα, είπε ο Δήμαρχος, όπως είναι η συγκοινωνία κλπ, όταν γίνει το γήπεδο θα βρεθεί τρόπος να λυθούν. Το σημαντικό είναι να γίνει το γήπεδο.

Όσον αφορά το γήπεδο, που έχει εξαγγελθεί να γίνει στην Φαλήρου, στο παλιό αμαξοστάσιο των λεωφορείων που ανήκει στο Δήμο, ο κ. Μώραλης είπε πως ο Δήμος έχει αποφασίσει να παραχωρήσει την έκταση για να γίνει γήπεδο 11×11, αλλά η συμφωνία προβλέπει ότι το γήπεδο θα το κατασκευάσει ο Ολυμπιακός.  Κατά συνέπεια, περιμένουμε πότε θα μας πει ο Ολυμπιακός, ή πότε θα επιλέξει ο κος. Μαρινάκης το χρόνο για να γίνει το γήπεδο.