«H καθιέρωση της Αττικής σε θαλάσσιο τουριστικό προορισμό διεθνούς εμβέλειας και απήχησης, αποτελεί για την Περιφέρεια Αττικής στρατηγική επιλογή», τόνισε η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, κηρύσσοντας την έναρξη του 17ου East Med Yacht Show που θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου, στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά.

Μια επιλογή διευκρίνισε που στηρίζεται στη στρατηγική μέθοδο των συνεργειών με όλους τους φορείς που μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση της γαλάζιας οικονομίας, στην Αττική και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, μέσα από την αξιοποίηση της πολιτιστικής και ναυτικής παράδοσης, «δύο δυνατά συγκριτικά πλεονεκτήματα και πολύτιμους σύμμαχους στην κοινή μας προσπάθεια με τους δήμων και τους αρμόδιους φορείς να κερδίσουμε το στοίχημα του θαλάσσιου τουρισμού».

Η περιφερειάρχης σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό «η Περιφέρεια για άλλη μια χρονιά έθεσε υπό την αιγίδα της το Ναυτικό Σαλόνι Πειραιά East Med Yacht Show», μια κορυφαία έκθεση που διοργανώνεται από την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) και τον Δήμο Πειραιά, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) και τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών 'Ανευ Πληρώματος (ΣΙΤΕΣΑΠ).

Η περιφερειάρχης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Αττική η οποία διαθέτει «κρίσιμες προϋποθέσεις», όπως είναι η «εξαιρετική ακτογραμμή και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, που μπορούν να την καταστήσουν αναντικατάστατο προορισμό».

Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αποτελέσει «ισχυρό χαρτί ο κλάδος του γιώτινγκ». Έστω κι αν τα περασμένα χρόνια χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες σε σχέση με τις ανταγωνιστικές γειτονικές χώρες. Σήμερα κάνουμε αγώνα δρόμου για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Και το επιχειρούμε με την προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών, των μαρινών και των καταφυγίων για την ασφαλή πρόσδεση, τον ελλιμενισμό και εφοδιασμό των σκαφών όλων των τύπων και με στόχο την τόνωση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Αττικής. Δηλαδή τον συνδυασμό του γιώτινγκ και του θαλάσσιου τουρισμού με τον πολιτιστικό τουρισμό, τις επισκέψεις στους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, σε μουσεία και μνημεία, σε όλη την Αττική αλλά και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Χώρους που βρίσκονται πολύ κοντά στα σημεία ελλιμενισμού των σκαφών.