Θερμή υποδοχή, με συνθήματα, συγκεντρώσεις και πορείες, ετοιμάζουν οι κάτοικοι της Λέσβου στον πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέπτεται το νησί για το 14ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο βορείου Αιγαίου. Την τελευταία φορά που πήγε ο πρωθυπουργός στη Λέσβο ήταν τον Απρίλιο του 2016, ενώ είχαν προηγηθεί άλλες δύο επισκέψεις τον Οκτώβριο του 2015, και τον Νοέμβριο του 2015,  όταν η κατάσταση  με τις ροές προσφύγων από την Συρία και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους είχε φτάσει στο απροχώρητο.

Τότε, επισκέφθηκε τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μοίραζε υποσχέσεις τόσο στους ίδιους, όσο και στους κατοίκους του νησιού, ότι όλα είναι υπό έλεγχο και ότι μέσα από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης η Ευρώπη θα δείξει το αληθινό της πρόσωπο.

Η θερμή υποδοχή ωστόσο που ετοιμάζουν οι κάτοικοι του νησιού έχει να κάνει ακριβώς με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα, τρία χρόνια μετά, στο νησί τους με τους πρόσφυγες να έχουν και πάλι «βουλιάξει» το νησί, ενώ όχι μόνο να μην έχει αλλάξει τίποτα στις συνθήκες διαβίωσής τους, αλλά τα πράγματα να έχουν γίνει χειρότερα.

Συμπλοκές, βία ακόμη και αιματηρά επεισόδια μεταξύ προσφύγων, καταστροφές και ζημιές στα κέντρα φιλοξενίας είναι οι χαρακτηριστικές εικόνες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού, σχεδόν καθημερινά.  

Φρούριο η Λέσβος
Ο πρωθυπουργός αυτή τη φορά όμως όχι μόνο δεν θα επισκεφθεί τα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων, δεν θα φωτογραφηθεί περιχαρής με πρόσφυγες να τους σφίγγει το χέρι και δεν θα μοιράσει δώρα στα παιδιά τους, αλλά φρόντισε να «κρυφτεί» αφού πουθενά στο πρόγραμμά του δεν υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη σε hot spot.

Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά έχει λάβει τα μέτρα του, απέναντι στους οργισμένους νησιώτες που έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις για όσα… ήταν δίκαιο και δεν έγιναν πράξη ποτέ, παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού. Από κοντά βεβαίως και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά...

Η Λέσβος έχει μετατραπεί σε φρούριο για την προστασία του Αλέξη Τσίπρα, ενώ έχουν επιστρατευθεί δυνάμεις από όλη την Ελλάδα και από σχεδόν όλες τις υπηρεσίες. Από την Αθήνα έχουν μεταβεί επτά διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ δυνάμεις έχουν φτάσει στη Μυτιλήνη και από τη Θεσσαλονίκη, τη Λήμνο, τη Χιο κ.α.

Στο νησί έχει μεταβεί ακόμα και κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, άνδρες της Ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ομάδα του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Λόγω Τουρκίας, δε, και προκειμένου να προστατευθούν οι επικοινωνίες του πρωθυπουργού στο νησί έχει μεταβεί και κλιμάκιο της ΕΛΑΣ που ασχολείται με τις τηλεπικοινωνίες.

Παρά την πρωτοφανή σε μέγεθος κινητοποίηση, από την ΕΛΑΣ υποστηρίζουν ότι τα παραπάνω εντάσσονται στα συνήθη μέτρα που λαμβάνονται σε όλες τις επισκέψεις του πρωθυπουργού. Στις εργασίες του αναπτυξιακού συνεδρίου δεν θα συμμετέχουν ούτε οι επαγγελματικοί, ούτε οι επιστημονικοί φορείς αλλά ούτε και ο δήμος Σάμου.

«Δεν μπορεί να μιλάμε για την ανάπτυξη όταν η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τα νησιά του Αιγαίου που να στηρίζει εν τοις πράγμασι την ανάπτυξη αυτή. Μας αυξάνουν το το ΦΠΑ και εφαρμόζουν και το τέλος διαμονής». Ο κ. Μυρσινιάς αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας ότι «δεν υπάρχει πρόθεση αποσυμφόρησης του νησιού από τον υπερβάλλοντα αριθμό μεταναστών και προσφύγων», ενώ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ένα συλλαλητήριο την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού την Πέμπτη.  

Στη Χίο αποφασίστηκε απεργία και κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων, συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου και μετάβαση εκπροσώπων των φορέων της Χίου στη Λέσβο για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα  

Η περιοδεία του πρωθυπουργού θα ξεκινήσει από τη Λήμνο. Το πρωί θα επισκεφθεί το Δημαρχείο στη Μύρινα, όπου θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην 130ή Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.  

Στις 12:00 ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου στο Λιβαδοχώρι Λήμνου.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Λέσβο, στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου «Στο Πλευρό των Νησιών-Στο Ύψος των Ανθρώπων» για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση των Νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Στις 18:00 θα γίνει σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο 14ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Πραγωγική Ανασυγκρότηση και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού θα γίνει στις 19:30, στο Αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.