Γενικός ξεσηκωμός επικρατεί στις τάξεις των αγροτών που με κάθε μέσο ετοιμάζουν τη μαζική κάθοδό τους την Παρασκευή στην Αθήνα. Στο άλλο "στρατόπεδο", αυτό της Κυβέρνησης, επικρατεί ανησυχία για το φόβο επεισοδίων αλλά και κατάληψης του κέντρου της Αθήνας από αγροτικά οχήματα.

Η εντολή στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφής: Δεν θα φτάσει κανένα τρακτέρ στο Σύνταγμα! Και για τον λόγο αυτόν έχει εκπονηθεί ήδη ένα σχέδιο αποτροπής της καθόδου των αγροτών με τρακτέρ στην Αθήνα, είτε από την στεριά είτε από την θάλασσα! Αυτό σημαίνει ότι η αστυνομία, και όχι μόνο η Τροχαία, θα απαγορεύσει την κάθοδο των τρακτέρ, είτε από τα διόδια Σχηματαρίου και Αφιδνών, είτε από τα λιμάνια.

Το βάρος του σχεδίου αυτού, υποτίθεται ότι έχει εκπονηθεί από την Τροχαία, αλλά όλο το βάρος είναι βέβαιο ότι θα πέσει στις κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας - αν αυτό χρειαστεί και μάλιστα ίσως να έχουν ήδη ζητηθεί ενισχύσεις από την επαρχία!

Κλούβες των ΜΑΤ θα βρίσκονται σε επιφυλακή, όπως και άλλες αστυνομικές υπηρεσίες. Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συντονιστικών οργάνων των αγροτών, περίπου 15.000 - 20.000 αγρότες. Έτσι, το κέντρο της πρωτεύουσας την Παρασκευή θα θυμίζει φρούριο.

***Διαβάστε το σχετικό θέμα που σας είχαμε γράψει προ ημερών: "Απόβαση" στον Πειραιά από τους αγρότες της Κρήτης

Απόβαση των Κρητικών

Ραντεβού στο λιμάνι της Σούδας στις 07:00 το απόγευμα της Πέμπτης δίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής για να δώσουν το "παρών" στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Παρασκευής στην Αθήνα.

Αυτό σημαίνει πως οι Κρητικοί θα περάσουν πρώτα από τον Πειραιά, για να κατευθυνθούν στο Σύνταγμα. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι Αρχές θα μπορούν να συγκρατήσουν την τεράστια μάζα των εξαγριωμένων - για τις αποφάσεις της Κυβέρνησης - αγροτών στο να μην απαντήσουν στις "υποδείξεις" των ΜΑΤ και ζήσουν πάλι οι Πειραιώτες σκηνές του 2009. Φεβρουάριος μήνας ήταν και τότε, με τους Κρητικούς να έρχονται σε μάχες σώμα με σώμα με τα ΜΑΤ και το λιμάνι του Πειραιά (από τον Άγιο Διονύσιο - σ.σ. που είναι τα "Κρητικά" - μέχρι την Ακτή Μιαούλη) να είναι αποκλεισμένο για μέρες και να θυμίζει πεδίο μάχης.

Δακρυγόνα και χημικά από τη μία και τρακτέρ και κατσούνες (κρητικές μαγκούρες) από την άλλη, είναι εικόνες που δεν πρέπει να επαναληφθούν! Αυτό φυσικά εναπόκειται τόσο στη συμπεριφορά των αγροτών και κατά πόσο μπορέσουν να κρατήσουν τη ψυχραιμία τους - από τη στιγμή που διαμαρτύρονται για τα δικαιώματά τους - όσο και από τη στάση των δυνάμεων της αστυνομίας, οι οποίεςκαλούνται να τηρήσουν την τάξη...

Όπως έγινε γνωστό, το εισιτήριο του πλοίου για όσους θέλουν να ταξιδέψουν είναι με επιστροφή 20 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, Μανούσος Σταυριανουδάκης, τόνισε ότι είναι πιθανόν το ενδεχόμενο στο πλοίο να μπουν και ορισμένα αγροτικά οχήματα.

Ωστόσο ακριβής εικόνα για τον αριθμό των αγροτών που θα μετακινηθούν στην Αθήνα, καθώς και για τον αριθμό των οχημάτων θα υπάρχει την Πέμπτη.

Την πρόθεσή τους να κατέβουν στην Αθήνα έχουν εκδηλώσει και αγρότες από άλλα νησιά, όπως η Κέρκυρα. Το σχέδιο της Αστυνομίας σ' αυτή την περίπτωση προβλέπει "εγκλωβισμό" των τρακτέρ στα λιμάνια.

Τα άλλα μπλόκα της Αστυνομίας θα είναι στα διόδια των Αφιδνών, της Ελευσίνας, στον Άλιμο, στο Παλατάκι Χαϊδαρίου και στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής.

Ζώνη ασφαλείας θα  υπάρχει και στους Στύλους του Ολυμπίου Διός,. Όσοι αγρότες έρθουν στην Αττική με λεωφορεία ,η εντολή που έχει δοθεί είναι να σταθμεύσουν τα λεωφορεία στη Λεωφόρο Αθηνών και στο Τάε Κβον Ντο.

Ετοιμάζουν απόβαση στον Πειραιά οι αγρότες από την Κρήτη - Κεντρική Εικόνα

Τι λέει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Σταύρος Μπαλάσκας, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να μην πειθαρχίσουν αστυνομικοί των ΜΑΤ στην περίπτωση που λάβουν εντολή να σταματήσουν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα την Παρασκευή.

Όπως επεσήμανε, το 20% των ανδρών που υπηρετούν στα ΜΑΤ είναι παιδιά αγροτών, είναι παιδιά ηλικίας από 19 έως 27 ετών και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που τους δοθεί η διαταγή να σταματήσουν τους αγρότες. "Είναι πρόβλημα για τους αστυνομικούς να βρεθούν αντιμέτωποι με λαϊκές μάζες, οι οποίες έχουν δίκιο", τόνισε ο κ. Μπαλάσκας.

Παράλληλα, ο κ. Μπαλάσκας τόνισε ότι άγνωστο "αν θα πειθαρχήσουν πολλοί αστυνομικοί στην εντολή της Παρασκευής". Μάλιστα υπενθύμισε πως σε παλιότερες κινητοποιήσεις των αγροτών, όταν η τότε Κυβέρνηση φοβήθηκε πως τα ΜΑΤ θα πετάξουν κάτω τα γκλοπ και τις ασπίδες, αποφάσισε να ξεφουσκώσουν τα λάστιχα των τρακτέρ.