Η ελπίδα λένε πεθαίνει τελευταία αλλά ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να την αδράξει. Ήταν ηλίου φαεινότερο πως δεν μπορούσε και δίκαια αποκλείστηκε από τη Ζαλγκίρις στη σειρά των πλέι οφ της Ευρωλίγκας. Οι Λιθουανοί επικράτησαν στο 4ο ματς της σειράς στο Κάουνας με 101-91 και προκρίθηκαν στο Final 4 του Βελιγραδίου σημειώνοντας μία ιστορική επιτυχία για την ομάδα τους, καθώς η τελευταία τους ήταν το 1999 όταν και κατέκτησαν την Ευρωλίγκα με τον Γιόνας Καζλάουσκας στον πάγκο.

Ο Ολυμπιακός, που δεν είχε στο 4ο ματς τον Πρίντεζη, όντας λαβωμένος από τραυματισμούς αλλά και μην μπορώντας να αναχαιτίσει το παιχνίδι και τα plays της Ζαλγκίρις έβγαλε μία εικόνα στη σειρά που σίγουρα δεν του άξιζε με βάση αυτήν να προκριθεί. Ο αποκλεισμός είναι επίπονος, στεναχώρησε τους πάντες και σαφέστατα θα ληφθεί υπ’όψιν στις όποιες αλλαγές είναι να γίνουν το καλοκαίρι. Τώρα, πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια του και να επικεντρωθεί στον τελευταίο του στόχο που είναι το πρωτάθλημα για να «σωθεί» η χρονιά.  

«ΚΛΕΙΔΙ»: Αυτή τη φορά τα τρίποντα «σκότωσαν» τον Ολυμπιακό. Η Ζαλγκίρις ήταν εύστοχη από το ξεκίνημα, είχε καλό passing game και έβγαλε πολλά ελεύθερα σουτ τα οποία εκμεταλλεύτηκε. Άλλωστε μιλάμε για την 3η πλέον εύστοχη ομάδα στην Ευρωλίγκα.

MVP: Ο Εντγκάρας Ουλανόβας ήταν το κλειδί της Ζαλγκίρις στο 4ο ματς, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά. Έδωσε σκορ και αέρα διαφοράς όποτε χρειάστηκε ενώ και αμυντικά έπαιξε κομβικό ρόλο.

ΟΣΚΑΡ Β΄ΡΟΛΟΥ: Στον Βασίλιε Μίτσιτς. Ξεκίνησε το ματς με 3/3 τρίποντα κόβοντας τα πόδια των «ερυθρόλευκων» ενώ έκανε σε όλη τη σειρά δύσκολη τη ζωή του Σπανούλη.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ: Τρομερά τα ποσοστά ευστοχίας τα Ζαλγκίρις. Σαφέστατα έχει ευθύνη σε αυτά και ο Ολυμπιακός.  

ΣΕ ΚΑΚΗ ΜΕΡΑ: Όλοι… Ποιον να ξεχωρίσεις από όλο αυτό;

Η ανάλυση του αγώνα:

Η Ζαλγκίρις ξεκίνησε με δύο σουτ των Πάνγκος και Γιανκούνας ωστόσο ο Ρόμπερτς και πάλι είχε πατήσει καλά το παρκέ της Zalgirio Arena. Με 5 πόντους έφερε το ματς στα ίσα, με τον Ολυμπιακό στην άμυνά του να βγάζει τον Μακλίν βοήθεια στον Μίτσιτς που προσπαθούσε και πάλι να ποστάρει τον Σπανούλη, αλλά και τον Παπανικολάου βοήθεια στον Μακλίν για το μαρκάρισμα του Ντέιβις. Η Ζαλγκίρις από την άλλη με ψηλά κορμιά είχε τον Ουλανόβας στον Τιλί στις αλλαγές στην άμυνα και τον Γιανκούνας στον Μακλίν. Ο Ολυμπιακός μπλέχτηκε στην επίθεση, έχασε δύο μπάλες και με πάσινγκ γκέιμ και σουτ από την αδύναμη πλευρά ο Μίτσιτς με 2 τρίποντα έκανε το 14-8. Ο Πάνγκος συνέχισε να κάνει ζημιά στον Ολυμπιακό, με ντράιβ, με σουτ (10 πόντους με 2/2 δίποντα και 2/3 τρίποντα) ωστόσο ο Σπανούλης συνεργάστηκε με τον Παπανικολάου που πήρε γκολ φάουλ για το 21-13. Το καλό νέο ήρθε στο 2ο φάουλ του Ντέιβις, το κακό στο 2ο του Παπανικολάου. Από νωρίς δούλεψε το ροτέισον, με Μιλουτίνοφ, Γουίλτζερ, Στρέλνιεκς και Παπαπέτρου με τον Ρόμπερτς να βρίσκει στη ρακέτα τον Καναδό για το 21-16 ο οποίος μάλιστα μάτσαρε με τον Ουάιτ. Μόλις μπήκε ο Γιανκούνας άμεση απάντηση με Τιλί που στις αλλαγές έπεφτε πάνω στον Ντέιβις. Ο Ολυμπιακός έχασε δύο λέι απ (με Στρέλνιεκς και Μιλουτίνοφ), ωστόσο ο Λετονός και ο Παπαπέτρου με σουτ στη λήξη μείωσαν σε 23-22, στη λήξη της 1ης περιόδου.  

Η Ζαλγκίρις ξεκίνησε στο 2ο δεκάλεπτο με τρία γκαρντ τον Ουλανόβας στο 4 και Καβαλιάουσκας στο 5. Ο Μιλουτίνοφ έβγαλε άκρη απέναντι σε δύο αντιπάλους, ο Στρέλνιεκς ευστόχησε σε τρίποντο ωστόσο ο Ούντιχτ έκανε την γνώριμη αθόρυβη δουλειά με σουτ από μέση απόσταση για το 29-24. Καβαλιάουσκας και Γιανκούνας έκαναν ζημιά και πάλι στη ρακέτα και ο Ούντριχτ με τον γνωστό τρόπο ανέβασε στο 35-27. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήγε στη συνέχεια με Παπαπέτρου, Γουίλτζερ και Τιλί στο 5 ο Σφαιρόπουλος για να «ματσάρει» τους Ουλανόβας, Γιανκούνας και Ντέιβις, ωστόσο οι «ερυθρόλευκοι» δέχτηκαν δύο τρίποντα από Μιλάκνις και Ουλανόβας (ελεύθερα) και 8-0 σερί γενικά για το… 43-27. Το επιμέρους της Ζαλγκίρις ήταν 20-5 στο 2ο δεκάλεπτο. Ο Σπανούλης με ντράιβ έλυσε τον γόρδιο δεσμό, ενώ μείωσε ο Μκαλίν με βολές σε 48-35. Ο Μίτσιτς έκανε τη ζημιά και πάλι (9 πόντους με 3/3 τρίποντα) από την κορυφή. Κλειδί της σειράς ο Σέρβος ενώ ο Ολυμπιακός είχε χάσει το μυαλό του. Λάθος του Παπανικολάου αντί να πασάρει στον ελεύθερο Γουίλτζερ δίπλα ενώ στην τελευταία επίθεση γλίστρησε ο Σπανούλης. 51-37 σκορ 2ης περιόδου με 28-15 επιμέρους.  

Ο Ντέιβις σε… αντιγραφή του προηγούμενου παιχνιδιού, μπήκε δυνατά στο 3ο δεκάλεπτο και δύο φορές κέρδισε τον Παπανικολάου για το 55-40. Τιλί και Ρόμπερτς στη συνέχεια με τρίποντα, κράτησαν τον Ολυμπιακό, ενώ ο Αμερικανός γκαρντ κατάφερε και ένα κλέψιμο, αλλά γενικότερα η άμυνα δεν κράταγε. Ο Πάνγκος σκόραρε με φλόουτερ και ο Ντέιβις με βολές ύστερα από… μπάλα που έμοιαζε χαμένη. Παπανικολάου και Γουίλτζερ (τρίποντο) μείωσαν σε 59-48, αλλά ο Ολυμπιακός πλήρωνε την περιφερειακή άμυνα αυτή τη φορά καθώς ο Ουλανόβας με δύο τρίποντα (2/3) ανέβασε στο 65-48. Ο Παπανικολάου είχε ένα τρίποντο ακόμα, αλλά οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Όχι μόνο η άμυνα δεν κράταγε, αλλά ο Μιλουτίνοφ έχασε καλάθι από κάτω και έκανε και φάουλ στη συνέχεια για το -20 (71-51). Η Ζαλγκίρις είχε τον απόλυτη έλεγχο (24-16 τα ριμπάουντ), έκανε ότι ήθελε το Ολυμπιακό και ο Ουλανόβας με 5 πόντους ακόμα (πάλι στο ντράιβ τον Παπανικολάου) και τρίποντο (11/18 σύνολο οι Λιθουανοί με 61% ευστοχία) ανέβασαν σε 76-53 στο 28΄, ενώ με το 8ο επιθετικό τους απάντησαν στο τρίποντο του Στρέλνιεκς για το 78-56 (27-19 επιμέρους) με το οποίο έκλεισε το 3ο δεκάλεπτο.    

Το τέταρτο δεκάλεπτο ήταν… πραγματικά μαρτύριο. Δεν μπορούσε να αλλάξει κάτι και άπαντες περίμεναν απλά τη λήξη. Οι Λιθουανοί να πανηγυρίσουν και οι πειραιώτες να σκεφτούν τα λάθη τους, τρόπους βελτίωσης και την επόμενη μέρα. Ο Στρέλνιεκς με γκολ φάουλ και ο Γουίλτζερ με τρίποντο κατέβασαν τη διαφορά σε 83-71 και 86-73 στη συνέχεια, αλλά Πάνγκος και Ουάιτ με τρίποντο έκανε το 91-76, με 3 λεπτά να απομένουν για τη λήξη. Ο Ολυμπιακός με τους Παπανικολάου και Σπανούλη κατάφερε να μειώσει σε 93-84 αλλά με 1.14 να απομένει για τη λήξη. Στα 40΄΄ ο Σπανούλης με βολές σε 93-86, με τους δύο πάγκους να έχουν πάρει από μία τεχνική ποινή πιο πριν και στη συνέχεια, μετά το φάουλ που δόθηκε πάνω στον Πάνγκος, Τόμιτς και Γιασικεβίτσιους τσακώνονταν μπροστά από τη γραμματεία. Πήρε τεχνική ποινή και ο Παπανικολάου και αποβλήθηκε με το σκορ να γίνεται μετά από όλα αυτά 98-86. Τελικό σκορ 101-91 και η Ζαλγκίρις στο Final 4.

Τα Δεκάλεπτα: 23-22, 51-37, 78-56, 101-91.