Την απροσδόκητη επίθεση όχι της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του Κινήματος Αλλαγής αλλά της... ΕΡΤ δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνέντευξη που έδωσε ο τελευταίος στους Financial Times, επιβεβαιώνοντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ για «διαζύγιο» κυβέρνησης Τσακαλώτου. Στη συνέντευξη, ο υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει στρατηγική μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για μετά τη λήξη του προγράμματος προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αποστολές μεταμνημονιακής παρακολούθησης της ΕΕ θα είναι πιθανόν πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που συνηθίζονται για τις χώρες που έχουν βγει από προγράμματα στήριξης. «Πιθανόν να είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο».

Αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι δεν άρεσε στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ οι οποίοι άσκησαν δριμεία κριτική στον υπουργό Οικονομικών. Την αρχή έκανε ο Σωτήρης Καψώχας συσχετίζοντας τις δηλώσεις του υπουργού με την παρουσία Γιούνκερ στην Αθήνα και τα θετικά, κατά τη γνώμη του μηνύματα που εκπέμφθηκαν, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενδεχομένως να εκφράζει διαφορετική γραμμή από εκείνη της κυβέρνησης. Πρόσθεσε δε ότι ο υπουργός είναι και στέλεχος των «53+» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.


Έφτασε μάλιστα στο σημείο να αναρωτηθεί αν έχει δίκιο ο υριάκος Μητσοτάκης, που υπογραμμίζει ότι η έξοδος από το μνημονιακό καθεστώς δεν θα είναι είναι «καθαρή», ενώ προσέθεσε ακόμη ότι «κακώς κατηγορούμε τον Στουρνάρα», τονίζοντας ότι, εάν ισχύουν τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος περί επιτροπείας και εκθέσεων προόδου για την Ελλάδα από τους ελεγκτές των δανειστών σε τριμηνιαία-τετραμηνιαία βάση, τότε αυτό θα είναι κάτι χειρότερο ακόμα και από την προληπτική γραμμή στήριξης!

Η σπασμωδική αυτή κίνηση της ΕΡΤ έρχεται να ενισχύσει το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ για επικείμενο διαζύγιο της κυβέρνησης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα. Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ της Ελένης Καλογεροπούλου ο υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο απέναντι στον πρωθυπουργό, ο οποίος το καλοκαίρι του 2015 πήρε τη µεγάλη απόφαση να συµβιβαστεί προκειµένου η χώρα να µη βρεθεί εκτός Ε.Ε. Επιθυµεί, δηλαδή, να βρεθεί µέσα στη φωτογραφία την ηµέρα που ο Αλ. Τσίπρας από το Καστελλόριζο θα σηµάνει τη λήξη της µνηµονιακής εποχής. Γι' αυτό και ο τελευταίος σχεδιάζει την αποκαθήλωσή του, καθώς οι αφορµές που του δίνονται είναι πολλές.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το τελευταίο διάστηµα εµφανίζεται να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες ερήµην του Μεγάρου Μαξίµου, καθώς, όπως φαίνεται, επιθυµεί να καταγραφεί ως ο υπουργός που δροµολόγησε τις διαδικασίες για το χρέος και τη µεταµνηµονιακή εποχή της χώρας.

Όπως λέγεται, ο υπουργός Οικονοµικών φοβάται ότι στον επόµενο ανασχηµατισµό -όποτε και αν γίνει αυτός- ο πρωθυπουργός θα τον αντικαταστήσει, στέλνοντας έτσι µήνυµα στην κοινωνία ότι έβγαλε από την κυβέρνησή του τον υπουργό που εφάρµοσε τα µνηµονιακά µέτρα, ιδιαίτερα εάν οι εταίροι µας επιµείνουν τα µέτρα του 2019 και του 2020 να έρθουν νωρίτερα. Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς το στέλεχος των «53+» επιθυµεί να παίξει ρόλο και την επόµενη ηµέρα των μνηµονίων. Προφανώς, λένε αυτοί που τον γνωρίζουν, ο ίδιος να ήθελε να παραµείνει στη θέση του υπουργού Οικονοµικών, καθώς µέσα από το αναπτυξιακό πρόγραµµα στη συνέχεια θα µπορούσε να «ξεπλύνει» τη «ρετσινιά» του µνηµονιακού υπουργού.

Άλλοι, πάλι, ισχυρίζονται ότι θα µπορούσε να διεκδικήσει την αντιπροεδρία της κυβέρνησης στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ µέσα από κάποια συνεργασία κατάφερνε να βρεθεί και πάλι στην εξουσία. Υπάρχει, ωστόσο, και το σενάριο που τον θέλει ακόµα και «χαλίφη στη θέση του χαλίφη», δηλαδή πρωθυπουργό αντί του Αλέξη Τσίπρα. Το σενάριο αυτό έχει να κάνει καθαρά µε το ενδεχόµενο µιας συνεργασίας µε µικρότερα κόµµατα, τα οποία ίσως απαιτήσουν να µην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά κάποιο άλλο στέλεχος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην περίπτωση αυτή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα µπορούσε να είναι ένα από τα πρόσωπα κοινής αποδοχής, καθώς σε γενικές γραµµές δεν έχει συγκρουστεί µε τους αρχηγούς των άλλων κοµµάτων, ενώ γνωρίζει πολύ καλά τα βήµατα τα οποία πρέπει να γίνουν προκειµένου η χώρα να βγει οριστικά από την κρίση.  

Απάντηση από το υπουργείο

«Είναι πάμπολλες οι φορές που ο υπουργός έχει πει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης, πράγμα το οποίο προσδιορίζει μία καθαρή έξοδο και άλλες τόσες ότι θα υπάρχει μεταπρογραμματική παρακολούθηση, όπως εκείνη που είχαν και εξακολουθούν να έχουν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος "συν κάτι ακόμη"» ανέφερε η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών με non paper προσθέτοντας ότι «Το "συν κάτι ακόμη" ενδεχομένως να αφορά μία επιπλέον επίσκεψη ανά εξάμηνο».

Πηγή: parapolitika.gr