Οι παραδόσεις είναι για… να σπάνε λένε, ωστόσο ο Ολυμπιακός στο Κάουνας την «τίμησε». Δυστυχώς… Οι «ερυθρόλευκοι» σε πλέι οφ Ευρωλίγκας δεν είχαν κερδίσει ποτέ στο 3ο ματς ενώ από 1992 στα 10 ματς, είχαν κερδίσει μόλις το 1. Αυτό με την Παρτιζάν το ’97. Η παράδοση λοιπόν τηρήθηκε και στη Λιθουανία με τους «ερυθρόλευκους» να χάνουν με 80-60 για το 3ο παιχνίδι των πλέι οφ της Ευρωλίγκας και πλέον τα πράγματα να είναι δύσκολα καθώς βρίσκονται με 2-1 πίσω στη σειρά.  

«ΚΛΕΙΔΙ»: Να ήταν σωματικά καλά ο Ολυμπιακός να μιλάγαμε σε άλλο επίπεδο αλλά τα δεδομένα είναι αυτά. Η Ζαλγκίρις όπως αναμένονταν πήγε στη δύναμη, πήγε στο ξύλο και την ενέργεια. Τακτικά έκλεισε και πάλι τη ρακέτα της ενώ στην επίθεση κυρίως διάβαζε σωστά κτυπώντας τη φορά εκεί που πόναγε ο Ολυμπιακός. Δεν άντεξαν και πάλι οι «ερυθρόλευκοι» και τούτη τη φορά η διαχείριση του υλικού ήταν διαφορετική.  

MVP: Ο Μπράντον Ντέιβις και πάλι.

ΟΣΚΑΡ Β΄ΡΟΛΟΥ: Ο αρχηγός της Ζαλγκίρις, ο Παούλιους Γιανκούνας που σο 2ο ματς στο ΣΕΦ είχε μείνει άποντος, στο 53-46 στο 3ο δεκάλεπτο που πλησίασε ο Ολυμπιακός με τον Σπανούλη, σκόραρε 9 σερί πόντους για να δώσει και πάλι διαφορά στην ομάδα του.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ: Εξωπραγματικό 72,7% στα δίποντα η Ζαλγκίρις, 18% τρίποντα ο Ολυμπιακός

ΣΕ ΚΑΚΗ ΜΕΡΑ: Ο Μπόμπι Μπράουν. Κανείς πλέον δεν καταλαβαίνει τι προσφέρει στον Ολυμπιακό.  

Η ανάλυση του αγώνα…

Σε μία πραγματικά εκκωφαντική ατμόσφαιρα, ο Ολυμπιακός μπήκε ψύχραιμος, με συγκέντρωση και πιστός στο πλάνο του. Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν από νωρίς να πάρουν προβάδισμα με τον Μακλίν και τους Σπανούλη-Παπαπέτρου με βολές, ωστόσο στη συνέχεια βγήκαν σουτ από τον Ρομπερτς για το 4-10. Ο Μακλίν έπαιξε καλά τον Ντέιβις, ζημιά έκανε στις αλλαγές όταν έβγαινε με κοντό στη πλάτη του, ενώ κράτησαν αρχικά στο 0/3 τρίποντα τους Λιθουανούς. Έβαλε ο Πάνγκος αλλά απάντησε ο Ρόμπερτς αμέσως για το 7-13. Το ριμπάουντ άρχισε να δημιουργεί προβλήματα για τον Ολυμπιακό, έκανε και 2 λάθη και οι Καβαλιάουσκας και Γιανκούνας μείωσαν σε 13-14, ενώ ανεπίτρεπτα ο Τουπάν βρέθηκε ολομόναχος στη ρακέτα του Ολυμπιακού για το κάρφωμα. Βγήκε μία άμυνα του Παπαπέτρου, αλλά μπροστά δεν πήρε τίποτα ο Ολυμπιακός όντας άστοχος σε καλά σουτ. Ο Ούντριχ δημιούργησε πρόβλημα και πάλι με το σουτ μπροστά από τον Μιλουτίνοφ (δεν πάταγε καλά) για το προβάδισμα, ο Τιλί με τρίποντο έκανε το 19-19 αλλά η Ζαλγκίρις έκλεισε μπροστά το 1ο δεκάλεπτο με 21-19 τρέχοντας ένα επιμέρους 14-5 (από το 7-13) και έχοντας ήδη 4 επιθετικά ριμπάουντ και 1/7 τρίποντα.    

Ο Στρέλνιεκς ξεκίνησε με τρεις  βολές (φάουλ στο σουτ), αλλά στη συνέχεια δεν ήταν εύστοχος. Ο Μακλίν με σουτ από κοντά μείωσε σε 25-24, ωστόσο οι Πειραιώτες δεν είχαν ρυθμό, συγκέντρωση και έπεσαν στην παγίδα της άμυνας των Λιθουανών με αποτέλεσμα να δεχτούν ένα 8-0 σερί (δύο γκολ φάουλ σε Ντέιβιςκαι Ουάιτ) για τιο 33-24 στο 14΄. Έβγαιναν πλέον εύκολα τα «μις ματς». Το σερί έφτασε και το 10-0 με ντραιβ του Πάνγκος τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε άσχημα τελειώματα στα δίποντα (4/11) ενώ ο Παπανικολάου έχασε… λέι απ. Η διαφορά έφτασε στους 13 (37-24) με τον Σπανούλη να σπάει αυτό το σερί με 2/2 βολές αλλά το μομέντουμ ήταν ξεκάθαρα στη Ζαλγκίρις. Ο Ολυμπιακός ήταν πελαγοδρομένος και ο Ντέιβις κάρφωσε μόνος (39-26 στο 16΄) με τη μπάλα να κυκλοφορεί εξαιρετικά. Ο Σφαιρόπουλος πήγε σε σχήμα με τους δύο Παπ και τον Μιλουτίνοφ ψηλό. Το λάθος του Παπανικολάου έφερε το τρίποντο  του Πάνγκος ενώ σημεία ζωής για τον Ολυμπιακό έδωσε ο Σπανούλης. Δύο ντράιβ παληκαρίσια για το 44-30 ενώ στη συνέχεια ο Μιλουτίνοφ με γκολ φάουλ και ο Μάντζαρης με τρίποντο, κατέβασαν σε 47-36, αλλά χρειάζονταν πολλά περισσότερα ακόμα στο παιχνίδι τους. Επιμέρους σκορ 2ου δεκαλέπτου 26-17.  

Η Ζαλγκίρις συνέχισε να βγάζει «πικ εν ρολ» και να εκμεταλλεύεται ότι της έδινε η άμυνα με αλλαγές με τον Ντέιβις να σκοράρει δις στο καλάθι του Ολυμπιακού. Ο Παπαπέτρου ευστόχησε σε τρίποντο στη λήξη του χρόνου, αλλά στη συνέχεια αστόχησε από κοντά ενώ ο Μπράουν έκανε αντιαθλητικό στον Πάνγκος για το 53-39. Πολύ ξύλο στη ρακέτα, με τον Ολυμπιακό να προσπαθεί να τη διασπάσει και τον Γιασικεβίτσιους να παίζει με Ντέιβις και Καβαλιάουσκας μαζί. Ο Καβαλιάουσκας δέχτηκε τεχνική ποινή και ο Σπανούλης κατέβασε κάτω από τους 10 (53-44), ενώ ο ίδιος με ντράιβ έκανε το 53-46 στο 26΄φτάνοντας στους 14 πόντους (1 ασίστ). Η Ζαλγκιρις προχώρησε στους ψηλούς με Γιανκούνας, Ουάιτ και Ουλανόβας, έπαιξε πι εν ποπ και ο αρχηγός της με 9 σερί πόντους έκανε το 62-47 (13 πόντους ο Γιανκούνας). Ο Ολυμπιακός γύρισε καλά τη μπάλα και ο Παπανικολάου πήγε στο λέι απ αλλά στη λήξη της 3ης περιόδου δέχτηκε τρίποντο από τον Τουπάν για το 67-50 (20-14 επιμέρους).  

Με βολές του Μίτσιτς, η διαφορά έφτασε στην ύψιστη τιμής (69-50) με τον Τιλί με σουτ να μειώνει και τον Γάλλο στη συνέχεα να παίζει στο 5 με τον Πρίντεζη δίπλα του και στο 3 τον Παπανικολάου. Η Ζαλγκίρις με τον Ουάιτ όμως και τρίποντο συν φάουλ του Τουπάν αύξησε τη διαφορά πάνω από τους 20 πόντους (74-52) και η Zalgirio Arena πραγματική σείστηκε. Στο 36 του αγώνα ο Πρίντεζης πέτυχε το 1ο καλάθι του στον αγώνα, αλλά φυσικά τα πάντα είχαν τελειώσει. Τελικό σκορ 80-60.  

Τα Δεκάλεπτα: 21-19, 47-36, 67-50, 80-60.