Ξεκίνησε η λειτουργία του Διευρυμένου Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Πειραιά, το οποίο αποτελείται από την Κεντρική Δομή και το Παράρτημα Κέντρου Ένταξης Μεταναστών.

Πρόκειται για μια νέα κοινωνική Δομή, η οποία εποπτεύεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, λειτουργεί συμπληρωματικά με τις κοινωνικές δομές του Δήμου Πειραιά και προσφέρει, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση καθώς και συμβουλευτική για ένταξη σε κοινωνικά προγράμματα και χορήγηση επιδομάτων.

Το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας,  εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους του Πειραιά με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, ενώ μπορούν επίσης να εξυπηρετηθούν άτομα κάθε ηλικίας και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του χαρακτήρισε  το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας ως μια σημαντική δομή, η οποία έρχεται να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, όπως είναι το δημοτικό πολυϊατρείo, το κοινωνικό φαρμακείο, ο ξενώνας φιλοξενίας αστέγων, το κοινωνικό παντοπωλείο κ.ά.. Ο κ. Μώραλης, επεσήμανε επίσης πως τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι συνάνθρωποί μας διαβιούν υπό δύσκολες συνθήκες. «Η στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης μας αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή και σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε καθημερινά να βοηθήσουμε όλους όσοι έχουν ανάγκη», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Πειραιά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Τι είναι το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας

Το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας,  εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους του Πειραιά, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους ωφελούμενους του Προγράμματος «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης».

Μπορούν επίσης να εξυπηρετηθούν άτομα κάθε ηλικίας και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, άνεργοι/-ες, μετανάστες, πρόσφυγες, άτομα με αναπηρία και γενικότερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Στις παρεχόμενες υπηρεσίες εντάσσονται μεταξύ άλλων η υποδοχή-ενημέρωση-υποστήριξη των πολιτών και καταγραφή των αναγκών τους, η συνεργασία με υπηρεσίες και δομές, η υποστήριξη στην υποβολή νέων αιτήσεων για τη χορήγηση αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων. Επιπλέον περιλαμβάνει υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης, υπηρεσίες προώθησης της προσωπικής και κοινωνικής ευημερίας, υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης και προώθησης στην απασχόληση των ωφελούμενων και δράσεις πολιτισμικού-επιμορφωτικού-κοινωνικού περιεχομένου. Ειδικά για τους αλλοδαπούς πολίτες, παρέχονται και νομική υποστήριξη-συμβουλευτική για ζητήματα σχετικά με το καθεστώς παραμονής και εργασίας τους στην Ελλάδα, εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, αραβόφωνη διερμηνεία και ανάπτυξη πολιτισμικών δραστηριοτήτων (με έμφαση τη συνύπαρξη παιδιών και νέων Ελλήνων και αλλοδαπών).

Το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας στελεχώνεται από Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους, Διοικητικό, Νομικό, και Διαπολιτισμικό Διαμεσολαβητή. Για τις ανάγκες του ΚΕΜ λειτουργούν επίσης «Λοιπές Δράσεις» από Φιλόλογους και Θεατρολόγο.

Πληροφορίες για το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας

Η Δομή στεγάζεται σε ισόγειο χώρο επί της οδού Μακράς Στοάς στο Εμποροναυτιλιακό Κέντρο (Πύργο Πειραιά).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 202 4766-769, Fax: 213 202 2972
E-mail: [email protected]

Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά πλην επίσημων αργιών 08:00-16:00
(Υποδοχή κοινού: Δευτέρα έως Πέμπτη 09:00-14:00).

Η Πράξη «ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (Κεντρική Δομή και Παράρτημα Κέντρου Ένταξης Μεταναστών)» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5002607 έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 09 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.