Έκτακτη σύσκεψη ανάμεσα στον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και εκπροσώπους των αγροτών από την Ιεράπετρα, τη Σητεία, το Τυμπάκι και το Σέλινο Χανίων πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, με αντικείμενο τη σημερινή απεργία της ΠΝΟ και την δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τη μεταφορά των κηπευτικών, εφόσον αυτή συνεχιστεί.

Σήμερα ο περιφερειάρχης θα μεταφέρει στον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, το αίτημα των αγροτών για τη δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας από το Ηράκλειο και τα Χανιά προς τον Πειραιά κάθε δεύτερη ημέρα. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν την Παρασκευή στον αποκλεισμό του κόμβου του αεροδρομίου Ηρακλείου εφόσον συνεχιστεί η απεργία και δεν βρεθεί λύση.

«Σεβόμαστε τα δικαιώματα των ναυτεργατών και της ΠΝΟ και των διεκδικήσεων τους. Δεν πρέπει όμως να είναι σε ομηρεία η Κρήτη και τα νησιά. Έχουμε τα αγροτικά προϊόντα, τους ανθρώπους, τον τουρισμό και σε μια περίοδο που υπάρχει μεγάλη ανομβρία και υπάρχουν περιοχές στην Κρήτη που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καταστροφών. Άρα, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα αιτήματα των αγροτών με τον πιο θετικό τρόπο» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο κ. Αρναουτάκης. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι αιτήματα όλων των κατοίκων της Κρήτης και των νησιών «γιατί δεν μπορούμε να βλέπουμε να καταστρέφεται ο κόπος και το εισόδημα των αγροτών. Δεν μπορούμε να ζήσουμε πάλι τα μεγάλα προβλήματα, να υπάρχει μεγάλη πίεση των αγροτών, γιατί δεν θα μπορούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους. Εμείς από την πλευρά τη δική μας μαζί και με όλους τους Δημάρχους θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση»

Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη, ο περιφερειάρχης είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κουρουμπλή και αναμένεται να τον συναντήσει σήμερα στην Αθήνα, ενώ θα υπάρχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας του κ. Αρναουτάκη με τους δημάρχους και τους αγρότες της Κρήτης.

Οι αγρότες ζήτησαν την στήριξη του υπουργείου και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νησιού για την δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, στην περίπτωση που παραταθεί η απεργία της ΠΝΟ. Υπενθύμισαν, μάλιστα, πως οι περιοχές της Ιεράπετρας, της Σητείας και της Βιάννου έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τόνισαν πως ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων και την ανομβρία. «Αν η απεργία της ΠΝΟ κρατήσει πολλές μέρες θα είναι η ταφόπλακα του κρητικού αγρότη», τόνισαν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των αγροτών.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι εκ μέρους των Αγροτικών Συλλόγων Ιεράπετρας και Τυμπακίου οι Μανόλης Μιχαλάκης, Μανόλης Ορφανουδάκης και Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενή τομέα Ιεράπετρας, Αργύρης Πανταζής ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιάννης Γουλιδάκης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λασιθίου, Στέλιος Χαραλαμπάκης. Οι παριστάμενοι εκπροσώπησαν επίσης τους προέδρους των Αγροτικών Συλλόγων Σελίνου και Σητείας, Γιώργο Χαλκιά και Γιώργο Τσιφετάκη, αντιστοίχως.