Για «μυστική διπλωματία» κατηγορεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση την κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Ολα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις οδεύουν σε μια συμφωνία στην ουσία μη λύσης, αλλά με έναν οδικό χάρτη σταδιακής συμμόρφωσης της FYROM. Η ενημέρωση συνεχίζει να έρχεται από την σκοπιανή πλευρά. «Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ στο Πρακτορείο ΜΙΑ, ότι τα Σκόπια δεν συζητούν αλλαγή Συντάγματος ούτε όνομα για όλες τις χρήσεις, δηλαδή erga omnes, όλοι οι Έλληνες αναρωτιούνται τι διαπραγματεύεται επιτέλους η Κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά;» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. «Περιμένουμε επιτέλους απάντηση».

Μία ακόμη πτυχή που αφορά το Σκοπιανό είναι κατά πόσο συνδέεται με «δώρα» που μπορεί να δοθούν στην κυβέρνηση Τσίπρα αν το λύσει και τα οποία θα αφορούν την επόμενη μέρα της λήξης του προγράμματος το καλοκαίρι και δεδομένου ότι τα μέτρα που ψήφισε δεσμεύουν τη χώρα τουλάχιστον μέχρι το 2022.

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, με αφορμή το σχετικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Τα Νέα», κάλεσε την κυβέρνηση «να πει την αλήθεια στους Έλληνες». «Διαπραγματεύεται μυστικά λύση στο σκοπιανό για να λάβει ως αντάλλαγμα εξάμηνη αναβολή της περικοπής των συντάξεων, μιας υποχρέωσης που η ίδια ανέλαβε με την ανερμάτιστη πολιτική της;» αναρωτήθηκε. «Ναι ή όχι; Οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν».

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αντέδρασαν έντονα χωρίς όμως να γίνει ρητή διάψευση.

 Στο στόχαστρο ο Κοτζιάς
Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής της ΝΔ για το σύνολο των διπλωματικών του χειρισμών στις διαπραγματεύσεις για το σκοπιανό. Του ασκείται κριτική και για το γεγονός ότι σιώπησε, όταν ο Σκοπιανός ομόλογος του κ. Ντιμιτρόφ μίλησε για αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές. Η Πειραιώς θεωρεί ότι ο κ.Κοτζιάς θα έπρεπε να απαντήσει το αυτονόητο, πως η Ελλάδα δεν έχει εκδηλώσει καμία αλυτρωτική τάση.

«Με τη σιωπή του εμφανίζεται να αποδέχεται, έστω και εμμέσως, τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι δήθεν η Ελλάδα έχει αλυτρωτικές βλέψεις έναντι της γειτονικής χώρας» ανέφεραν κομματικές πηγές. «Πρόκειται για πολιτικό, διπλωματικό και διαπραγματευτικό ατόπημα πρώτου μεγέθους». Εκτιμάται ότι η λογική αμοιβαιότητας ή εξομοίωσης Ελλάδας και Σκοπίων στο ζήτημα του αλυτρωτισμού, υποσκάπτει τις σταθερές εθνικές θέσεις και είναι απαράδεκτη. « Η σιωπή του στο κρίσιμο αυτό θέμα δυστυχώς επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση “εκεί που μας χρωστούσαν μας παίρνουν και το βόδι” ανέφεραν οι πηγές.

«Αυτοσυγκράτηση» στη Συρία
Η Πειραιώς παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις μετά την επίθεση των συμμάχων στη Συρία. Η ΝΔ καταδικάζει την χρήση χημικών όπλων, ιδιαίτερα όταν χτυπούν αμάχους. «Δυστυχώς, αυτό που συνέβη στην πόλη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, δεν ήταν μεμονωμένο και το γεγονός αυτό καθιστά επιτακτική τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος. Επισήμανε ότι η περιορισμένη και στοχευμένη πυραυλική επίθεση σε συγκεκριμένους στόχους στη Συρία κατέστη αναγκαία μετά την αποτυχία της διπλωματίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ όπου τελικώς δεν υιοθετήθηκε μια συγκεκριμένη πρόταση, παρά το ότι είχε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ΝΔ θεωρεί ότι τώρα χρειάζεται να επικρατήσει σύνεση και αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές, προκειμένου να αποφευχθεί κλιμάκωση και γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή. Κάτι που θα είχε απρόβλεπτες, μακροχρόνιες και διευρυμένες αρνητικές συνέπειες. 

«Ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα πρέπει να εμπλακούν πιο ενεργά και αποτελεσματικά στη διαχείριση και την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Συρία» είναι η θέση της ΝΔ.