Η απόφαση του ΣτΕ, με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον Ε.Φ.Κ.Α, προκαλεί αναταράξεις στην κυβέρνηση τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον τόσο της οικονομίας όσο και του ασφαλιστικού συστήματος.

Η όποια απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου, θα έχει σίγουρα δημοσιονομικές συνέπειες, το εύρος των οποίων θα καθοριστεί από το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ όταν θα δημοσιοποιηθεί - αναμένεται εντός του μήνα.

Μέχρι τότε, μόνο κάποια δεδομένα μπορούν να αναλυθούν σχετικά με τις αλλαγές που θα συντελεσθούν και τις ανατροπές τις οποίες θα πρέπει να διαχειριστεί η σημερινή κυβέρνηση και οι ασφαλισμένοι.

Σε περίπτωση που ο νόμος του ΕΦΚΑ, κριθεί άκυρος και αντισυνταγματικός εν τη γενέσει του, θα έχουμε τεράστιες ανατροπές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες θα επηρεάσουν τόσο την κοινωνία, όσο και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Ν.4472/2017 (2018-2021), το οποίο έχει συμφωνήσει με τους δανειστές η ελληνική κυβέρνηση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει ουσιαστικά να υπάρξει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα με τουλάχιστον τρία ασφαλιστικά ταμεία, ένα για μισθωτούς, ένα για ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για τους αγρότες.

Επίσης, θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τις καταβληθείσες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σημαντικός παράγων, για το αν θα πρέπει να επιστραφούν αμφίδρομα ασφαλιστικές εισφορές, είναι εκτός από το περιεχόμενο της αντισυνταγματικότητας και η χρονική της έκταση. Αν κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, από την ημέρα ψήφισης του, θα υπάρξουν τεράστιες ανατροπές στα δημόσια έσοδα, ενώ και θα εκκρεμεί ποιο θα είναι το καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης το οποίο θα ισχύσει για αυτό το διάστημα.

Όλες οι απαντήσεις στα καυτά ζητήματα της δημοσιονομικής επιβάρυνσης στα δημόσια έσοδα, την ενδεχόμενη επιβάρυνση σε ασφαλισμένους, ή ελάφρυνση τους, το ζήτημα του ύψους των συντάξεων ακόμη και την πορεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Ν.4472/2017 (2018-2021), θα κριθούν στο επόμενο σύντομο διάστημα ταν και θα δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Ενδεικτικά η κυβέρνηση, με το Μεσοπρόθεσμο, έχει δεσμευθεί για εξοικονόμηση δαπάνης ύψους 7.125 δις€ ως το 2021.

Συγκεκριμένα προβλέπεται στην έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, για το 2019 εξοικονόμηση ύψους 2.262 εκ.€, για το 2020 2.358 εκ.€ και για το 2021 2.505 εκ€ από τον ΕΦΚΑ