Δεν έχει τέλος η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο Γενικός Δείκτης Τιμών... βάφτηκε κόκκινος, σημειώνοντας πτώση 5,86% (13.00), καθώς οι εντολές πώλησης αυξάνονται και πληθύνονται.

Συγκεκριμένα, ο ΓΔΤ καταγράφει απώλειες 8,86% στις 474,36 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 35,32 εκατ. ευρώ και ο όγκος περίπου στα 60 εκατ. τεμάχια. 

Πτώση 5,01% σημειώνει ο FTSE 25, στις 128,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 12,40% στις 27,69 μονάδες.

Το ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων καταρρίφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη σήμερα, με την εγχώρια αγορά να βαδίζει στα επικίνδυνα μονοπάτια των χαμηλών του Ιουνίου 2012. Οι πωλήσεις πραγματοποιούνται λες και «δεν υπάρχει αύριο», σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η διάλυση των αποτιμήσεων θα θέσει την αγορά σε νέες ιστορικές δοκιμασίες.

Τώρα, οι χρηματιστές θέτουν ως όριο τις 470 μονάδες βάσης, το οποίο εάν χαθεί, τότε ο Γενικός Δείκτης θα βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ χειρότερες ημέρες.

Η πτώση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει «θετικό σενάριο» για την ελληνική οικονομία: η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, το προσφυγικό πρόβλημα κυριαρχεί και η απειλή της εξόδου από τη συνθήκη Σένγκεν είναι ορατή.

Έτσι, οι πωλητές διευρύνουν τις ρευστοποιήσεις τους σε τίτλους, των λεγόμενων blue chip, (Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ κτλ). Σε μόλις τέσσερις μετοχές υπερίσχυαν οι αγοραστές ή είναι ισάριθμοι με τους πωλητές (ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, Grivalia, ΟΛΠ), ενώ σταθερή στα 4,40 ευρώ παρέμεινε νωρίτερα η ΕΥΔΑΠ, η οποία πλέον εμφανίζει απώλειες 5,23%.

Τον χορό της πτώσης σέρνουν οι τράπεζες, με την Eurobank να είναι στο -20,62%, την Εθνική στο -17,73%, την Πειραιώς στο -16,91% και την Alpha Bank στο -14,71%. Μάλιστα, σχεδόν το ήμισυ των νέων κεφαλαίων που αντλήθηκαν από τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες έχει σχεδόν εξαϋλωθεί.