Στα δύσκολα έχει πέσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ασχολείται με τον νέο εκλογικό νόμο που προτίθεται να φέρει η Κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο ένας "πονοκέφαλος" είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Κι αυτό γιατί, αν συμβεί εκείνο που ο ίδιος επιθυμεί, δηλαδή να μην υπάρχει εκλογική περιφέρεια με πάνω από έξι βουλευτές, τότε η Β' Αθηνών θα πρέπει να σπάσει σε 6 έως 7 περιφέρειες. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, κάτι ανάλογο θα πρέπει να γίνει σε τουλάχιστον άλλες εννιά περιφέρειες, μεταξύ των οποίων η Α’ Θεσσαλονίκης και η Α’ Αθήνας.

Ηδη, από όσο μαθαίνει το "Secret", ένθετο της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ,  βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και όχι μόνο έχουν πέσει πάνω στον Υπουργό, ώστε η κατάτμηση των περιφερειών να γίνει με τον τρόπο που βολεύει τον καθένα ξεχωριστά - κάτι όμως που πρακτικά είναι αδύνατον. Ωστόσο ο κ. Κουρουμπλής, παρά το γεγονός ότι ακούει τις επισημάνσεις τους, αρνείται να υιοθετήσει τη μία ή την άλλη άποψη, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αλλαγές θα στηριχθούν σε συγκεκριμένες, αντικειμενικές βάσεις και σε επιστημονικές εισηγήσεις και όχι στα… αιτήματα των βουλευτών.

Ο δεύτερος - και ίσως πιο σοβαρός - "πονοκέφαλος" του κ. Κουρουμπλή είναι το ελάχιστο όριο του 3% που ισχύει σήμερα και που ο ίδιος προσωπικά επιθυμεί να μειωθεί, ώστε το σύστημα να γίνει όσο το δυνατόν πιο αναλογικό. Η προσωπική του άποψη είναι ότι πρέπει να φτάσει στο 2% και αυτή είναι και η εισήγησή του προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει το «πράσινο φως», καθώς το πρωθυπουργικό επιτελείο φοβάται πως μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε πολυδιάσπαση του εκλογικού σώματος, γεγονός που θα έβλαπτε κυρίως τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. . Αυτό που λέγεται, πάντως, για τον εκλογικό νόμο σε πολιτικά, κατά κύριο λόγο, πηγαδάκια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσουν να φτιάξουν ένα σύστημα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. .