Με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών, εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και εκπροσώπων φορέων, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση «Για ένα σχολείο της συμπερίληψης: Η καθημερινή μάχη κατά των διακρίσεων και των αποκλεισμών στην εκπαίδευση» που διοργάνωσε ο Δήμος Κορυδαλλού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, με πρωτοβουλία του Τμήματος Παιδείας και των Γραφείων Ισότητας και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δήμου.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Κωστής Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός και πρώην Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο Λευτέρη Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων, μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης, αφού συνεχάρη τους Εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους Γρηγόρη Γουρδομιχάλη, Γιώργο Μακρυνό και Λαμπρινή Μάνου για την πρωτοβουλία τους, υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις αλλά και οι ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος, επιβάλλουν εδώ και χρόνια στην αυτοδιοίκηση να δίνει παράλληλα με το σχολείο και την οικογένεια, τη μάχη ενάντια σε κάθε είδους προκατάληψη και αποκλεισμό, για μια κοινωνία και ένα σχολείο που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες σε όλους.

Τόνισε επίσης ότι ο Δήμος Κορυδαλλού υπήρξε από τους πρώτους που υπέγραψε την καμπάνια «Όχι στον ρατσισμό από κούνια» και δημιούργησε Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, ενώ η συμμετοχή των γυναικών στη διοίκηση του Δήμου ξεπερνά το 40%.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης υπογραμμίσθηκε ότι το σχολείο της συμπερίληψης πρέπει να είναι ένα σχολείο ανοικτό και ασφαλές, ένα σχολείο- γέφυρα που θα εκπαιδεύει στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων και θα περιορίζει τον κοινωνικό αποκλεισμό. Φορείς αυτής της πολιτικής είναι δάσκαλοι και γονείς και υποστηρικτές η αυτοδιοίκηση και η κοινωνία.

Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών, ακολούθησε πλούσιος διάλογος και παρουσιάστηκαν περιπτώσεις διακρίσεων στα σχολεία, καθώς και τρόποι αντιμετώπισής τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλεύτριες Εύη Καρακώστα και Θεοδώρα Μεγαλοοι-κονόμου, η περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Ειρήνη Μεταξά, οι αντιδήμαρχοι Κερατσινίου Γιώτα Περδίκη και Μιλτιάδης Θεόδοτος, ο δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας Κώστας Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου Νίκος Παπαγεωργίου, ενώ χαιρετισμό έστειλε ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κορυδαλλού, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΕΑ «Ήφαιστος» Γιώργος Αγγελίνας, η συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων πόλης και μέλος του ΣΕΜ Πειραιά Μαρία Τζάρδη, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμμετοχή αντιπροσωπείας μαθητών και μαθητριών του Εσπερινού Γυμνασίου Κορυδαλλού.